Actualitate Recomandări

Crizanteme cât vezi cu ochii. Cât costă florile şi lumânările pentru Ziua Morţilor (FOTO)

Oraşul Bistriţa este invadat de crizanteme, coroane de flori, candele şi lumânări pentru Ziua Morţilor. Comercianţii au ocupat nu doar spaţiul din incinta Pieţei Decebal, ci şi trotuarele din jur cu sute, poate chiar mii de ghivece cu flori, cele mai multe aduse din judeţul Mureş unde sunt sere specializate.

Printre comercianţi am găsit-o şi pe Felicia Lăcătuş din Slătiniţa, care a cultivat florile chiar ea, în trei solarii, şi care s-a plâns de vânzările slabe.  

„Avem peste 2000 de ghivece cu crizanteme. Nu am vândut nicio o mie şi mâine (mieruri -n.r.) e Luminaţia. În alţi ani am vândut foarte bine, anul acesta a fost dezastru. A trebuit să vindem cu 10 lei, cu 8 lei şi chiar cu 5 lei. Avem trei solarii cu flori. Ştiţi că la Slătiniţa nu este apă şi am fost nevoiţi să cărăm cu butoaiele toată vara de la Unirea, din vale”, a spus Felicia Lăcătuş.

Florile sunt mai ieftine cu 40% faţă de anul trecut, a declarat Gheorghe Dolofan, comerciant, care a adus marfa din judeţul Mureş. „Floarea aceea bogată o dădeam anul trecut cu 20-25 de lei, acum e 15 lei sau 13 lei. Cred că din cauza frigului sunt aşa de proaste vânzările. Poate lumea să teme să le mai planteze să nu îngheţe. E un an foarte slab din punctul de vedere al vânzărilor”, a spus Dolofan.

Aşadar, puteţi cumpăra crizanteme în ghiveci cu preţuri care pornesc de la 5 lei şi ajung la maxim 20 de zile, iar dacă preferaţi doar un buchet de flori, îl puteţi achiziţiona la preţul de doi lei de la bunicuţele care au îngheţat în aşteptarea cumpărătorilor.

Oferta de lumânări şi candele este foarte bogată. Puteţi găsi lumânări în suport de plastic la 7 lei setul şi candele care ajung până la cel mult 15 lei dacă au diverse aplicaţii pe ele.

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocşi, protestanţi şi reformaţi din Transilvania, Banat şi Maramureş celebrează „Ziua Morţilor” sau „Luminaţia”.

În 1 noiembrie, potrivit tradiţiei, cimitirele se luminează datorită lumânărilor aprinse pentru cei morţi. Această dată este considerată o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugaciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Luminaţia sau Ziua Morţilor este o sărbatoare de origine celtică adusă de catolici. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană şi cele Protestante, sărbatoarea Tuturor Sfinţilor se ține în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian, iar în bisericile orientale, cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sarbatorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoţii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea mortilor, arată crestinortodox.ro. Tradiţia spune că, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi doar acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze.

De „Luminaţie”, credincioşii merg la cimitir, la mormintele rudelor unde se roagă, pun flori, candele şi lumanari, ceea ce face ca cimitirele să fie scăldate, în acea noapte, în lumină.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.