Social

Cu câți bani rămân, de anul acesta, în mână angajații plătiți cu salariul minim

Salariul minim brut pe economie a crescut din acest an cu 9,4%, iar salariul net, pe care angajații îl primesc în mână, cu aproape 9%, inclusiv în firmele private. Se pierd însă facilitățile pentru cei care lucrează în agricultură, industria alimentară și în construcții.

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut este de 4050 lei lunar, în creștere cu 9,4% față de nivelul precedent, de 3700 de lei. Dacă este plătit cu salariul minim, un angajat va primi în mână 2574 lei, cu aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei din salariul minim conform OUG 156/2024 – ordonanța-trenuleț. 

Astfel, angajatul primește cu 211 lei mai mult la salariul minim, în creștere cu nici 9% față de nivelul precedent al salariului minim net, care a fost 2363 lei pe lună.

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim lunar brut în agricultură și industria alimentară crește de la 3.436 de lei la 4.050 de lei, adică la nivelul salariului minim pe economie. Măsura a fost dispusă prin ordonanța-trenuleț pentru ca salariile angajaților din acest sector să nu cadă sub nivelul minim legal. 

În 2025, angajații din sectorul agro-alimentar vor beneficia de deducerea de 300 de lei la salariul minim, dar pierd scutirea de impozit și facilitatea de la contribuția la pensie (CAS) specifice acestui domeniu, pe care le-au avut în 2024. 

Astfel, de anul acesta, la un salariu minim brut de 4.050 lei pe lună, angajații din sectorul agro-alimentar primesc salariul minim net de 2574 lei (cu aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei). Salariul lor net crește astfel cu 178 de lei (7,4%) față de nivelul pe care l-au avut în  2024. 

În sectorul construcțiilor salariul minim brut rămâne la 4582 lei, dar de la 1 ianuarie 2025 acești salariați pierd scutirea de impozit și facilitatea de la contribuția la pensie (CAS) pe care le-au avut în 2024.

De asemenea, angajații din costrucții nu beneficiază nici de deducerea de 300 de lei la salariul minim, pentru că la ei salariul minim brut este mai mare decât salariul minim brut pe economie.

Astfel, din acest an, în sectorul construcțiilor, la salariul minim de 4582 lei brut, angajatul primește în mână un salariu net de 2739 lei. Angajații din construcții plătiți cu salariul minim primesc un salariul net mai mic cu 457 de lei (-14,2%) decât salariul minim net pentru sectorul construcțiilor din anul 2024 când se aplicau facilitățile fiscale. Totuși, în cazul salariaților pe care i-au angajat anul trecut, în funcție de contractul de muncă și înțelegerile cu oamenii, firmele ar putea să acopere ele pierderea la salariul net, de 457 de lei, dacă își permit să crească și mai mult costurile pe care le au cu forța de muncă. 

În județul Bistrița-Năsăud, la sfârşitul lunii octombrie 2024 erau 73877 de salariați, cu 96 mai mulți față de luna anterioară şi cu 876 peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior, conform Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 4287 lei cu 1,4% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 15,3% mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent.

Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 19,5%, respectiv 18,6% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

În agricultura județului Bistrița-Năsăud lucrau, la nivelul lunii octombrie 2024, un număr de 2755 de persoane care au câștigat un salariul mediu net lunar de 3807 lei, iar în industrie și construcții 32.302 de persoane, cu un salariu mediu net de 4209 lei.

Firmele care încalcă obligația salariului minim riscă amenzi

Potrivit art. 260 din Codul Muncii, firmele și alți angajatori care încalcă obligația de a garanta angajaților măcar salariul minim pe economie riscă amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei. 

Aceeași sancțiune se aplică și în cazul salariaților din construcții și din sectorul agro-alimentar. 

Etichete

11 comentarii

  • Sunt foarte revoltat de minciuna ce se rostogoleste de 35 de ani….daca ne alegeti nu marim impozitele, daca ma alegi in 24 de ore elimin pensiile speciale, daca ma alegi nu vom mari tvaul…salariile nu vor creste…..reducem numarul de parlamentari…etc .
    DOAR MINCIUNI , INSTIGARE SI PROPAGANDA la care institutiile statului abilitate NU SE AUTOSESIZEAZA
    HAI LA RAHAT SI SICTIR !

