În proporţie de 70%, albiile râurilor sunt libere de gunoaie, anunţă comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae. Majoritatea primăriilor au înţeles mesajul şi au făcut ordine şi curăţenie, campioane fiind Şanţ, Lunca Ilvei, Chiuza, Monor, Zagra şi Braniştea.
„Am început acţiunea de reverificare a primăriilor în data de 18 mai, iar de atunci am verificat 22 de primării. Vreau să spun încă de la bun început că acţiunea am început-o cu primăriile unde au fost probleme. Pot felicita primăriile din comunele Şanţ, Lunca Ilvei, Chiuza, Monor, Zagra şi Braniştea. Am dat avertismente la primăriile care au dat dovadă că vor să facă ordine şi curăţenie, dar nu au reuşit în totalitate fiindcă acolo erau depozite mari. E vorba de primăriile Sîngeorz-Băi, Josenii Bârgăului şi Maieru. Primarii de aici mi-au promis că în cel mult 30-40 de zile vor face curăţenie. Până acum, au curăţat în proporţie de 70%. S-a muncit foarte mult. Din acest motiv am dat doar avertismente, nu şi amenzi”, a spus comisarul şef Cristian Niculae.
În schimb, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a dat amenzi de câte 5000 de lei primăriilor din Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Leşu, Ilva Mare, Şieu, Dumitriţa, Budacu de Jos, Nimigea şi Feldru. Majoritatea primăriilor au plătit amenzile în 48 de ore, ceea ce înseamnă că au achitat fiecare 2500 de lei şi au primit noi termene pentru ca să rezolve problemele pe care le-au sesizat comisarii de mediu.
„Aceste primării nu s-au organizat destul de bine, au crezut că pot rezolva problemele de mediu doar cu voluntari. Din păcate, depozitele de deşeuri aflate pe raza lor teritorială sunt istorice. Există depozite neconforme în terasa râului Someş, Şieu, dar şi pe râul Bistriţa. Pentru înlăturarea lor trebuie utilaje, trebuie forţă de muncă. Unde s-a lucrat cu deţinuţii s-a lucrat cel mai bine”, a spus Cristian Niculae.
În ce priveşte celelalte primării şi ele vor fi verificate în curând. „Eu spun că se vede că noi nu glumim legat de salubrizare. Eu sper să se mobilizeze toată lumea fiindcă noi nu vrem să fim altceva decât colaboratorii primăriilor, o instituţie care se ocupă de îndrumare şi prevenire. Nu vrem să mergem să dăm sancţiuni în fiecare loc. Sperăm înţeleagă toată lumea că dorinţa noastră e să se rezolve problemele, nu să dăm amenzi”, a spus comisarul şef.
Încă din luna ianuarie, Garda de Mediu a făcut controale de prevenire, a identificat depozitele neconforme, a făcut fotografii şi le-a explicat primarilor ce trebuie să facă pentru a avea albiile râurilor curate.
„Am vorbit de foarte multe ori cu primarii. Nu putem merge de şase ori la o primărie şi să nu sancţionăm dacă nu s-a făcut nimic. Pot să vă spun că acţiunea noastră din acest an a fost o reuşită. Eu am estimat că vom rezolva 60-70% din problema deşeurilor de pe râuri, iara cum vă pot spune că în proporţie de 70% problema e rezolvată. Mai sunt locuri unde lucrurile nu stau aşa, dar cu acest prilej atenţionez şi sper că vor lua măsuri urgente primăriile Dumitra, Şieu Măgheruş, Şintereag şi mai sunt şi altele. Eu sper să înţeleagă primarii că nu ne adună nimeni deşeurile dacă nu facem curăţenie odată şi apoi să întreţinem ceea ce am curăţat”, a spus Cristian Niculae.
Inca odata il felicit pe noul COMISAR- SEF de la GARDA de MEDIU. AM inceput sa-l cunosc din ce in ce mai bine. Este de o deschidere totala la sesizarile primite. Reactiile sunt la fel de prompte .Tineti-o tot asa si in ECOLOGISTI veti avea sprijin si prietenie. FELICITARI tuturor COMISARILOR din subordine. BRAVO !!!
Daca e asa cum zice ecologistul Balan , si noi va felicitam Dlle comisar.
Praf in ochi! Lucrurile importante … își duc cursul normal.
Sangeorz? Mai mergeti o data de la Nasaud pana la Sangeorz si deschideti ochi.
Poate au facut ceva, dar simbata/duminica cind eram in zona dezastru era prea vizibil la maluri. Tind se cred ca sub un camion de 7 tone la fiecare 10 metri nu scapati.
Urcați pe cursul superior, în munte. De ex: Tureac, valea Arândașului; Strâmba, chiar sus de tot; Lăzăroaia etc. Cursurile de apă mai mari sunt de obicei curățate, dar deșeurile sunt urcate cu căruțele tot mai sus.