Actualitate

Cristian Niculae: Acțiune de colectare selectivă, sursă de inspirație și pentru alți profesori și elevi

”Educația ne garantează un viitor mai bun! Atunci când implicăm copiii în acțiuni de colectare separată a deșeurilor, iar aceștia înțeleg importanța eforturilor lor, se nasc exemple de bună practică și ne fac să privim spre viitor cu speranță”, spune directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae:

”Doamna profesoară Camelia Pojar de la Școala Generală ”Ștefan cel Mare” din Bistrița a construit un proiect ”Eco Furnicuțe”, prin care copiii sunt încurajați să colecteze deșeurile reciclabile și să le depună în containerele aferente fiecărei fracții. Pe de altă parte, o altă componentă a proiectului a fost utilizarea cât mai creativă a deșeurilor reciclabile. Bradul de Crăciun al clasei a fost împodobit în întregime cu decorațiuni din deșeuri reciclabile.

Clasa a IV-a D a fost împărțită în 5 echipe și s-a stabilit o miză pentru competiția reciclării – pentru fiecare kilogram de hârtie, sau pentru fiecare 3 sticle de PET colectate și aduse de copii la containerele special amenajate din curtea școlii, echipa primea un ”furniban”. Pe baza ”furnibanilor” câștigați de-a lungul unei săptămâni, se stabilea clasamentul echipelor.

De la începutul acestei inițiative au fost colectate separat peste 1 tonă de hârtie / carton și câteva sute de kilograme de plastic / metal, prin efortul unei singure clase de elevi. Dacă ne gândim că fiecare tonă de hârtie / carton reciclată salvează cel puțin 17 copaci, înțelegem impactul pe care acești copii îl au asupra mediului înconjurător. Gândiți-vă cât de bine ar fi pentru natură dacă toți am urma exemplul acestor elevi minunați.

Am dorit să ne aratăm susținerea și aprecierea noastră față de astfel de proiecte și, în numele ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, le-am acordat acestor copii frumoși și buni diplome de merit și tricouri personalizate. Ne dorim ca această inițiativă să fie o sursă de inspirație și pentru alți profesori și elevi, pentru că educația despre protecția mediului și reciclarea deșeurilor trebuie să înceapă încă de pe băncile școlii”.

9 comentarii

    • Copiii ne pot schimba chiar și mentalitățile noastre greșite, ale adulților. Ar fi foarte bine dacă aceste acțiuni ar fi mai dese și ar genera efervescența necesară modificării comportamentului nostru cretin în ceea ce privește problema deșeurilor. Fiecare acasă, în curtea lui, trebuie să-și facă treaba, așa cum spune legea și să colecteze selectiv. Nu poate face nimeni pentru el acest lucru.
      Cine nu se conformeaza, amenda e soluția, ca la nemți.

  • Protectia mediului trebuie sa fie materie de studiu inca din clasele primare. Avem mare nevoie de educatie in acest sens. Nici un efort nu e de prisos in acest domeniu. Păcat că lucrurile astea nu s-au facut până acum. România era mai curată!

  • Felicitari profesorilor si copiilor de la Gen. 6.
    Dragi copiii, va rugam sa ne iertati ca noi, adultii, mu am reusit sa invatam cum sa reciclam si v-am lasat o natura poluata si un oras murdar.

  • Felicitari directorului CRISTIAN NICULAE pentru timpul alocat pentru educarea si formarea tinerei generatii.
    Bravo tutruror, elevi si profesori.

  • Nea Stefane.
    Si eu sunt adult insa de cand mama m-a facut am invatat de la ea sa reciclez non-stop.
    Si in vremea comunistilor existau cateva puncte de predare a sticlei si carton-hartie, si primeam si leuti cu care mergeam la cinematograful 23 August si la Strand in timpul vacantelor in special.
    Deci daca nu ai 7 ani de-acasa degeaba ajungi adult prost da cu bani multi.

    • Ei, vedeti domnule Balan, ati rostit cuvantul magic „leuti”. Pai, aici e toata magia, foloseste banul si dorinta de castig. Aplica modelul comunist, da bani contra reciclabile si nu vei mai vedea urma de gunoi prin natura. Lacomia va bate buna crestere si corect gestionata va duce la curatarea patriei.

  • Niculae de cand nu mai e prin primarie copiaza copy – paste orice gaseste. Nu inteleg de ce e asa wow. Se pregateste oare sa devina deputat?:)))

  • GICU asa este .
    Eu sunt un norocos ca am primit o educatie aproape spartana de la tata.
    Dar mi-a prins bine asta toata viata mai ales la masa discutiilor pe teme diferite.
    Pana prin anii 90 am recunoscut tot timpul ca erau oameni de mare calibru si de la care am aflat o gramada de lucruri mirifice si care le-am stocat in capul meu.
    Baiu mare este ca acuma aceste aspecte s-au gatat .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.