Filmul “Cerbul a trecut prin fața mea”, în regia lui Vlad Petri, a obținut premiul pentru ”Cel mai bun scurt metraj documentar” la Gala Premiilor Gopo 2021 care s-a desfășurat aseară la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din București. La aceeași secțiune au mai concurat: Apropieri în regia Ioanei Grigore, Totul pentru Riana, regizor Mihai Gavril Dragolea, și Venim pe rând și mergem pe sărite, regizor Mihnea Toma.
Într-un interviu acordat ”Cooperativei urbane”, regizorul a declarat: ”Acest film a prins contur la scurt timp după ce a murit bunica din partea tatălui, când am început să iau la rând albumele cu fotografii ale familiei, să mă uit atent la acele imagini de care ea s-a îngrijit într-un mod aparte. Îmi aduc aminte cu drag de poveștile din trecut, spuse în compania acestor albume, cu persoane pe care nu le cunoscusem, dar care toate, contribuiseră, într-un fel sau altul, la istoria familiei noastre. Și mi-am adus aminte că aveam câteva înregistrări audio și video cu ea, așa că m-am gândit să compun o poveste din aceste fotografii, povestită chiar de către ea. Am încercat să fac un film așa cum ar fi vrut ea să fie, cu bucurii, tristeți, momente grele prin care a trecut familia.
Lucrând la film am descoperit o lume care nu îmi era foarte apropiată, pentru că până atunci nu o privisem prea atent și nu eram foarte interesat de poveștile de viață ale familiei extinse. Însă, intrând în textura imaginilor, mărind foarte mult anumite detalii și ascultând vocea ei am început să recompun fragmente și povești, am descoperit oameni, atitudini, priviri.
Cred că în momentul în care cineva moare, odată cu persoana respectivă dispare o lume întreagă, o lume care putea fi descifrată doar de ea. Noi nu mai avem cheile de decodificare, de citire a trecutului. Ne uităm la acele imagini, dar nu mai cunoaștem oamenii din ele, activitățile în erau implicați, nu mai înțelegem gesturi, comportamente, rămâne totul suspendat și misterios. E ca și cum am privi realitatea printr-un filtru, printr-o lentilă aburită.
Cred că prin acest film am încercat să prezint o lume așa cum a trăit-o și descifrat-o bunica, o lume care începe cu primele fotografii din album, cele de la începutul secolului trecut, de o claritate aproape stranie și care se termină cu fotografii din anii ‘70, când și factura imaginilor se schimbă, imaginea devenind mai puțin formală, mai liberă, dar și mai imperfectă”, a spus el.
Vlad Petri a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (2004) și Masterul de Antropologie Vizuală și Media de la Universitatea Freie din Berlin (2014). A realizat documentarele: „București, unde ești?” (lungmetraj, 2014- Rotterdam Film Festival / Premiul Gopo 2015 pentru Cel mai bun film de debut) și „Cerbul a trecut prin fața mea” (2020 – Jihlava Film Festival – scurtmetraj).
Este fiul medicului Doina Petri, de la Direcția de Sănătate Publică BIstrița-Năsăud.
Adaugă comentariu