Deputatul USR Cristina Iurişniţi a declarat că modificările aduse Legii 217/2003, a violenţei, au trecut de comisiile parlamentare reunite, acestea urmând să fie adoptate în plen, printre cele mai importante schimbări fiind aceea că autorităţile publice locale din oraşele reşedinţă de judeţ vor fi obligate să finanţeze centre pentru victimele violenţei în familie.
Deputatul USR Cristina Iurişniţi, care prezidează Comisia de muncă şi a egalităţii de şanse, din Camera Deputaţilor, a explicat că s-a votat ameliorarea cadrului legislativ a Legii 217/2003, legea violenţei, pentru a o pune de acord cu legislaţia europeană. Astfel, în textul modificat al legii apare un ordin de protecţie provizoriu care poate fi aplicat pe loc, existând posibilitatea prelungirii lui cu cinci zile. De asemenea, va fi aplicată şi o brăţară electronică prin care să fie protejată suplimentar victima, iar în cazul în care ordinul provizoriu nu se respectă, vor fi pedepse penale de la o lună până la un an.
„Trebuie să vorbim despre aceste lucruri întrucât victimele violenţei, care sunt în general femeile, nu îşi cunosc drepturile. Un număr de 20.000 de cazuri au fost raportate la nivelul ţării de către Poliţie, iar 84 de victime au fost anul trecut, dintre care 12 copii. Este o situaţie foarte gravă. Am participat deja la o dezbatere la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi în 14 iunie a.c., intenţionez să organizez evenimentul NU violenţei domestice, DA egalităţii de şanse! ca o continuitate a cadrului legislativ ameliorat în comisiile reunite. Aşteptăm să vină legea în plen şi să avem votul final”, a spus ea.
Cristina Iurişniţi a spus că a avut ea însăşi câteva amendamente la această lege, acestea fiind acceptate de ceilalţi parlamentari. Este vorba de obligativitatea înfiinţării unor centre în fiecare reşedinţă de judeţ pentru victimele violenţei în familie pe de o parte, iar pe de altă parte de obligaţia Agenţiei Naţionale a Egalităţii de Şanse (ANES) să realizeze un raport anual, o monitorizare a datelor în perspectiva analizei de nevoi şi să nu rămână doar la stadiul unor informări teoretice fără nicio finalitate practică.
„Autorităţile locale vor fi obligate să atribuie finanţare acestor centre destinate victimelor violenţei. Nu putem fi indiferenţi. Suntem o societate foarte violentă. Bullying-ul e prezent în şcoli, violenţa e prezentă în familie, în acea familie tradiţională clamată de cei de la putere în termeni electorali şi în mod ipocrit. Voi fi un ardent susţinător al oricărei campanii care sprijină victimele violenţei”, a mai sus Iurişniţi.
Cristina Iurişniţi va face cunoscută legea în perioada următoare la Sîngeorz-Băi şi Năsăud unde îşi deschide sedii ale cabinetului parlamentar pentru a ţine o legătură mai strânsă şi cu oamenii dina cerste două oraşe ale judeţului.
Adaugă comentariu