Curtea Constituţională, a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă. Guvernul a transmis, după decizia CCR referitoare la purtarea măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii şi se vor lua măsuri în funcţie de aceasta. La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că decizia nu se aplică imediat, ci doar după publicarea motivării în Monitorul Oficial. De asemenea, decizia nu are efecte retroactive, ci doar pentru viitor.
CCR invocă, în explicaţia deciziei luate, nerespectarea articolului 79 din Constituţia României referitor la avizarea legilor de către Consiliul Legislativ, dar şi articolele din Constituţie comform cărora ”România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”, iar în România ”respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că în perioada următoare se vor ridica o parte din restricții, urmând ca până la sărbătorile de Paște să fie ridicate toate restricțiile.
”Săptămânile următoare se va renunța la o parte din restricții, ulterior vom renunța și la starea de alertă, dar totul se va face etapizat, în funcție de gradul de ocupare din spitale. Nu-mi place să fac astfel de predicții, dar cred că până la sărbătorile de Paște vom avea o viață relativ normală, poate doar cu recomandarea purtării măștii în interior, în special în zonele aglomerate”, a explicat ministrul Sănătății.
Anul acesta, Paștele ortodox se sărbătorește în 24 aprilie, iar Paștele catolic o săptămână mai devreme (17 aprilie).
Adaugă comentariu