Actualitate

Cristina Iurișniți: USR, împotriva pensiilor speciale. Se arată încă o dată un total dispreț pentru priorități

”În această săptămână Senatul a dat din nou undă verde privilegiilor, foloaselor necuvenite și discriminărilor în raport cu restul cetățenilor României. Principiul echității și al contributivității a fost aruncat la coșul de gunoi! Adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 21 de voturi „împotriva” și 11 abțineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene aleși după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate și, de asemenea, că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți:

”România valorilor europene este în derivă. În această săptămână Senatul a dat din nou undă verde privilegiilor, foloaselor necuvenite şi discriminărilor în raport cu restul cetăţenilor României. Principiul echităţii şi al contributivivităţii a fost aruncat la coşul de gunoi!

Codul administrativ este un proiect foarte costisitor pentru români, amendamentele adoptate în Comisia specială pentru Codul administrativ generând costuri suplimentare pentru pensiile speciale pentru primari de peste o sută de milioane de euro anual pentru cei care au avut minim un mandat.

„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetățeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect și liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă așa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație pentru limita de vârstă de la dată la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în amendamentul adoptat de Comisie.

O altă modificare le permite aleșilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Mai mult decât atât, indemnizația pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public. Senatul a avut calitate de primă Camera sesizată, urmând că forul decizional să fie Camera Deputaților.

Cei care conduc își văd doar de interesul personal și de privilegiile financiare exclusiviste, amendamentele adoptate demonstrând încă o dată un total dispreț pentru prioritățile din societatea românească! Cele peste 100 de milioane de euro, cât ne vor costa pensiile speciale ale primarilor și președinților de consilii județene, pot fi direcționați spre școli și dotarea lor la nivel european, că să nu mai avem unități de învățământ fără aviz ISU sau cu grupurile sanitare în curte. În județul BN, la final de an școlar avem încă 42 de școli care nu se regăsesc pe agenda de priorități a primarilor cu salarii speciale și pensii speciale. Pot fi de asemenea direcționați spre sistemul public de sănătate, spre infrastructura deficitară sau absentă. Recent într-un discurs, Timmermans spunea clar că dacă România ar avea o infrastructura decentă, PIB ar urcă anual cu 2-3 procente.

Comisia Europeană avertizează că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de depolitizare și de profesionalizare a funcţionarilor publici şi anulează paşii anteriori făcuţi în acest sens. Comisia mai arată că eşecul îndeplinirii obligaţiilor asumate de România constituie temeiul pentru suspendarea plăţilor din fonduri europene. Practic, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.

USR se declară împotriva pensiilor speciale, a votat împotrivă, a inițiat legi împotriva pensiilor speciale. În viitor USR își propune eliminarea acestor privilegii. Pensiile trebuie să respecte principiul contributivității”.

 

5 comentarii

  • Povesti din ciclul ,,hotii striga hotii”.Nu am auzit ca doamna sa fii renuntat la indemnizatii,diurne,sume forfetare si alte beneficii pentru 4 ore si doaua zile pe saptamana cat presteaza.Nu se compara cei 500 de lei pensie pentru un mandat de primar cu drepturile si pensiile nesimtite de parlamentar,asa ca mai usor cu pianul….
    PAREREA MEA!

  • Ioane nume de slugă,
    Crețu, distinsul nostru primar v-a fi recompensat, pe lângă pensia de vreo 6000 lei și cu o indemnizatie de vreo 8000 lei calculată astfel:
    3 mandate x 4 ani = 12 ani x 12 luni = 144 luni x 0,40% (coeficient de calcul) x 13.500 indemnizația lunară actuală = 7776 lei.
    Trăiascăăăăă!
    Din buzunarul tău, al meu, și-a cui o vrea și-o mai putea.
    Indemnizația respectivă – adăugată pensiei, se va plăti din bugetele locale.
    Dixit !

  • Uniunea Salvați România – un partid cu oameni REZONABILI şi CORECȚI, pentru românii rezonabili şi corecți.
    67% dintre cei care au votat USR, au studii superioare!! Bănuiesc că dacă au studii superioare, s-au informat, şi au ales in cunoştință de cauză. Pe ăstia nu îi poți prosti.

  • Primar sau viceprimar sa fie!Dar nu conteaza si felul cum au gospodarit si dezvoltat comuna? Cate proiecte au derulat?Cat de mare e comuna,cate probleme au rezolvat?Cum traiesc oamenii comunei?Mi se pare un abuz ! Ca tot dezvolta unii tema abuzurilor.O mare nedreptate fata de alte categorii de pensionari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.