Actualitate

Nicu Predescu îi cere doar un leu daune morale lui Cristian Pomohaci

Interpretul de muzică populară Cristian Pomohaci nu s-a prezentat, miercuri, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud la procesul pe care i l-a intentat Nicolae, fiul Valeriei Peter Predescu, pe motiv că acesta a fost programat într-o „zi liturgică” în care trebuie să fie în mijlocul credincioşilor, nu la tribunal.

Cristian Pomohaci a fost citat, miercuri, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în calitate de pârât într-un dosar având ca obiect încălcarea drepturilor de autor, reclamant fiind Nicolae Predescu (foto), fiul Valeriei Peter Predescu. Acesta îl acuză pe Pomohaci că a preluat linia melodică a melodiei „Cânt la lume că mi-e dragă” a mamei sale şi a folosit-o, fără acordul familiei Predescu, în cântecul „De la Rebrişoara în jos”.

Miercuri instanţa programase audierea lui Cristian Pomohaci, dar acesta nu s-a prezentat. Avocatul său i-a scuzat absenţa prin aceea că miercurea e „zi liturgică” în care Cristian Pomohaci se află la biserică. Mai mult, acesta a cerut formarea unei comisii rogatorii întrucât lui Cristian Pomohaci i-ar fi mai uşor să dea o declaraţie la o instanţă din judeţul Mureş.

Judecătoarea Reghina Berari, care a prezidat completul de judecată, a respins cererea. Ea a dispus însă ca înainte de audierea lui Pomohaci, reclamantul să facă dovada plângerii sale, aşa încât a dispus audierea, pe cheltuiala reclamantului, a doi specialişti, prof. univ. Ioan Bocşa de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi a prof. dr. Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. La dispoziţia instanţei, Ioan Bocşa va primi 300 de lei ca să vină la Bistriţa să se pronunţe asupra autenticităţii liniei melodice respective, iar Gavril Ţărmure suma de 150 de lei. Cei doi vor fi audiaţi în data de 21 februarie a.c. şi, în funcţie de ceea ce vor spune, se va trece şi la audierea lui Cristian Pomohaci şi Nicolae Predescu.

Prezent miercuri la proces, Nicolae Predescu a declarat că nu are nimic împotriva audierii celor doi specialişti. Totodată, el a spus că, pentru a nu exista suspiciuni în privinţa intenţiilor sale, renunţă să mai ceară daune morale de 10.000 de lei, cum a anunţat iniţial, optând pentru despăgubiri de un leu, iar valoarea daunelor materiale solicitate reclamantului o diminuează de la 20.000 de lei la 5.000 de lei.

„Nu vreau să se consideră că am intentat acest proces pentru bani. Nu acesta este scopul meu. Pur şi simplu vreau să se facă o reparaţie morală. Cântecul este al mamei mele şi, fără să ne ceară acordul, Cristian Pomohaci l-a inclus în repertoriul său”, a declarat Nicolae Predescu, fiul interpretei Valeria Peter Predescu.

Interpretul de muzică populară Cristian Pomohaci a fost acţionat în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2012 pentru încălcarea legii drepturilor de autor de către Nicolae Predescu, fiul interpretei de muzică populară Valeria Peter Predescu. Acesta a solicitat iniţial daune materiale de 20.000 de lei şi daune morale de 10.000 de lei.

Nicolae Predescu susţine că interpretul Cristian Pomohaci a preluat linia melodică a melodiei „Cânt la lume că mi-e dragă” a mamei sale şi a folosit-o, fără acordul familiei Predescu, în cântecul „De la Rebrişoara în jos”.

„Ne-am dat seama că e melodia mamei în urmă cu puţin timp. Am ascultat cântecul lui Cristian Pomohaci la televiziune, la radio şi pe internet şi l-am contactat să stăm de vorbă. Nu am ajuns la nicio înţelegere, nici măcar nu şi-a cerut scuze pentru că a luat o creaţie a mamei mele fără acordul nostru, al moştenitorilor şi a folosit-o cu scop comercial. Ca urmare, am decis să îl acţionez în judecată. Îi cer să ne dea 20.000 de lei daune materiale, 10.000 de lei daune morale, să nu mai folosească linia melodică şi să-şi ceară scuze puiblic. Am angajat un avocat şi am depus o plângere prealabilă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Ne vom judeca şi voi demonstra că e melodia mamei mele”, a declarat Nicu Predescu.

Avocatul Alin Moruţan care îl reprezintă pe Nicu Predescu în instanţă, a declarat că linia melodică a cântecului „Cânt la lume că mi-e dragă” a fost înregistrată de Valeria Peter Predescu la Organizaţia Română pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Valeria Peter Predescu a fost una dintre cele mai cunoscute si apreciate interprete de folclor din Transilvania. Ea s-a născut pe meleaguri năsăudene, în satul Telciu, de pe Valea Sălăuţei. A început să cânte în 1972, iar primele înregistrări le-a făcut la Radio Cluj cu redactorul şi culegătorul de folclor Dumitru Vartic. În 1973, a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu orchestra Radio dirijată de George Vancu, iar în anul următor a susţinut prima etapă a Concursului “Floarea din grădină”, trei ani mai târziu câştigând acest concurs cu maximum de punctaj. În 1974, i-a apărut primul disc la Electrecord. În total, a înregistrat 61 de albume (casete, discuri, compact discuri) cu muzică populară şi mai multe albume cu pricesne şi colinde. A fost primită în rândul membrilor Academiei Artelor Tradiţionale de la Sibiu în 1995, iar pentru anul 1994 a primit Premiul Ethnos pentru activitatea de culegătoare şi interpretă a folclorului năsăudean. Valeria Peter Predescu deţinea şi titlul de cetăţean de onoare al comunei Leşu.

Cristian Pomohaci este preot paroh la Biserica Sf. Nicolae din Moşuni, judeţul Mureş.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.