Vederea deficitară este una din cauzele cele mai frecvente pentrru producerea accidentelor rutiere. Grav este atunci când la volan se află chiar persoane cu dizabilități care au primit dreptul de a conduce, deși dețineau și certificat de nevăzător.
Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud a suprapus bazele de date și a verificat câte dintre persoanele cu handicap au și permis de conducător auto.
”Am avut 3848 de beneficiari pe care i-am suprapus mai întâi la nivel de MAI, pe urmă individual pe fiecare până când am juns la 73 de suspiciuni. Erau 57 de persoane încadrate în grad de handicap vizual după obținerea permisului, iar 16 își obținuseră permisul după încadrarea în grad de handicap. Toate aceste 73 de situații au fost reevaluate de către comisie. DGASPC ne-a comunicat că au fost 13 cazuri din cele 57 în care s-a decis încetarea dreptului, iar în 42 de situații li s-a retras permisul, iar două situații au fost cu un decedat și transfer în alt județ. În cazul celor 16 cu permis obținut după încadrarea în grad de handicap au fost cu 11 reevaluări – le-a fost încetat dreptul, 4 retras permisul și o situație de reîncadrare într-un alt tip de handicap, pe somatic”, a spus directorul AJPIS Bistrița-Năsăud, Ani Bob, într-o ședință de Colegiu prefectural.
”Dacă cunoașteți situații, dacă aveți date certe, primim aceste sesizări de fiecare dată și le-am primit și în anii precedenți. Am făcut de fiecare dată verificări, indiferent dacă ne-au fost adresate direct sau redirecționate prin alte instituții, MAI sau Instituția Prefectului. De fiecare dată, am verifiocat tot mergând la dosarele de la comisie. Tot ce nu putem verifica sunt actele medicale. Aceste acte medicale nu pot fi verificate de către noi, doar conținutul dosarului și încadrarea în grad de handicap”, a mai spus ea.
Potrivit lui Ani Bob, în măsura în care se constată că aceste acte medicale sunt emise – din punctul de vedere al Inspecției Sociale – cu semne de întrebare sunt sesizați Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică și Poliția.
”În acest moment, la fiecare dosar sunt cel puțin trei acte medicale pe același tip de handicap. Deci atâta timp cât trei medici spun același lucru prin trei documente separate, nu am considerat că ar fi neceasr să sesizăm alte organe de cercetare penală sau Colegiul Medicilor. Până acum nu am făcut aceste sesizări”, a mai menționat Ani Bob.
Adaugă comentariu