Social

Cum a ajuns Poiana Corbilor de la Dorolea dintr-o groapă de gunoi, oază de relaxare cu piscină

(FOTO) Situată între satele Livezile și Dorolea, baza de agrement Poiana Corbilor – Natura Park, administrată de omul de afaceri Grigore Zagrai, a devenit vara aceasta o destinație favorită pentru cei care vor să facă plajă și baie într-o piscină nouă, cu trei bazine, în care s-au investit peste 400.000 de euro.

”Aici, în zona aceasta, pe 20 de hectare a fost o groapă de gunoi. A fost cea mai mare fermă de bovine din județ și aparținea de IAS Bistrița. În 2002, am cumpărat parte din fermă. Terenul l-am concesionat anterior de la stat și apoi, după ce li s-a reconstituit oamenilor dreptul de proprietate, am cumpărat pământul de la ei și mi-am făcut această fermă de care sunt foarte mândru. În total are 250 de hectare, iar aici, jos, unde sunt toate aceste amenajări, sunt 20 de hectare. Sunt trei lacuri de pescuit cu o suprafață de aproximativ 10 hectare, în cascadă, pe care eu le-am proiectat și gândit timp de 14 ani. Când am avut bani am lucrat, când nu am avut, am stat. Nu am lucrat cu bani împrumutați din bănci și nici europeni. Nu sunt de principiul să împrumut bani”, a spus omul de afaceri Grigore Zagrai, care deține la Bistrița și Hotelul Flamingo.

”Nepoțelele m-au tot determinat să tot fac câte ceva aici: Bunule, fă o piscină! Apoi am făcut pensiunea cu 52 de locuri pe care am gândit-o pentru tabere de vară. Chiar ieri s-au schimbat seriile. Am un contract cu o firmă de la Cluj care se ocupă de organizat tabere pentru copii. În total, sunt 10 serii care vin la noi pe tot parcursul lunilor iulie și august. Așa că am legat piscina de pensiune pentru că e atractivă și am vrut ca piscina să fie ultramodernă, la standarde internaționale. Totul este automat, se reglează ph-ul apei, clorul din apă. Își trage cât trebuie. Dacă, spre exemplu, nu e suficient clor, te atenționează imediat. La ora 19.00, când lumea pleacă acasă, până a doua zi la ora 9.00, pompele recirculă toată apa, 800 de metri cubi, deci calitatea apei este impecabilă. Au venit de la DSP și au luat probe. Au rămas surprinși pentru că era calitatea apei în limitele cele mai optime”, a spus Grigore Zagrai.

În total, piscina are trei bazine. Cel mare are 25×15 metri și șase culoare de înot, al doilea, de relaxare are 15×15 metri și adâncimea apei între 120 și 150 metri, iar cel mai mic este pentru copii, 10×10 m, cu adâncimea de 50 de centimetri.

”Sunt standarde pentru piscine care nu au salvamar. Personalul meu supraveghează, dar nu pot fi probleme de înec. Avem 120 de șezlonguri. Știți cum e? La început, am luat niște chinezării pe care, după trei zile, a trebuit să le schimb. Am schimbat șezlongurile pentru că au început să se rupă. De atunci nu mai sunt probleme. Așa că am comandat și umbrele din Austria. Sunt mai scumpe într-adevăr, dar sper să reziste pentru o perioadă mai lungă. Oamenii nu plătesc taxă suplimentară de șezlong sau umbrelă. Intrarea e 20 de lei de copil și 30 de lei de adult. Am fixat așa prețul fiindcă nu știu deocamdată costurile. Voi vedea cât costă, la final de lună, curentul, apa, chimicalele care se introduc în apă. Cel puțin luna aceasta, lucrez pe bâjbâite. Omul care vine primește o brățară, poate ieși din incinta piscinei și sta la umbra sălciilor, să se plimbe pe marginea lacurilor. Sunt 400.000 de euro investiți în piscină pe care nu-i amortizez niciodată în viața mea și la vârsta mea, dar poate cei care vin rămân cu o impresie frumoasă. Mie mi-s tare dragi copiii și de aceea am și gândit baza aceasta de agrement. Cei de la firma de organizat tabere din Cluj au venit și mi-au spus că e cea mai frumoasă dintre bazele pe care le administrează ei și mai au în Parâng, în Deltă, în Vatra Dornei. E cea mai generoasă ca spațiu. Mai avem și hidrobiciclete pe lacul de sus, avem și ponei. Încercăm să facem o afacere din asta. Că va fi sau nu rentabilă, deocamdată nu știm, dar o ducem mai departe”, a spus Grigore Zagrai.

