Actualitate Social

Cu cărţile pe faţă la Studfest Bistriţa

Târgul de carte organizat, miercuri, în cadrul Studfest, a dovedit că tinerilor nu le-a dispărut cu totul pofta de citit. Dimpotrivă. Important este să aibă de unde alege şi o vor face cu înţelepciune.

Cărţile noi sau cele citite de alţii şi-au găsit locul pe standuri expuse în holul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Bistriţa. Editura Charmides a Fundaţiei Culturale „Societatea de Concerte” Bistriţa a fost reprezentată cu succes de Gavril Ţărmure care a adus la târgul de carte mai multe titluri. Printre acestea s-au numărat „Cartea alcool” a lui Ion Mureşan, cea mai premiată dintre toate cele aflate pe stand, dar şi volume de poezie ale unor autori consacraţi sau debutanţi.

Gavril Ţărmure se mândreşte cu toate, indiferent de succesul lor comercial, şi bine face. Sunt cărţi care vor păstra vie memoria timpului nostru şi vor face istorie. Însuşi editorul recunoaşte că, pe unele, nu le citeşte decât cercul scriitorilor, în timp ce altele, care se bucură de succes graţie premiilor obţinute sunt cerute şi de marea masă a cititorilor. Ca de obicei, poezia are publicul ei restrâns şi select, în timp ce romanul o depăşeşte la numărul de cititori ştiut fiind apetitul omului pentru epic.

De la târg nu a putut lipsi nici Editura Aletheia. Virgil Raţiu a adus, în schimb, pentru studenţi, mai multe cărţi de specialitate. S-a gândit şi la dorinţa fetelor de a ţine pasul cu moda şi nu a uitat acasă cărţile despre nutriţionism. Virgil Raţiu spune că, de altfel, acestea sunt printre cele mai căutate. Le depăşesc, probabil, în succes la public doar cărţile de colorat şi cele de bucate.

Oarecum dezamăgit că studenţii de azi citesc mai puţin decât cei din vremea sa, profesorul Dorin Dobra a putut constata că sunt şi excepţii de la această regulă. Studenţii s-au înghesuit să răsfioască diverse cărţi vechi donate de unii colegi ai lor pe care au dat, fără ezitare, câte doi lei. Banii vor fi folosiţi pentru ca alte cărţi, adunate din donaţii, să ajungă în biblioteci de la ţară.

Una peste alta, târgul de carte din cadrul Studfest a fost un eveniment notabil care ne-a adus aminte de vremuri ceva mai îndepărtate când zeci de edituri îşi expuneau publicaţiile la Bistriţa. Se întâmpla undeva în anii 90 când setea de lectură era mult mai mare şi când nu intrase cu adevărat în luptă internetul. Oricum, el n-a câştigat bătălia şi sperăm să nu se întâmple niciodată acest lucru.

Cristiana Sabău

   

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.