Crucea Roşie Română filiala Bistrița-Năsăud a realizat o nouă acțiune socială în cadrul programului ”Banca de alimente”. În urma campaniei de strângere de alimente au fost adunate de la bistrițeni cu suflet mare și de la firma Agro Invest alimente greu perisabile, transportate apoi la Cantina „Sfânta Filofteia” din Bistriţa unde zilnic iau masa 80 de nevoiaşi.
„Am dorit ca alimentele să aibă finalitatea dorită și să fie mângâiere pentru cei care au într-adevăr nevoie de ele. Astfel, voluntarii de la Crucea Roșie au distribuit alimentele la Cantina Socială Sfânta Muceniță Filofteia din Bistriţa care funcționează în cadrul Asociatiei Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud, coordonată de părintele Marius Pintican. S-au donat alimente de bază: zahăr, ulei, orez, paste făinoase, făină albă și de mălai, conserve, condimente, dulciuri, pastă de dinți, saci cu cartofi, ceapa, morcovi , pastranac si pungi cu fasole. Mulțumim partenerilor, cetățenilor bistrițeni, cetăţenilor şi preotului Ioan Creţa din satul Floreşti, dar şi voluntarilor care au donat și s-au implicat!”, a scris pe Facebook Marius Moldovan, directorul Crucii Roşii Bistriţa-Năsăud.
La Cantina „Sfânta Filofteia” servesc masa de prânz, zilnic, de luni până vineri, un număr de peste 80 de beneficiari din Bistrița, aflați în situații de dificultate: copiii orfani, cei proveniți din familii monoparentale, familiile aflate în situație de criză socială, persoanele vârstnice cu venituri reduse, tinerii care urmează cursuri de zi la instituţiile de învăţământ ce funcţionează în condiţiile legii, până la terminarea acestora, persoane cu handicap și fără venituri.
„Oamenii pe care i-am ajutat au nevoie de sprijin în continuare, fiind necesară solidaritatea comunității bistrițene -într-un demers comun- de a sprijini persoanele nevoiașe, oferindu-le zilnic o masă caldă la Cantina Socială Sfânta Filoftea din Piața Unirii, nr. 9 din Bistriţa. Solidaritatea umană salvează vieți!”, a mai menţionat Marius Moldovan.
Bravo, felicitări. O observație: la cantină nu ”servesc” masa peste 80 de beneficiari, ci ”le e servită masa”. Beneficiarii ”mănâncă”, ”sunt serviți”, ”papă”, ”iau masa”, dar nu ”servesc”.
„Iau masa” nu e bine. S-ar putea ca cineva să inteleagă că fură masa. Că o iau in brațe şi pleaacă cu ea.
”Au luat masa” e permis de convenția lingvistică. ”Au servit”, nu. Și chiar merge ”au luat masa”, pentru că o iei cu tine. Iar ”masă” nu e doar piesa de mobilier, ci și ce papi. Polisemantism fățiș.