Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări la Legea educaţiei naţionale printre care se numără şi propunerea USR ca primarii să fie obligaţi să asigure accesul la internet pentru toate şcolile din localitatea lor. De asemenea, cheltuielile pentru dispozitivele electronice care să asigure accesul la activităţile didactice online pentru anumite categorii de elevi din familii devaforizate, orfani sau care suferă de TBC vor fi suportate de bugetul de stat.
Cristina Iurișniți, deputat USR:
”Învățământul online este extrem de important în această perioadă, a fost și în starea de alertă, va fi probabil și în toamnă. Suntem cu toții îngrijorați în ceea ce privește calitatea actului didactic și a modului în care vom gestiona această situație de criză sanitară, criză socială și, mai ales, criză educațională.
USR a propus o clarificare din perspectiva administrațiilor locale, reglementând obligația lor de a asigura accesul la internet în toate unitățile de învățământ, pentru că, știm foarte bine, primarii răspund de tot ceea ce înseamnă dotare în școlile în care învață copiii noștri. Amendamentul nostru a fost acceptat și înglobat în legea adoptată astăzi.
Trebuie să punem accentul pe acest tip de învățare, care devine complementar tipului clasic. Procesul de digitalizare trebuie să continue. Pandemia ne-a obligat să forțăm digitalizarea societății, inclusiv în învățământ.
Amendamentul USR prevede introducerea unui alineat nou la art. 111 din Legea educației naționale (nr. 1/2011): ”Autoritățile administrației publice locale asigură accesul la internet al tuturor unităților de învățământ în localitățile în care acestea își exercită autoritatea”.
Propunerea a fost formulată, întâi, într-un proiect de lege depus de mine în Parlament, la mijlocul lunii iunie, în scopul conturării cadrului normativ necesar pentru ca învățarea în mediul online să devină o realitate.
USR a formulat, de altfel, o serie întreagă de propuneri pentru ca activitatea școlară să poată fi reluată în toamnă în condiții de siguranță pentru elevi, cadre didactice și, implicit, părinți. Printre ele, implementarea unui sistem hibrid de educație, sprijinirea elevilor care au nevoie de recuperarea pregătirii școlare și demararea susținută a racordării școlilor și grădinițelor la apă curentă, construirea toaletelor acolo unde nu există”.
ALIANTA DE DREAPTA DOAMNA DRAGA UNDE E?
Minitel? In ce siecol traiti dvs.? Minitel in Franta a fost dezfintat in 2012. Era un serviciu antic de comunicare nici pe departe la inaltime de tehnologie moderna.
Să nu punem carul inaintea boilor. Inainte de conectarea școlilor la internet, ar trebui ca ele să fie conectate la retelele de apă si canalizare.
Florine ai inviat? aaa pe tine te-a pus Popescu sa-l pazesti pe Ciobanica??