Actualitate

Cristian Niculae: Amenzile pentru cei care aruncă deșeuri în natură sunt foarte mari. Controale extinse

”Abandonul deșeurilor în natură este una dintre cele mai grave și periculoase încălcălcări ale legislației de mediu în vigoare. Această formă de poluare reprezintă un grav pericol pentru sănătatea noastră, a tuturor și mai ales a copiilor noștri. Descompunerea parțială a acestor deșeuri abandonate afectează pânza freatică din jurul localităților și provoacă poluarea apei din fântâni, afectând totodată și fauna și vegetația. Pentru a combate aceste încălcări ale legislației din domeniul mediului, inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud au demarat, încă de la începutul acestui an, controale extinse în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și cu Inspectoratul de Jandarmi Bistrița-Năsăud pe Valea Bârgăului, Valea Someșului, Valea Ilvelor, Valea Budacului și Valea Șieului”, spune directorul ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

El precizează că sancțiunile pentru abandonarea de deșeuri în natură sunt foarte mari, iar cei prinși în fapt riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă sancțiuni cuprinse între 50.000 și 70.000 lei.

Aceste acțiuni derulate în parteneriat cu instituțiile abilitate din județ vor continua pe tot parcursul acestui an pentru prevenirea și combaterea abandonului de deșeuri în natură.

14 comentarii

  • Foarte bine! Să se facă controale și să-i ardă cu amenzi usturătoare pe toți cei ce-și bat joc de noi și de natură ducându-și mocicoșagul pe malul apei. Suntem de râsul lumii țara asta.
    Ne îngroapă gunoaiele!

    • Pe români până nu-i arzi la buzunar nu se învață minte. Uitați-vă ce s-a găsit la Cluj când au deviat cursul Someșului, ce era pe fundul apei, ziceai că erai în apocalipsă.
      Nici nu vreau să mă gândesc ce am vedea dacă am devia cursul Someșului. Cred că ne-am îngrozi pe veci.

    • CEI CARE FAC ASEMENEA FAPTE SUNT TERORISTII SANATATII NOASTRE A TUTUROR.
      TREBUIE AMENDATI SI DATI EXEMPLE SOCIETATII CA SA NU MAI FACA SI ALTII.

  • Ar trebui extins pozibilitatea amendarea astfel sa poate fi taxata o comuna, un sat, oricare ansamblu de locuinte la care perimetru de pana citeva km apar deseuri aruncate in natura. Practic doar cind toti locuitori vor fi afectati, ei vor avea grija ca nici vecini sau alti se folosesc de natura ca si pubela. Exista multe locatii unde e foarte clar de unde vin deseuri. La Cusma este un exemplu unde e clar ca deseuriile din imprejur nu sint aruncate de altcineva de cite a celor care locuiesc acollo. In situatii similar sint foarte multe locatii din judet si din toata tara banuiesc. Doar in Secuime/Harghita/Covasna nu am vazut asa ceva.

  • De multa vreme trebuiau facute echipe mixte control care sa verifice si gunoaiele, si defrisarile si balastierele.
    Padurarii daca merg singuri in paduri sunt batuti de hotii de lemne, dar daca ar avea politia sau jandarmii langa ei, hotii n-ar mai avea tupeul asta.
    Bravo Niculae pentru ca ai facut asta! Sper sa prinzi cat mai multi indivizi care arunca deseuri si sa-i amendezi.

  • Trebuie stopat acest obicei prost al romanului sa arunce gunoaiele prin paduri sau pe ape. Este cel mai evident semn de lipsa de civilizatie si respect fata de altii si fata de tara.
    Cei care fac asta trebuie sa inteleaga ca-si otravesc copiii lor prin aceste gunoaie aruncate aiurea.

  • Si cum ii prindeti pe cei care arunca? Cum veti proceda? Metode, tehnologii? Altceva in afara de norocul chior de a fi la locul si momentul potrivit. Pentru ca nu o sa puteti amenda la nesfarsit comunitati intregi unde stiti si voi ca doar o minoritate e responsabila de aceasta problema. Veti crea doar tensiuni si frustrari in acea comunitate. Dar asa e cel mai simplu pentru voi. Si mai e un aspect privind imprastierea gunoaielor, nu doar oamenii contribuie ci si animalele. Bine, tot din neglijenta sau lenea oamenilor care isi lasa pungile langa tomberon sau nu inchid bine capacele.