Omul de afaceri este nemulțumit că, deși e cel mai mare contribuabil la bugetul comunei Livezile, primăria nu l-a ajutat niciodată cu nimic, ba chiar îl concurează: ”Acum, Primăria Livezile face o piscină cu 2,2 milioane de euro, mai mică decât aceasta. Deci e de cinci ori mai scumpă, bani aruncați, bani sifonați, bani murdari”.

Grigore Zagrai, care a vizitat până acum peste 100 de țări din toată lumea în 25 de ani în care a tot călătorit, spune că România este o țară ”nemaipomenit de frumoasă, dar administrată execrabil”: ”Mi-e scârbă, vă rog să mă credeți. Există o doză de răutate, o dorință de a rupe, de a distruge, de a face ceva rău. Tu pui suflet ca el să se simtă bine și el vine, rupe o clanță, un capac la WC. Toată locația aceasta e nouă. În fiecare zi, când mergem să facem o verificare, nu există o zi în care să nu fie ceva rupt, nu se poate. Asta spune mult despre noi și mă doare. Încerci să creezi niște condiții decente de relaxare și vine unul și rupe, iar apoi vine și reclamă că nu am nu știu ce. Eu zic că totul este impecabil la deschidere, dar la ora 19.00 nu mai e cu ce am plecat de dimineață, la ora 9.00 când deschidem”

În ciuda acestor realități descurajatoare, el vrea ca la Poiana Corbilor și seniorii să își găsească locul: ”Aș vrea să fac ceva pentru bătrâni pentru că e o zonă frumoasă, liniștită și mi-aș dori ca 40-50 de oameni în vârstă să se plimbe pe marginea lacurilor, să se bucure de ce e aici. Asta îmi doresc la fel de mult cum mi-am dorit să văd copiii bucurându-se la noi. Seria care a plecat, care era din Hunedoara, a fost așa de mulțumită încât pe băiatul pe care îl am eu aici administrator toți au vrut să-l pupe la plecare, au stat la coadă. Au mâncat ce și-au dorit ei, s-au distrat, au fost bucuroși, ceea ce ne umple și nouă sufletul de bucurie”.

