ACTUALIZARE Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a admis martorii propuşi de fostul preot Cristian Pomohaci, originar din Rebrișoara, şi i-a oferit acestuia posibilitatea de a-şi alege un apărător bisericesc dintre cei atestaţi de Patriarhia Română. Termenul de judecată a apelului depus de Pomohaci este 19 septembrie.
”Pentru încadrarea în prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, a fost fixat termenul de judecată a apelului promovat de către Cristian-Dorin Pomohaci, fost preot al parohiei Moșuni-Veța, județul Mureș, pentru ziua de marți, 19 septembrie 2017”, anunță Mitropolia Ardealului.
În comunicatul Mitropoliei se mai arată: ”Având în vedere principiul judecății echitabile și al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis citație persoanei învinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuși de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze și de dreptul său de a se apăra în fața instanței bisericești de judecată. Totodată, instanța i-a oferit posibilitatea apelantului de a-și alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citație, apărători bisericești atestaţi de către Patriarhia Română, conform art. 122 din Regulament. Până la data fixată pentru termenul de judecată, la instanța bisericească se vor putea depune și alte mărturii concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului.
Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmărește pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăință, ci numai apărarea instituției Bisericii, a ordinii și a disciplinei canonice, a moralității și a sacralității vieții bisericești.
Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanță bisericească se deosebește de pedepsele instanțelor civile și penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societății civile!”.
ȘTIREA 2 Cererea de apel formulată de Cristian Pomohaci, caterisit pentru că ”nu a dat dovadă de pocăință și ascultare”, şi dosarul de fond, care a stat la baza emiterii hotărârii de caterisire, au fost studiate de către inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, în conformitate cu prevederile Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, anunță Mitropolia Ardealului.
Contestaţia depusă de Cristian Pomohaci ”întruneşte condiţiile de admisibilitate”, iar cazul va fi judecat în următoarele 30 de zile. ”După analizarea elementelor de formă şi de fond, s-a constatat că cererea întruneşte condiţiile de admisibilitate, iar, la propunerea scrisă a inspectorului eparhial, Mitropolitul Ardealului a dispus înscrierea cererii de apel în registrul de judecată al Consistoriului Mitropolitan”, se arată în comunicat.
Potrivit documentului, de la data înscrierii cererii de apel, în termen de maxim 30 de zile, va avea loc şedinţa de judecată a Consistoriului Mitropolitan.
Consistoriul Mitropolitan, ca ”instanţă disciplinară şi de judecată pentru recursurile clericilor de mir din eparhiile sufragane mitropoliei sancţionaţi cu destituirea din slujirea clericală, pentru apelurile împotriva hotărârilor de caterisire” este format exclusiv din preoţi. Consistoriul are următoarea sctrucută: un preşedinte – Mitropolitul Ardealului, patru membri titulari, doi supleanţi şi 1ungrefier, aprobaţi de Sinodul Mitropolitan pentru un mandat de 4 ani.
Hotărârea luată de membrii Consistoriului va fi supusă aprobării Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, iar apoi, după aprobare, poate fi contestată cu recurs la Consistoriul Superior Bisericesc de la Patriarhie.
ȘTIREA 1 Cristian Pomohaci vrea să redevină preot! A contestat decizia de caterisire
Cristian Pomohaci, originar din Rebrișoara, care a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit. Mitropolitul Ardealului va studia dosarul şi va decide dacă se va lua sau nu în discuţie cazul la Sibiu.
Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, Cristian Pomohaci a contestat decizia din 28 iulie a Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia prin care a fost caterisit. Contestaţia a fost depusă în termenul legal, iar Mitropolitul Ardealului, IPJ Laurenţiu Streza, în calitate de preşedinte al Consistoriului Mitropolitan, va studia dosarul şi va decide dacă se va lua sau nu în discuţie din nou cazul.
Dacă dosarul va fi discutat şi la Sibiu, vor fi cerute de la Alba Iulia toate documentele pe care le vor studia toţi cei care fac parte din Consistoriu, adică câte un reprezentant din fiecare eparhie care face parte din Mitropolia Ardealului. Aceasta are sediul central la Sibiu şi cuprinde Arhiepiscopia Sibiului (judeţele Sibiu şi Braşov), Arhiepiscopia Alba-Iuliei (judeţele Alba şi Mureş), Episcopia Oradiei, Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Decizia ar trebui anunţată în următoarea lună. Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au precizat, de asemenea, că şi decizia de la Sibiu va putea fi contestată de către fostul preot. Acesta se va putea adresa Consistoriului Superior de la Patriarhie.
Preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul instanţei supreme pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia printr-o decizie luată în 28 iulie. Preotul Cristian Pomohaci nu s-a prezentat la şedinţa Consistoriului, deşi fusese invitat să aducă probe şi dovezi pentru a se dezvinovăţi: ”În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziție, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a prezentat probe (dovezi) de dezvinovățire. Mai mult decât atât, în spațiul mediatic național au apărut noi acuzații de o gravitate morală extraordinară prin care a fost prejudiciată imaginea Bisericii și a slujitorilor ei. Preotul Cristian-Dorin Pomohaci a continuat să participe, fără binecuvântarea Chiriarhului, la mai multe spectacole folclorice, cu toate că acest lucru i-a fost interzis, iar preotul sus-numit și-a asumat în scris, de mai multe ori, faptul că nu va mai participa la astfel de evenimente. Sfidând autoritățile bisericești și cântând muzică populară îmbrăcat în costum popular, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a dat dovadă de pocăință și de ascultare, ci a arătat un comportament neadecvat pentru un slujitor al Bisericii. Spre finalul celor 30 de zile, preotul sus-numit a înaintat Centrului eparhial o cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoție pe motive de sănătate, fără a prezenta niciun act medical”.
Cristian Pomohaci, cu parohia la Moșuni judeţul Mureş, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri. El a depus o cerere de autosuspendare din preoţie, invocând motive medicale.
Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.
La sfârşitul lunii iunie, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie oprit de la slujire timp de 30 de zile, perioadă în care să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile de corupere sexuală a unui minor care i se aduc.
Dar asta ce mai vrea Doamne?
da’ ce credeati, ca se poate trai din chiria mica a 8 apartamente modeste situate în buricul Clujului ?
Clar că nu se poate trăi, mai pui biștarii câștigați din lălăială și berbecii pe care-i vinde la prețul unui Logan nou-nouț și tot nu iese socoteala pentru un trai cumsecade. Salariul bugetar este esența situațiunii, nu altceva.
Pomohaci afectezi business BOR
scad actiunile si graficu e pe scadere
Asta va ajunge din nou preot. Vrea sa fie si va fi cu toate ca moral nu se mai poate. Stie si asta multe si daca tace preot din nou se face 🙂
https://youtu.be/5gXwOgPArgY
Nu inteleg ce este cu oaia aia in foarte multe fotografii. Oare vrea sa se disculpe ca nu este homosexual dar este zoofil????? Oricat incearca sa ne convinga nu cred ca oaia vorbeste si nu ea era pe inregistrare!!!!
O mănăstire de lux și un salar de 5 cifre i se va găsi și acestei sutane cu suflet de Diavol.
Dacă o să-i aprobe revenirea? Da! Cu co condiție: să meargă să slujească în Olanda. Acolo are acces la toate cele necesare!
Sunt curios cine ar mai avea curaj sa se spovedeasca la el…sub poala bineinteles :))
Toate fetițele de sex masculin
Numai asa ne vom dezice de biserica ortodoxa
Andra ; unde ai vrea tu sa te inscri pe urma ? La biserica SCIENTOLOGICA sau la MORMONI ?
Nu ma dezic daca biserica ortodoxa accepta pe fata homohacii si nu se mai ascunde dupa deget.
Nu trebuie sa te dezici ,ci doar sa nu mai platesti contributia.
Se poate face nunta si fara preot .La fel si inmormantare.
Biserica ca institutie nu are nici o vina ca cei care slujesc, nu-si fac treaba.
O chestiune des intalnita la bugetarii.
Din pacate sunt bugetarii pe care nu poti sa-i eviti si te lovesti de ei.
Sunt curios daca ar trebui sa platim pt. biserci 2% din venit cati si-ar declara apartenta la vreun cult.
Precizez ca ascult cu placere multe din cantecele lui C. Pomohaci, nu inteleg insa cum poate fi cineva preot, cantaret si fermier in acelasi timp. Apoi, in povestea vietii lui, alaturi de parinti, reportaj transmis frecvent pe un post tv, s-au strecurat cateva falsuri ( ca sa nu le spun minciuni ) impardonabile pt. un preot. As propune d-nei Sabau sa ne prezinte biografia d-lui Pomohaci, pana la intrarea in preotie.
Eu nu sunt de acord sa catalogam un om doar dupa vorbe.Ar fi bine ca fiecare dintre noi sa ne vedem de treburile noastre si sa asteptam ca organele abilitate sa-si faca datoria.Nu este bine sa atragem mania Domnului asupra noastra,fiindca parintele Cristian a ajutat foarte multa lume ,ce e rau in faptul ca se ocupa si cu animale?? A muncit mult pentru tot ce are ,avand in vedere ca a suferit destul, a vindecat oameniii si a dat de lucru multor familii.Domnul sa-l ajute si pe el sa treaca cu bine peste toate astea si sa revina acolo unde-i este locul.Dragii mei ,trebuie sa lasam invidia ,rautatea ,razbunarea deoparte si Domnul ne va ajuta mai mult cu siguranta.Noi timisorenii (va scriu in numele unui mare numar de persoane),il sustinem,il pretuim si il iubim si speram ca i se ca face dreptate. Flori si Ileana.