  • Harnicut domnul director. Eu sunt satul de astfel de imagini pe care la randul meu le-am descoperit si aratat presei fara sa detun vreo functie, insa am luat o hotarare sa nu mai ma duc nici un minut din timpul meu si efortul meu sa mai fac curatenie dupa putorile si needucatii judetului.
    Transmit domnului Cristian Niculae ca fara o puzderie de camere de supraveghere instalate la toate drumurile care duc la vale in special pe capetele satelor nu va avea succes. Si bineinteles sa fie functionale.

  • Dacă vă vine să credeți, principalul vinovat pentru situația e chiar politrucul Niculae.
    Dacă s-ar vrea cu adevarat rezolvarea problemei, fiecare comună ar trebui să aibă cel puțin o groapă de gunoi unde să poți duce gratuit deșeuri. Știați că Supercomul are prețuri exorbitante pentru ridicarea molozului? Ca urmare se descurcă fiecare cum poate, abandonează molozul în zone nelocuite.
    Cât despre acțiunea lui Niculae, e doar demagogie, aflatul în treabă ca să-și justifice salariul. Cu abordarea lui, situația nu poate decât să se înrăutățească.

    • @Qaz
      Hai sa facem la fiecare casa cate o groapa de gunoi. Si la blocuri, in locul spatiilor verzi, am putea face cate o groapa de gunoi…. ca asa putem arunca direct pe fereastra gunoiul si sa aterizeze in groapa de gunoi.
      Bre Qaz – gunoiul se plateste peste tot in lumea civilizata. Doar noi romanii nu vrem sa platim pentru gunoiul pe care-l producem si-l aruncam pe dealuri si pe ape…
      Esti exemplul perfect pentru lipsa de civilizatie a romanului… costa sa predau molozul la Supercom, cum ma obliga legea, atunci mai bine il arunc aiurea…

    • Ancuta, cred că numele tău e Niculae.
      La subiect, ceea ce spui tu nu se poate aplica. E vorba de cunoașterea naturii umane și de a te folosi de ea. Ceea ce faci tu, și implicit Niculae este să micționezi contra vântului și apoi să acuzi vântul oentru că tu te-ai stropit pe pantaloni.

  • Rog locuitorii care și-au construit case noi sau renovează casele pe strada Tabără sa nu mai arunce sacii cu moloz și deșeuri pe terenul meu extravilan și prin pădurea Codrisor , zona platou spre oraș ! Când mai găsesc saci cu moloz și deșeuri aduc pe loc Garda de Mediu . Sacii cu deșeuri sînt acolo aruncați o parte prin pădure !

  • Suntem tot la stadiul de constatari, dupa 32 de ani! Cu poze, vorba d-lui Balan- ca aici ii dau dreptate- , si cu reclame. Nu ne trebuie poze, realitatea o vedem cu totii, iar masurile luate sunt cele de a plimba politia, jandarmeria , inspectorii sa faca poze. Solutia este simpla si la indemana: camere de supravegere. ( ne-ar costa mai putin decat salariile celor sapte noi inspectori) si informare asidua privind cuantumul amenzilor. Propun ca ambalajele de plastic sa se colecteze distinct in containere deschise vederii. Preluarea contra cost a hartiei si ambalajelor din hartie.

  • Foarte bine ! Dar cum respectați principiul „poluatorul plătește”, ratificat de Guv. României prin OUG 195/2005 (Legea 265/2006),
    când amendați proprietarii de terenuri arabile sau virane, unde NU locuiesc, pe care „adevărații poluatori”, firme de construcții/demolări, abandonează deșeuri din construcții, fără să fie trași la răspundere ? Primăriile de Sectoare au dat autorizațiile de construire și demolare, atât firmelor, cât și cetățenilor, care scapă de deșeuri, evitând costurile, fără să fie amendate. Aceste entități, persoane juridice și persoane fizice autorizate, nu respectă legislația de mediu, evitând costurile, prin evaziune, iar cetățenii nici nu plătesc taxa de salubritate. Daca forțele de ordine, din motive obscure, se îndreaptă împotriva proprietarilor de terenuri din jurul Capitalei, niciodată nu vom scăpa de gunoaie și de furtul gardurilor metalice (vezi gardul Dâmboviței spre Vitan, care lipsește !), al băncilor, capacelor de canal, cabinelor telefonice, telefoanelor publice (existente în alte țări).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.