11 comentarii

  • Felicitări, omule gospodar și onest! Deci, dacă se dorește cu adevărat, se poate. Totul este, să se găsească un număr mare de voitori, de oameni de calitate, dispuși să facă lucrurile așa cum trebuie și să fie, foarte important, corecți, raționali și dispuși la a munci, nu doar pentru propriul lor confort, ci și pentru binele comun, pentru bunăstarea semenilor de lângă ei, comunității din care fac parte sau pe care o păstoresc ori pentru societate. Din păcate, trebuie să o recunoaștem, numărul oamenilor de bine, dispuși să se pună și în slujba altora, nefiind aplecați numai spre propriul confort și propria stare de bine, este foarte mic, iar astfel de reușite și de modele de bune practici, trebuie să o recunoaștem, sunt invers proporționale cu practicile rele, nedorite. Totul pleacă de la lipsa unei educații serioase, bazată pe calitate, principii și standarde morale. Atât România, cât și comportamentele retrograde ale majorității semenilor tocmai din asta derivă. Pentru felul în care arată societatea și lipsa de reformă și modernizare a acesteia, cu toții suntem de vină, pasivitatea, lipsa de verticalitate și indolența caracteristică ne țin cu multe decenii în urma țărilor civilizate. Foarte interesant, în loc să fie susținut și apreciat acest proiect, primarul comunei Livezile, după cum le este năravul acestor ipochimeni, încearcă să-i pună bețe în roate. El care conduce o instituție ce-și fundamentează bugetul pe baza veniturilor colectate dinspre zona privată, de unde provine și acest întreprinzător. Trist, dar asta este realitatea. Mediul privat și cetățeanul de rând finanțează, prin impozitele, taxele și contribuțiile virate către bugetele statului, un sistem public ineficient, clientelar, corupt și dispus spre a face rău și nu spre a-i ajuta pe cei ce țin statul. Ne convine ori nu, suntem departe rău de tot de civilizație, de o societate modernă și de un stat îndreptat către societate și mai puțin spre grupurile de interese și înspre perpetuarea și dezvoltarea corupției. Când vom avea educație vom avea și o populație capabilă să construiască o țară! Când vom avea educație și o populație cu simț civic vom avea și justiție responsabilă, înfăptuită pentru cetățeanul onest și corect și nu pentru impostori, hoți și oamenii sistemului. O țară fără educație și fără o justiție sănătoasă este sortită eșecului, nu poate progresa și nu va avea viitor. La noi, atât educația, cât și justiția sunt la ani lumină de ceea ce ar trebui să fie, iar instituțiile nu sunt ale statului ori ale cetățenilor, ci ale celor care trag sforile și ale grupurilor de interese din jurul acestora. Acest sistem a fost creat în timp, este rodul a peste 30 de ani de străduințe, cu greu va fi destructurat, trebuie o voință de fier, iar aceasta nu există! Să curgă specialele, iar oamenii de rând să fie sănătoși, să poată munci și să asigure resursele necesare pentru susținerea unui sistem public înțesat cu nevertebrate în foarte mare măsură!

  • E frumos intradevar, dar prea scump pentru oamenii de rand, nu exista reduceri pentru pernsionari/copii/elevi/studenti – nimic si e cu un program foarte aiurea ( cum sa inchizi tu portile la ora 19 vara cand soarele apune la 22 ) , strict parerea mea.
    In rest felicitari pentru tot ce a realizat.

    • Nici eu nu sunt bogat, dar m-am împăcat cu ideea că nu toți suntem egali, n-am fost niciodată, așa că eu caut să-mi găsesc liniștea și fericirea, acolo unde mă simt bine, unde îmi permite situația și punga. De asistență socială, trebuie să se ocupe statul, instituțiile abilitate, altfel în acea oază de liniște, ar fi plin de unii care-și trăiesc viața din cerșit, hoție, prostituție ș.a.m. d.. Felicitări maxime pt dl Grigore, pe care am avut plăcerea să-l cunosc personal.
      PĂREREA MEA !

  • Nea Ion, evident că e părerea dumitale, doar nu o fi a mea, nu mai este cazul să precizezi de fiecare dată acest lucru. Doar nu exprimi părerea mea sau eu pe a dumitale. Sper că nu te superi, este numai o remarcă! În rest, părerea dumitale chiar e una corectă.

    • Dragule Jadon, am înțeles perfect cum stă treaba cu părerile, toți suntem diferiti, firește că avem și păreri diferite, eu m-am obisnuit să închei cu PĂREREA MEA, așa ca o semnătură, recunosc nu mă cheamă Ion, da-mi place să muncesc, să trăiesc și să iubesc că Ion. O zi minunată.

  • Felicitari, D-le inginer Zagrai!

    In cazul dumneavoadtra cu adevărat se confirma zicala: “ Omul, sfințește locul!”

    Dumnezeu sa va binecuvinteze cu sănătate și viața lunga, sa va puteți bucura de rodul muncii dumneavoadtra, alături de frumoasa dumneavoadtra familie!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.