Actualitate Economie

Crin Pântea, mesaj către agenţii economici: Fiţi buni pentru ca noi să nu fim răi!

Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Crin Pântea, a declarat la Colegiul prefectural că e îngrijorat de gradul de conformare voluntară la plata obligaţiilor la buget care este, în judeţ, de 72,81%, în timp ce în nicio ţară civilizată acest procent nu coboară sub 88%. Cu acest prilej, el a transmis şi un mesaj. (FOTO)

Mai întâi, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud Crin Pântea le-a cerut şefilor de instituţii ale statului să scrie pe o foaie de hârtie nesemnată ce nemulţumiri au legate de Fisc. El le-a promis că, în două luni, le va da răspunsuri la toate sesizările.

„V-am pus la fiecare pe masă o foaie albă pe care vreau să vă rog să scrieţi câteva idei, reclamaţii, sugestii, păreri personale despre Fisc, despre conducerea Fiscului pentru că nu e zi lăsată de Dumnezeu în care unul dintre dumneavoastră să nu aibă o discuţie cu mine ca să nu vorbesc de presă. Şi atunci e simplu: scrieţi pe hârtie ce vreţi, sunteţi liberi să criticaţi Fiscul. Nu personalizaţi hârtia. Scrieţi opinii, le împăturim la final. Cu oamenii de specialitate din Direcţie le centralizez şi vă promit că, în două luni de zile o să fac un material din care să rezulte răspunsuri la aceste întrebări. Scrieţi fiecare ce vreţi”, a spus Crin Pântea.

Potrivit sursei citate, anul trecut DGFP Bistriţa-Năsăud cu 387 de salariaţi (dintre care sunt 57 de inspectori de control) a administrat un număr total de 25.051 de contribuabili din care 14.835 persoane juridice, 9841 de persoane fizice şi 374 de instituţii şi autorităţi publice.

Crin Pântea a spus că în anul 2012, bugetul consolidat a fost de 604 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, din judeţ, au fost adunaţi circa 140 de milioane de euro. Principalele venituri la buget au provenit din impozit pe profit (39 de milioane de lei), impozit pe venit (115 milioane de lei), TVA (52 de milioane de lei), accize (8 milioane de lei), alte venituri (37 de milioane de lei). Cei mai mulţi bani i-a adunat la buget Administraţia Finanţelor Publice Bistriţa cu 327 de milioane de lei, urmată de Administraţia Finanţelor Publice a Contribuabililor Mijlocii – 143 de milioane de lei, AFP Beclean – 43 de milioane de lei, AFP Năsăud – 45 de milioane de lei, AFP Sîngeorz-Băi – 17, AFP Lechinţa -13, AFP Prundu Bârgăului – 15 milioane de lei.

„În 2012, ANAF ne-a cerut să recuperăm din arierate (creanţe mai mari de 90 de zile) 47 de milioane de lei. Nu am reuşit să recuperăm din arierate decât 16,5 milioane de lei. Este indicatorul care ne-a tras cel mai mult în jos. E o dovadă a faptului că, atunci când nu putem încasa la timp, în cele 90 de zile, de acolo e greu să le mai recuperezi. Şi anul acesta e principalul obiectiv, să recuperăm arieratele, dar şansele sunt minime”, a declarat Crin Pântea.

Crin Pântea a mai spus că gradul de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale a fost, în 2012, în Bistriţa-Năsăud de 72,81%.

„Ce înseamnă acest lucru? Agentul vine şi depune declaraţie la Fisc, spune că e dator cu o anumită sumă şi în cursul lunii plăteşte din ea 72%. E problema cea mai mare. Eu ţin foarte mult să mărim acest grad de conformare voluntară. Îmi doresc să ajung la 80%. În ţările dezvoltate, nu e niciuna care să aibă grad de conformare voluntară sub 88%. (…) Fiscul se duce şi face şi controale şi stabileşte sume suplimentare. Din aceste sume suplimentare se încasează nu mai mult de 4%. Asta a fost ponderea în 2012. Ele şi devin arierate ulterior. Aceste sume le stabileşti la cei ce au probleme, le stabileşti, dar le încasezi foarte greu. Urmare a inspecţiilor fiscale la persoanele juridice, un inspector a atras sume suplimentare de 1,6 milioane de lei. Cred că suntem eficienţi. Problema mare e că aceste sume nu prea pot fi încasate”, a spus Pântea.

La final, el le-a relatat celor prezenţi ce are de gând să facă la şefia DGFP: „După terminarea facultăţii mi-am început activitatea în Fisc. Am lucrat aici din 1995 până în 1997. Prima dragoste nu se uită niciodată. Am ţinut legătura cu Fiscul în permanenţă. În economie, ştiu ce se întâmplă şi vreau să vă spun că ştiam, înainte de a ajunge în Finnaţe, de distanţa şi prăpastia mare între agenţii economici şi Fisc. Am constat-o ajungând acolo. În ultimii ani, ea s-a lărgit şi s-a accentuat. Vă pot face o mărturisire: nu avem nicio şansă să creştem din punctul de vedere al colectării veniturilor la bugetul de stat, dar şi ca nivel de viaţă, dacă Fiscul nu va fi foarte aproape de cei care fac bani şi de la care trebuie să ia bani. Nu este nicio şansă. Atât timp cât nu discutăm decât de evaziune fiscală în fiecrae zi, de urmărirea evaziunii şi depistarea ei, din punctul meu de vedere o Fata Morgana, şi nu ne îndreptăm deloc spre agentul economic şi prin lărgirea plajei de impozitare, mărind numărul de contribuabili, nu avem nicio şansă să ne dezvoltăm”, a spus el.

Şeful DGFP a declarat că atât cât va fi conducerea DGFP va apropia Fiscul de contribuabil. „Vreau să fie un dialog real, să discutăm noi, factorii de decizie din Fisc cu principalii contribuabili de la nivelul judeţului, nu să stăm deoparte, să trimitem hârtii şi să nu ştim de ei. Am înfiinţat un call-center. Avem două întâlniri lunare cu agenţii economici, mă gândesc să facem trei, şi voi continua procedura ca toţi directorii din DGFP să se întâlnească cu principalii contribuabili. Nu văd altfel cum putem mări gradul de colectare voluntară. Nu mai vreau să fugă agentul economic, noi să-l urmărim şi când îl prindem să fim răi cu el, motiv pentru care vă spun care vă spun care e deviza Fiscului: în relaţia cu agenţii economici, fiţi buni, ca noi să nu fim răi”, a declarat Crin Pântea.

Cristiana Sabău

O galerie foto de la Colegiul prefectural, pe pagina noastră de Facebook.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS