”Toamna din agricultura românească
Acum, la începutul toamnei, marcăm domnilor guvernanţi disperarea ţăranului român, care se vede în situaţia dramatică de a nu realiza veniturile cu care să plătească aberantele taxe şi impozite instituite de dumneavoastră prin noile reglementări fiscale.
Auzim permanent din declaraţiile dumneavoastră, domnilor guvernanţi, că agricultura românească trebuie şi poate fi salvată prin încurajarea asocierii, investitii, depozite de colectare şi depozitare a produselor agricole, înfiinţarea unei burse a acestor produse. Sunt măsuri susţinute de noi toţi, dar dumneavoastră domnilor guvernanti deşi deţineţi toate pârghiile pentru a le implementa alegeţi sa rămână doar la stadiul de promisiuni electorale.
În schimb, se impun permanent noi taxe în domeniul agriculturii, fără ca guvernul să creeze condiţiile, ca în această ramură fermierii să producă, să obţină un venit de pe urma producţiei şi abia apoi să plătească taxele şi impozitele instituite.
Ţăranilor nu li se oferă o piaţă de desfacere pentru produsele lor, aceste produse ajung să fie consumate exclusiv în gospodăriile proprii şi cel mai des, din păcate, primesc destinaţia de furaje pentru animale sau sunt pur şi simplu aruncate.
Nu există o strategie care să pună faţă în faţă cererea şi oferta, ceea ce face aproape imposibil pentru producători să îşi comercializeze marfa, mai mult aceştia au o serie de pierderi generate de activităţile specifice de cultivare a pământului, arat, semănat, recoltat, iar acestea implică mari cheltuieli care nu sunt acoperite.
În lipsa unei reglementări în domeniul agriculturii care să aşeze cererea şi oferta într-un echilibru normal, într-o economie modernă şi funcţională, îşi fac loc pe piaţă speculanţii, care profită de lipsa de organizare în rândul producătorilor, oferind un preţ mult sub preţul pieţei iar micul fermier e pus în situaţia fie de a nu vinde, alegându-se doar cu pierderile generate de lucrările pământului, fie de a vinde la un preţ mult mai mic care nu-i acoperă nici pe departe cheltuielile.
Guvernul însă a ales comoda variantă a supraimpozitării sărăciei din agricultura românească, sărăcie care este generată de însăşi lipsa de implicare şi de implementare a unei strategii de către acelaşi guvern.
Asistăm, de un an şi jumătate, la o lipsă de implicare şi responsabilitate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care prin aceste aberante taxe şi impozite instituite nu face decât sa ia subvenţia, ajutorul dat de Uniunea Europeană tocmai pentru stimularea producţiei, lăsând astfel micii fermieri şi fără singurul lor sprijin.
Fac un apel pe această cale către ministrul Agriculturii şi către primul ministru pentru implementarea unei strategii în agricultura românească, astfel încât micii producători să fie sprijiniţi real, iar guvernanţii să nu transforme ţăranul român într-un sclav pe propriul pământ asuprit de taxe şi impozite instituite chiar şi pe sărăcie”.
Senator PDL Cristian Florian
Cu tot respectul, problemele semnalate de domnia voastra d-le senator sunt vechi, ele treneaza de vreo doua decenii in agricultura romaneasca, iar eu in calitate de membru PD-L le-am ridicat de multe ori in decursul anilor, atat verbal cat si-n scris, inclusiv in presa , inca de cand onor PD-L-ul era la guvernare.In agricultura ,am deacum cam tot atata vechime cata are distinsul dvs. tata in constructii. Rezultatul ,pt c-am ridicat aceste probleme cand era onor PD-L-ul la putere,a fost o foarte intensa campanie de sicane, riposte si persecutii impotriva mea din partea onor colegului de partid Mititean Pop Valentin.Atunci am instiintat in scris prin cateva memorii -(dintre care unul semnat de vreo cateva sute de apicultori)– exact despre aspectele ridicate de dvs. in declaratia poloitica numita ” Toamna si agricultura ROMANEASCA.”, accentuand in mod punctual pe abuzurile onor directorului de atunci de la Directia Agricola, Mititean Pop Valentin. Am si acum acele inscrisuri,inclusiv articolele din presa si ele pot fi oricand aratate opiniei publice. Oare cum de n-ati facut atunci –(in calitatea de prefect pe care o aveati)- un apel catre Ministrul Agriculturii prin care sa-i fi cerut atunci schimbarea din functie a onor d-lui ex-director Mititean Pop Valentin???In mod sigur ca daca ati fi intreprins atunci acele demersuri s-ar fi incetinit mult erodarea capitalului politic al PD-L-ului in mediul rural din judetz.Parca Eminescu spunea intr-o poezie de-a lui : ” E usor a scrie versuri,ce din coada au sa sune…………………………………” Cititi va rog aceea poezie. Cu respect, dar pe teme de agricultura ma simt in stare sa polemizez cu domnia voastra oricat de mult si cu oricate inscrisuri probatorii doriti. Domnul Iisus Cristos ,atunci cand iudeii au vrut sa omoare o femeie desfranata cu pietre a spus:-citez din memorie:–” Cel ce se simte nevinovat, sa ridice cel dintai piatra”–Oare din acest punct de vedere al starii agriculturii din judetz va simtiti chiar atat de nevinovat?? In rest, va rog sa primiti din partea mea, asigurarea celei mai distinse consideratii.
Domnule Andron, locul dv. e in parlament. Ma mir ca nu ati candidat, dar INCA nu-i tarziu. SUCCES!
Doamnei Ioana M. Pt a candida la parlament cu sanse reale de-a fi ales trebuie sa ajungi sa fi propus pe loc eligibil de vreun partid politic,dupa care sa-ti sustii cam din resurse financiare proprii campania electorala.Eu nu m-am gangit niciodata atat de sus -(la parlament)- dar recunosc sincer ca mi-as fii dorit sa ajung consilier local ori judetean. Ca membru PD-L am fost trecut de vreo patru-cinci ori pe tot atatea liste de candidati, EXACT cam al doilea al treilea ori cel mult al patrulea de la candidatii eligibili incolo, spre coada listei.Se miza pe considerentul :” Hai sa-l trecem si pe fraierul de Andron pe aproape de locurile eligibile ca sa alerge in campanie si sa aduca spre partid cat mai mult din capital lui electoral,”- c-apoi de-o crapa vreo unu dintre noi pe parcursul exercitarii mandatului, om vedea noi daca l-om alege pe Andron dintre supleanti ori nu.Nu e insa crestineste sa doresti decat eventual sa fie avansat prin vreun minister vreo unu dintre consilierii locali,iesiti inaintea ta de pe lista.Nu sa i se intample ,Doamne Fereste ceva rau. La un moment dat un bun prieten ,m-a intrebat: -il citez: ” Mai Androane da tu in caruta-(lista electorala )- – a PD-L-ului din siregla nu mai poti inainta deloc inspre vizitiu?? Siregla este la carute partea din spate unde se pune fanul pt. cai.Eu am slujit in PD-L cu credinta si devotament si nici macar pe lista pt. directorii de deconcentrate n-am fost trecut pana ce n-au murit intr-un groaznic accident de masina vreo patru specialisti agricoli ce fusesera sustinuti de PD-L pt a concura la sefia deconcentratelor. Si atunci mi s-a oferit postul de adjunct la Mititean de pe care plecase onor dl. ing. Dipsan si pt. care nu candidase nimeni deoarece toti stiau ce profesionist desavarsit si mai ales ” om de aleasa omenie” e onor dl. Mititean.Astfel stand lucrurile m-am hotarat sa cobor eu singur,de buna voie si din siregla partidului. Acum sunt Infanterist, aduca soldat care se deplaseaza pe jos d.p.d.v. politic Nu ma mai intereseaza sa candidez la vreo demnitate politica. Iar in profesie , n-am apartenentza politica pt a fi promovat, si sunt multi alti LUPI TINERI .Poate nu mi-e scris. Poate ca m-au educat parintii mei prea cinstit si prea corect. De-acum nu-mi mai doresc decat sa-mi dea Dumnezeu sanatate ,si liniste pt. ca dupa orele de serviciu sa ma pot ocupa de albinele mele. in rest, vorba regretatului meu socru: ” Da-le Doamne la toti bine, Nu ma uita nici pe mine”.Sa traim intru si cu Dumnezeu ,singura noastra speranta neiselatoare.