    48
    3
  • Sunt angajat in constructii si aveam net 3000 lei . De la 1 ianuarie seful de birou mi-a facut o poza cu netul meu redus cu 380lei.
    Vreau sa ies in strada sa protestez si intreb pe toti ce stiu, ce trebuie sa fac?

    22
    6
    • Bun venit in randul „prostilor”. Pentru ca noi astialalti din privat care n-am beneficiat de facilitatile fiscale si din salariul carora s-au platit asigurari de sanatate si impozit, am impresia ca am fost mai „prosti”.
      Sa va mareasca brutul, daca vor avea de unde…

      5
      2
  • Hai la rahat turcesc eventual ca ala e mai bun.
    Ce urare facuta de un extremist am citit la inceput de 2025 !
    Crezi ca e bine bai nene cum te exprimi ?

    3
    30
    • Suntem in Romania si rahatul e pur…romanesc!!!
      De care extremism vorbesti? Minciuna politica in urma careia TU POLITICIAN AI AJUNS LA GUVERNARE SI JECMANESTI 4 ANI BUGETUL E EXTREMISM?
      Extremism e atunci cand INSTITUTIILE STATULUI NU SI FACE TREABA IN FIECARE LUNA CAND LE INTRA BANII DE SALARII NEJUSTIFICAT

      25
      2
  • Aveai net 3000 pe sărăcie. 3000 net în construcții câștigă doar total necalificații și retardații, dar cum tu ai reușit să deschizi calculatorul și ai reușit să publici un comentariu corect dpdv gramatical, nu te încadrezi la retardați. În construcții se câștigă de la 5-6000 NET în sus, n-am auzit pe nimeni să câștige 3000. Iar dacă ai o minimă pregătire, să știi să pui cât de cât gresie, rigips, acoperișuri, câștigi 100-150 euro/zi. Din păcate anularea facilităților pentru constructori va face să explodeze din nou munca la negru.

    20
    12
  • Pe de altă parte, deși toți se plâng că o duc greu, că e scump (domle!), când cauți un muncitor necalificat pentru câte o lucrare ocazională, acesta îți răspunde că nu ”i se merită” pentru 500 lei să-și piardă o zi, dacă nu are de lucru măcar o săptămână la un beneficiar. Înseamnă cu nu este în nevoie și poate alege să facă ce vrea. Nu e rău, dar atunci să nu se plângă.

    14
    4
  • @carr.es (posibil Balan Marius-Horea – Ecologist), aia de care zici tu, cu salarii de 5-6.000 de lei NET sau ”in mana”, dupa cum se lauda chiar ei, is aia care lucreaza LA NEGRU. Unii o lucrat inclusiv la reabilitarea blocurilor, avand contract cu Primaria.

    Aia care lucreaza legal cam atata iau, cat a zis cel de mai sus, care vrea sa protesteze.

    Economia neagra si munca la negru surclaseaza economia de suprafata.

    13
    2
  • Covrig de Buzau ai gresit. Balan cel care iti scrie tie nu are treaba cu subiectul din aceasta stire.
    Un ECOLOGIST are cu totul alte principii nu sa bage la burdihan si sa tot astepte majorari de venituri daca nu este de unde.
    Sunt pensionar multumit de pensia primita si nu am baut banii la pacanele in tinerete, mai am si o afacere mica care imi da statutul de cetatean independent financiar fata de statul esuat.
    Singura mea dorinta este cultura ECO pentru populime si edili si desigur SANATATEA este prioritara.

    7
    4
  • Nu este in regula ca o serie de meseri sa fie mai privigeliate fata de altele, unii platesc impozite iar altii sunt scutiti ca stiu sa bata cuie si pun rigips si altii ca stau in fata calculatorului, sa fim seriosi.
    Fara privilegi!!!

    8
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.