Actualitate

Cristina Iurișniți: Proiect legislativ USR de eliminare a pensiilor speciale din administrația locală

”În prag de campanie electorală pentru alegerile locale, Uniunea Salvați România dovedește cu consecvență, din Parlament, că viitorii săi primari sau președinți de consilii județene nu doresc pensii speciale. Am semnat, luni, alături de ceilalți parlamentari USR, propunerea de modificare a OUG 57/2019 a fostului guvern PSD condus de Viorica Dăncilă și de eliminare a pensiilor speciale din administrația publică locală, proiect legislativ al Uniunii Salvați România depus deja în Parlament! Eliminarea pensiilor pentru primari, vice primari, președinți și vice-presedinti de CJ este, pentru USR, parte din misiunea pe care o are de a face dreptate românilor”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți:

”Aceste pensii speciale pentru aleși locali au fost introduse în Codul Administrativ fără niciun fel de impact financiar calculat în nota de fundamentare, iar intrarea lor în vigoare a fost amânată pentru ianuarie 2021 în urma unui amendament USR la Legea Bugetului de Stat. Momentul intrării lor în vigoare se apropie, iar Parlamentul trebuie să lucreze în favoarea cetățenilor, și nu a celor privilegiați.

Dintre toate categoriile de pensii speciale prevăzute de lege, cele pentru aleșii locali nu sunt încă în vigoare, nereprezentând un drept câștigat, CCR s-a pronunțat deja pe proiecte anterioare care propuneau eliminarea pensiile declarându-le deja neconstituționale.

Inițiativa de eliminare a acestor pensii speciale este asumată de către toți parlamentarii USR, unii dintre ei inclusiv candidați la primărie sau la președinția unor consilii județene din țară. Noi ne respectăm promisiunile făcute încă din 2016, și proiectele din 2017, de eliminare a pensiilor speciale!”.

2 comentarii

  • Una dintre samavolniciile guvernului PSD este acordarea de pensii speciale alesilor locali. Este vorba despre Guvernul Dăncilă care acționând după bunul plac a adoptat, Codul Administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă in luna iunie, 2019. Adoptarea Codul Administrativ prin Ordonanță de Urgență si nu prin dezbatere in Parlament care este forul legislativ al țării, a dat nastere la o serie de intrebari. In primul rand care-i urgența? De ce guvernul ocoleste dezbaterea parlamentară pe o lege atat de importantă cum este Codul Administrativ? Este evidenta incercarea de a crea anumite avantaje materiale alesilor locali prin ocolirea legii.
    Juristul Augustin Zegrean fost președinte al Curții Constituționale a declarat la vremea respectivă că adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență nu se justifică sub nicio formă, iar o Curte Constituțională ideală ar trebui să declare clar neconstituțional acest act normativ, care încalcă de mai multe ori Constituția. El a atras atentia că există o decize a CCR de neconstituționalitate asupra legii codului administrativ inca din noiembrie 2018 , dar care viza probleme care nu erau legate de fondul legii, pentru că nu a fost făcută analiza pe conținut, și doar pe procedură. De asemenea, există decizii ale CCR din 2016 prin care s-a stabilit că pensiile speciale pentru aleșii locali sunt neconstituționale.
    Vezi: https://www.comisarul.ro/articol/zegrean-adoptarea-codului-administrativ-prin-oug-n_1006237.html

  • Si a parlamentarilor nu doar la aleșii locali. Asta nu vreti ? Pensii normale pentru demnitari. De ce tb pensie specială la parlament?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.