Actualitate

Cu ochii pe cer: Eclipsă de Lună prin penumbră

Astăzi, 5 iunie, stați cu ochii pe cer de la începutul răsăritului Lunii. Luna se va ridica deasupra orizontului de la ora 20:42. La numai patru minute după răsărit, ea va intra în penumbra planetei noastre și se va produce o eclipsă prin penumbră, acoperire de aproape 50%, vizibilă și din România, anunță Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Trebuie să aveți un orizont estic liber pentru această eclipsă. Luna se va ridica până la 14° deasupra orizontului la maximul eclipsei, adică la 22:25, ceea ce înseamnă că o sa fie foarte jos. Când vorbim de eclipse prin penumbră, vorbim de o întunecare ușoară a discului lunar, nu se va înroși și nici nu va dispărea parțial sau complet. Luna va ieși din penumbră la ora 00:04.

Tot astăzi, se produce faza de Lună Plină la ora 22:18, aflându-se în partea opusă față de Soare.

După eclipsă, puteți identifica, cu ajutorul Lunii, stelele din constelația Scorpius. Sub Luna Plină veți avea trei stele una sub cealaltă, care fac parte din „cleștii” scorpionului, iar steaua din stânga lor, foarte roșiatică, este Antares. O stea supergigantă roșie, la sfârșitul vieții.

Următoarea eclipsă vizibilă şi din ţara noastră se va produce tot în această lună, în 21 iunie, şi va fi o eclipsă parţială de Soare.

Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România se va produce în 16 mai 2022 şi va fi o eclipsă totală de Lună.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.