Odată cu acreditarea celor două aparate din județul Bistrița-Năsăud, de la Direcția de Sănătate Publică și de la Spitalul Județean de Urgență, s-ar putea face zilnic peste 300 de teste de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV. Însă acestea nu sunt deloc ieftine. Ministerul Sănătății decontează un astfel de test cu 200 de lei.
Potrivit declarațiilor făcute de autoritățile județene, pe aparatul de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița se pot face 150 de teste în opt ore, ceea ce ar însemna costuri de 30.000 de lei pe zi, iar pe aparatul de la DSVSA se pot face 190 de teste zilnic, ceea ce ar presupune costuri de 38.000 de lei/zi.
În eventualitatea în care ambele aparate ar lucra la capacitate maximă, costurile zilnice cu testarea în județul nostru s-ar ridica la 68.000 de lei (circa 8000 de euro/zi).
”Finanțarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV în cadrul Programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare se realizează pe baza cererilor fundamentate ale unităților de specialitate, întocmite distinct și însoțite de documentele justificative”, informează Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 614/2020 pentru modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2017 și 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 377/2017.
Conform sursei citate, ”unitățile de specialitate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus COVID-19 au obligația de a asigura prelucrarea probelor recoltate de către personalul de specialitate din cadrul: direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță județene, Serviciului de Ambulanță București- Ilfov sau din cadrul unităților sanitare, după caz, conform metodologiei de supraveghere, pe baza arondării teritoriale realizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Indicația testării prin metoda de laborator RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV se realizează de către orice medic care depistează un caz suspect.”
În situația în care recoltarea probelor se realizează în sistem comunitar, validarea numărului de teste RT-PCR realizate și raportate de o unitate de specialitate pentru care se solicită finanțarea lunară se efectuează de către direcția de sănătate publică care a transmis probele recoltate pentru depistarea persoanelor suspecte de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Documentul care atestă validarea numărului de teste RT-PCR realizate și raportate este „Desfășurătorul privind evidența persoanelor testate RT-PCR” semnat de reprezentanții direcției de sănătate publică care a transmis probele recoltate, care se anexează cererii de finanțare fundamentată.
Din documentele atașate prezentului ordin reiese că un test de laborator prin metoda RT-PCR este decontat de Ministerul Sănătății cu suma de 200 de lei, însă în limita bugetului prevăzut pentru Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare.
Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, declara pentru Recorder că ”se testează doar persoanele simptomatice, care au link epidemiologic: ori au intrat în contact cu un caz confirmat, ori au venit de peste hotare, dintr-o zonă roșie. Persoanele simptomatice, fără această legătură, nu se testează”.
El a menționat că nu e o regulă valabilă doar la “Matei Balș”, ci de o procedură clară stabilită de autoritățile statului român printr-o metodologie elaborată de instituțiile sale.
Se testeaza doar PCR-UL nu???
Da. Acolo sunt cei mai multi infectati. In PCR-PSD.
207 persoane în carantină instituționalizată * 300 de lei pe zi înseamnă 62100 de lei pe zi * 14 zile face 869400 lei. Dacă persoanelor în carantină li s-ar face testul azi și ar primi rezultatele mâine sau poimâine, statul ar economisi doar în județul nostru 6-7 sute de mii de lei doar pornind de la cifrele actuale. Și pentru persoanele aflate în carantină și familiilor lor li s-ar face o favoare. Pe de altă parte niște hoteluri și una două firme de catering alese pe sprânceană câștigă nesperat în condițiile în care sectorul trage să moară. Grea alegere.
Pai mai renuntati la pensii speciale si alte „foloase necuvenite” – ca nu le meritati oricum!
De banii aia ar trebui sa va ajunga sa testati tot judetul.