Social

Culegătorii de mere, aduşi din alte judeţe. Muncitorii, plătiţi aproape la fel de bine ca în străinătate

Un muncitor harnic poate rămâne şi în ţară cu banii cu care e plătit să adune fructe în străinătate, dar mulţi preferă să lucreze în Cehia sau Ungaria, iar alţii să stea acasă şi să primească ajutor social, spune omul de afaceri Aurel Onigaş de la firma Pombis SA. În plin sezon de cules mere, el a fost obligat să caute forţă de muncă în afara judeţului fiindcă localnicii nu vor să lucreze.

„Nu credeam că vom ajunge să ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă, dar uite că suntem în această situaţie. Avem foarte puţini oameni care să vină la cules de mere. Primesc foarte mulţi ajutor social şi restul nu vor să lucreze pur şi simplu. Am avut şi ghinion, dacă se poate spune aşa. A fost o producţie foarte mare de hribi, iar muncitorii noştri s-au dus să-i adune fiindcă acolo câştigă foarte bine. Avem cam 70 de oameni la lucru şi ne-ar trebui cam 120-130. Îi plătim la oră, dar câştigă foarte bine, lejer 100 de lei pe zi. Le dăm mâncare, cazare, banii pe loc şi, cu toate acestea, sunt încurajaţi să nu muncească. Şi pe cei pe care îi avem acum îi aducem din altă parte. În Ciceu Mihăeşti mai vin oameni, dar la Dipşa a venit o singură femeie la lucru dacă vă puteţi imagina. Îi aducem din Maramureş, Mureş,  Cluj şi Satu Mare”, a declarat Aurel Onigaş pentru Timp Online.

În aceste condiţii, a spus el, ar angaja în orice moment străini dacă aceştia ar veni să lucreze la noi.

„Cred că vom ajunge şi noi în această situaţie. Românii noştri merg în Germania, prin Anglia unde sunt plătiţi mult mai bine, dar sunt şi foarte mulţi care nu vor să muncească. Eu am făcut un calcul: dacă la noi ar lucra cât lucrează mai ales în Cehia şi Ungaria, unde ei merg, dar nu sunt plătiţi atât de bine, ar câştiga cam 70-80% din ce câştigă acolo, dar nu ar cheltui nimic întrucât stau acasă. Dacă ar vrea să lucreze şi aici ca număr de ore, ar câştiga aproape la fel ca acolo fiindcă aici, repet, nu au nicio cheltuială, fiindcă aici le dăm mâncare şi cazare gratuite”, a explicat Aurel Onigaş.

Pombis are livezi la Dipşa şi Ciceu Mihăieşti. Culesul fructelor se va încheia peste o lună.

21 comentarii

  • Ajutorul social se numeste venit minim garantat . E un drept intro Europa sociala pe care dreapta si patroni vor da il taie.dar in romania are valoare mizerabila. Se desteapta si romani nu mai lucreaza pe alune

  • Domnu Aurel
    Cate ore înseamnă o zi?
    De ce merele din Polonia sunt mai ieftine?
    Duminica la vestitul târg de la Viisoara unde onorata primărie a mutat samsarii din piața Decebal, merele erau in jur de 3lei, rosile 8lei kg etc.etc.Cu cate kg.de mere îi platiti pe muncitori?
    Câtă subventie primiti de la UE?
    Răspunsul o sa-l aflați probabil dupa ce veti analiza ce v-am întrebat eu.Si apropo de ce bananele costa aproape cât kg de mere ? chemati-mă la cules merele de pe bulevard, din sensurile giratorii si o sa vin gratis cu încă câteva sute de cetățeni. Multumesc.

  • Toti băgătorii – in seamă și aiurea – postează.
    După ton, sunt asistați.
    După conținut, semianalfabeți funcționali.
    Omul – Onigaș – a pus corect problema.
    În Romania lumea se cam dezvață de obiceiul muncii, pe care oricum nu-l stăpânea prea bine, așa că nu-i greu.
    Contribuția decisivă – ajutorul social dat puturoșilor, pentru voturi.

    • Tu ai vazut cât este ajutorul social? In jur de 150 lei pe lună. Tu crezi ca cineva preferă să stea acasă si să trăiască din banii ăia? Salariul mediu brut pe economie este de 3.500 lei, asa că nu merită să să stai acasă si să primesti 150 lei.

    • Vreau sa plec cu familia la cules de mere suntem 10 persoane
      Vîrsta intre 20 si 40 de anii da nu avem un nr.de tlf.unde sa sunam sa ne întelegem….

  • Nu merită, e-adevărat, dar stau.
    Câte 4-5 într-o gospodărie, mai pun în grădina lor, mai iau dintr-a altora, cumpără pe caiet, au pretenții mici, numai să nu se scoale dimineața devreme.
    Caută gospodarii oameni să le taie lemne, să le sape în grădină, să le ducă gunoiul, să le culeagă mălaiul dar, în opinia unora, cu 100 lei pe zi nu se merită, că trebuie să lucrezi pentru pe ei !
    Când se ridică soarele, la bufetul de la colț (și la țară sunt multe colțuri) e plin ca-n Las fierbinți, de drojdieri, nerași, bulbucați, cu cizmele nespălate de la topirea zăpezii, care-și iau tainul.
    O țară tristă, plină de putori !

    • @Pablo
      Munca necalificată nu se plăteste cu 200 ron pe zi.
      Calculează 22 zile lucrătoare pe lună X 200 ron pe zi, si ai să vezi că salariul lunar ajunge la 4.400 lei. Nu plateste nimeni atât.

    • De ce sa sape gradina, sa duca gunoiul, sa culeaga malaiul altora? Cand pot sa munceasca in propria lor ograda.
      Gospodarii mentionati de tine (printre care probabil te numeri si tu) vor sa fie gospodari pe munca altora.

    • Adrian

      Cand patroni nu vor mai gasi forta de munca vor plati cat vor cere muncitori .cerere si oferta .
      In fiecare an pleaca sute de mii de romani din tara . In cehia si slovacia politicieni au declarat ca época salarilor de Mana a doua sa terminat

    • Don Vasile vezi ca se dau certificate verzi de revolutionar, moca, pe sub mana desigur. Poate mai prinzi un social de 2000 pe luna

  • Don Vasile probabil esti un pensionar special de pe la 40 de ani incolo cat o fi.
    Si cu pensia asta grasa vrei sa traiesti regeste, ca boierii de pe timpuri, dar esti deranjat vizual de drojderii buclucasi care nu mai vor sclavagism cu 100 de lei.

  • Cand or inchide mustăria si puținii care mai fac ceva plusvaloare in tara asta, se va tăia socialul , de voie de nevoie, de la toată armata de puturosi, leneși și betivi.
    Dar deocamdată, proști-proști, da-s mulți și au nevoie de voturile lor.

  • Vreau sa plec cu familia la cules de mere suntem 10 persoane
    Vîrsta intre 20 si 40 de anii da nu avem un nr.de tlf.unde sa sunam sa ne întelegem….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.