Actualitate

Prețurile la energie și gaze, plafonate de la 1 aprilie, pentru o perioadă de un an

Guvernul a stabilit, prin Ordonanță de Urgență aprobată în ședința de vineri după-amiază, plafonarea preţului la energie electrică și gaze naturale. Măsura vizează consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

OUG prevede plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI

ENERGIE ELECTRICĂ

Niciun cetățean nu va plăti mai mult de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul realizării unui consum mediu lunar în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 kWh.

Se plafonează la maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali este mai mic decât prețul maxim stabilit prin Ordonanța de Urgență, se aplică prețul contractual.

GAZE NATURALE

Începând cu 1 aprilie va fi aplicat un preț reglementat de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII NON-CASNICI

Pentru protejarea economiei și păstrarea locurilor de muncă, se plafonează prețurile finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei.

ENERGIE ELECTRICĂ

Prețul maxim aplicat va fi 1 leu/kWh, cu TVA inclus;

GAZE NATURALE

Prețul maxim va fi de 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul:

– clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh,

– precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Etichete

15 comentarii

  • 0,31 lei/kwh fata de cat plătesc acum 0,15 lei/kwh este dublu. Adică de la 300 lei pe lună de iarnă încălzirea sare direct la 600 de lei pentru un apartament. Nici nu vreu să mă gândesc cât o să plătească cei care nu se încadrează la plafonare. Urmeaza un an foarte greu pentru cetățenii cinstiți ai acestei țări.

    • Ce se întâmplă la consumuri mai mari decât limitele prezentate. De exemplu mai mult de 300 kw pe luna. Care este prețul? Cel din contract fără plafonare?

  • Tare ma tem sa nu fie o pacaleala de 1 Aprilie ! Daca (totusi) proiectul de ordonanta (de urgenta) se va pune in practica ar trebui ca pe aceasta perioada (de un an) sa fie sistata sau macar limitata activitatea ANRE , care nu-si mai justifica existenta (prin numarul imens de insi care populeaza aceasta autoritate a statului – amante , sotii , verisoare , nepoate , unchi , frati , nepoti etc. ale oamenilor politici din diferite partide).

  • Povesti…ieri am primit o notificare de la furnizorul de gaz cu pretul final de livrare (client non casnic),valabil de la 1.05.2022 care e de 0.9756 lei/kw inclusiv Tva.Si nu e un srl de apartament ,furnizorul.E cel care dupa ce ti o trage te saluta ,,cu energie”.Mai zice ca daca nu iti convine poti denunta contractul,unilateral.:))))

    • Super oferta aveti! Am primit o actualizare conditii comerciale care imi face kwh de 2,16165 lei,valabila de la 01.05.2022.

    • Mie NOE(a se citi altfel) nu a vrut să îmi semneze contractul de gaz sub 8 lei pe metru cub, așa că merg să caut ceva pături ieftine la „LILD”….

  • Dragii mei , imi pare rau s-o spun dar pana nu se publica OUG in Monitorul Oficial al Romaniei , acest proiect de ordonanta , pare doar o poveste frumoasa. Ar fi tare bine ca lucrurile sa ramana ca in proiect dar teama mi-e ca nu va fi asa. Vom vedea in zilele urmatoare ce modificari si completari se vor mai aduce (acestui proiect , la guvern si apoi in parlament). Pot sa garantez (insa ) ca in niciun caz nu vor fi in favoarea cetatenilor ci in cel mai probabil scenariu in favoarea furnizorilor si a statului.

  • Acest prim-ministru nu este in stare să spună cum arată in final OUG adoptată azi. Pentru gaze pretul este de 0,31 lei/ kw, cum a mai spus, plus comentarii, sau până, ca preț maxim 0,31 lei
    S-a vehiculat că s-ar aplica pentru cei care se încadrează cu un consum anual de 1200 mc ( numai! Anterior numai pentru nov 2021- martie 2022 limita maximă era de 1320 mc
    Să studiem Ordonanţa

  • suntem doua familii , ce locuim in aceasi casa ,eu cu familia la parter, baiatul meu cu familia la etaj si o singura centrala.Nu ma voi incadra niciodata in acest consum .Situatia este la fel si pentru cei care au inchirie si au o singura centrala sau au mai multi copii ,familii ce traiesc in aceasi casa .La apartament este mai simplu.

    • Intr-o situatie asemanatoare ma aflu si eu, stau in casa cu o sora, jumatate de casa e a mea si jumatate a ei, avem un singur contoar din cauza ca nu am reusit inca sa dezbatem mostenirea. Media consumului pe anul trecut e de 350kwh, deci nu ma incadrez in plafonare, asta inseamna ca ma vor taxa cu 1,4 lei kwh desi in contractul semnat in septembrie 2021, valabil 12 luni, pretul kwh este de 0,406 lei.
      Am sunat la enel sa clarific treaba cu recalcularea si femeia care mi-a raspuns a zis ca actualul contract e anulat de oug 27/2022 si ca voi plati 1,4 lei pe kwh.. La iarna, probabil voi intra in faliment personal, tinand cont de consumul total de 460 kwh si pretul de 1,4 lei kwh.. Pe langa asta, sunt si persoana cu handicap si locuind la casa, folosesc plita pe inductie pentru ca gaz nu am, si cu butelie e mai complicat pt mine. Pe langa asta, am si boiler electric, eu nu consum multa apa calda dar sora mea, cu 4 copii, consuma in draci.. Nu stiu ce va fi dar ne asteapta vremuri grele, Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

  • Sunt posesor de pompa de căldură folosită pentru încălzirea și furnizare de ACM. Suntem doua persoane și încălzim o suprafață de 76 mp utili. Am câteva întrebări pentru cei care au gândit această OUG și care până mai ieri promovau energia verde.
    1. Este această OUG pentru românii vulnerabili energetic, și dacă da, unde este caracterul ei unitar?
    2. De ce nu găsim în OUG un preț pentru consum al energiei electrice de peste 300 KWH?
    3. Putem primi subvenții pentru cărbuni, cocs, pentru a nu sta în frig?
    Totuși, aștept, cu slabe speranțe, publicarea textului de lege.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.