Deputatul USR Cristina Iurișniți a criticat, într-o conferință de presă, Legea bugetului de stat pe 2019, despre care a spus că este unul ”demagogic” și a condamnat subvenția de o sută de milioane de euro acordată partidelor politice în condițiile în care sunt 2.535 de școli cu WC în curte.
”E un buget demagogic. USR crede că acest buget nu are cum să acopere toate cheltuielile, vom intra în deficit. Eu am depus amendamente pentru investiții în infrastructura școlară. Am cerut cifre la ISJ, dar datele care mi-au fost oferite nu sunt reale. În toamnă erau 40 de școli cu grupuri sanitare în curte, iar de la ISJ am primit o listă cu 19 școli. Am cerut informații și primarilor și le-am confruntat cu cele ale ISJ. Școala de la Figa, spre exemplu, nu apare pe lista ISJ. Cheltuielile pe care le-am prevăzut aveau surse de finanțare din PNDL, dar PNDL este pușculița PSD, un instrument de manipulare și obediență politică. Bugetul a venit cu o întârziere de patru luni, pe fulger înainte, totul s-a desfășurat superficial, nu așa se dezbate un buget serios într-o țară europeană”, a spus Cristina Iurișniți.
Deputatul USR s-a referit și la subvenția acordată prin Legea bugetului de stat pe 2019 partidelor politice, menționând că aceasta este ”efectiv de condamnat”.
”O sută de milioane de euro acordate partidelor nu are nicio justificare în România de astăzi în condițile în care 2.535 de școli au grupuri sanitare în curte, în condițiile în care nu avem infrastructura școlară corespunzătoare și sunt multe probleme legate de digitalizarea în școli și tot ce înseamnă un act educațional de calitate”, a adăugat deputatul USR.
Cristina Iurișniți a precizat că legea depolitizării în învățământ – care să interzică inspectorilor generali și celor care dețin funcții de conducere în învățământ să fie afiliați politic – pe care a depus-o încă din 2017, a fost respinsă la comisia de la Senat.
Cu toate acestea, ea spune că va relua demersul considerând că politicul reprezintă un ”cancer” pentru învățământ.
În schimb, la Comisia de mediu a Camerei Deputaților a primit un raport pozitiv la legea colectării selective a deșeurilor în școli, însă deputații nu au acceptat ca primarii să fie amendați dacă nu asigură echipamentele necesare pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Deputatul USR a mai anunțat că partidul din care face parte va depune săptămâna viitoare, împreună cu PNL, o moțiune simplă împotriva ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, căruia îi reproșează, printre altele, că nu nu a prevăzut un buget corespunzător pentru DNA și DIICOT.
Cristina Iurișniți a menționat că ”OUG-urile de zilele trecute reprezintă un atac fără precedent la adresa Justiției. Deja Justiția este îngenuncheată, înlănțuită, s-a depășit linia roșie. Dezastrul este efectiv foarte aproape de noi, este foarte grav ce se întâmplă. Singura soluție este să ne adresăm Curții Europene de Justiție și USR asta va face”.
”Într-o declarație publică din 21 februarie, Avocatul Poporului s-a adresat într-o manieră nepermisă la adresa acestora, spunând: ”avem, har Domnului, destule persoane cu dizabilități în România, chiar mult prea multe”. Conform legii, instituția Avocatului Poporului are ca principală atribuție tocmai apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor, or această declarație a domnului Victor Ciorbea este profund ofensatoare și discriminatoare la adresa celor mai vulnerabili dintre cetățenii României. Din păcate, nu este unicul derapaj la nivel înalt la adresa categoriilor dezavantajate și cu siguranță nu va fi nici ultimul, tocmai de aceea, trebuie să sancționăm atât legal, cât și moral astfel de atitudini departe de valorile ce fundamentează o țară democratică europeană în 2019.
Condamn în mod ferm declarațiile recente ale Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cu privire la persoanele cu dizabilități. Vom sesiza CNCD cu privire la aceste declarații ale domnului Victor Ciorbea, căruia îi solicit public să-și ceară scuze pentru modul jignitor în care s-a referit la persoanele cu dizabilități din această țară. Pe lângă suferințele cauzate de afecțiunile ce îi vulnerabilizează, în România persoanele cu dizabilități sunt private zilnic de multe dintre drepturile fundamentale prin lipsa infrastructurii adecvate, o incluziune scăzută în învățământ și pe piața muncii, indemnizații modice, sprijin instituțional redus și absența personalului de suport etc. În România discriminarea persoanelor cu dizabilități este o realitate pe care autoritățile au datoria legală și morală să o combată, nu să o amplifice prin declarații umilitoare”, mai spune Cristina Iurișniți.
Bugetul pe 2019 este o parodie. Inca din 2008, legea invatamantului prevede alocarea a 6% din PIB pentru educatie, in vreme ce guvernul lui Dragnea acorda doar 3,02%. Restul e demagogie.
Cat priveste OUG-urile care ingenuncheaza justitia, lucrurile sunt si mai grave. Dupacum arata Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, într-un interviu acordat RFI, că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România, printre care procedura de infringement și „opțiunea nucleară”, și anume declanșarea articolului 7 din Tratatul UE.
Asa s-a spus si s-a guitzat si anul trecut, dar uitati ca totul a fost bine, deci se pare ca au fost nepriceputi cei care au analizat si au facut ca toti dracii.
Despre statul de drept & shit, nu Bruxellesul zice, zice PPE-ul. de aia ramane totul doar la nivel de declaratii.