Actualitate

Cum a ajuns un adolescent din Bistrița, slab la matematică, să fie admis la Universitatea Tehnică Viena

I-a plăcut de mic să meșterească, iar la casa bunicilor de la Dipșa a avut ocazia să-și dea seama încă din fragedă copilărie că i-ar plăcea să știe mai multe despre tractoare, doar că, pentru a face o carieră în domeniu, avea nevoie să înțeleagă mai bine Matematica, disciplină la care abia trecea clasa. Așa că părinții l-au dat pe mâna unui dascăl adevărat, al Profului Dorin Ioniță devenit între timp personaj de film, și care l-a transformat în câțiva ani dintr-un elev incapabil să-și facă singur temele la Matematică, într-unul care le arată altora cum să rezolve problemele.

”În clasa a IX-a deja știam că vreau să devin inginer și atunci am început să învăț serios Matematica împreună cu domnul profesor Ioniță. Pot spune că, înainte să-l cunosc pe domnul profesor, eram unul care abia își făcea temele, iar acum sunt capabil să le fac și altora temele. Nu pot spune că sunt un elev de 10 pentru că nu mă străduiesc să fiu unul de 10. Dacă iau 10 e bine, dacă nu, măcar să nu rămân repetent”, ne-a spus Tudor Popa, care este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, secția germană.

Întrucât are deja mai mulți colegi care au aplicat pentru universități din Europa și chiar prieteni care studiază în străinătate, Tudor s-a gândit inițial să profite de faptul că e vorbitor de limbă germană și a vrut să se înscrie la Universitatea din Achen, numai că acolo avea nevoie de un certificat de competență lingvistică de nivel C1, pe care nu-l deținea. S-a reorientat rapid spre Universitatea Tehnică din Viena unde a fost acceptat și cu B2.

”Mai am și o colegă de clasă care merge în Germania, două în Olanda. Au intrat deja. Eu m-am decis să merg abia prin februarie-martie și am luat în calcul și faptul că Viena e mai aproape de casă. Am discutat cu cineva care este deja student acolo și care m-a convins să aplic. La VIena se face multă practică față de România unde se face multă teorie. Am avut sâmbătă un test online de trei ore contra timp, împărțit pe secțiuni: Algebră, Fizică, Chimie, Engleză, Germană și IQ. Partea de a ținut de matematică a avut 19 întrebări din algebră pentru care am avut 12 minute, am făcut-o pe toată bine, la fizică au fost 20 de întrebări pentru care am avut 20 de minute. Se pare că m-am descurcat din moment ce joi mi-au trimis mesaj să mă felicite că am intrat. Mai trebuie să iau examenul de Bacalaureat. Nu am nicio condiție legată de medie, doar trebuie să-l iau”, a mai spus Tudor Popa.

La Universitatea Tehnică din Viena, înființată în anul 1815 de împăratul Francisc I ca Institut Politehnic Cezaro-Crăiesc, el vrea să studieze industria utilajelor agricole, mai precis tractoarele: ”Astea-mi plac și la ele mă pricep deja”.

După ce va absolvi, se gândește să muncească o vreme în străinătate, să își adune bani și apoi să revină acasă ca să-și deschidă o fermă. Până atunci este însă cale lungă. Deocamdată, Tudor se bazează pe ajutorul familiei care va trebui să plătească o taxă de studiu de 360 de euro pe semestru, în afara cheltuielilor cu cazarea și masa.

”Am și prieteni acolo, poate rezolv să locuiesc împreună cu ei. Nu m-am gândit la astfel de detalii deocamdată. Am așteptat să mă văd intrat. Nu mi-e teamă de pandemie. Sunt vaccinat și eu, și familia mea. Sper că lucrurile vor reveni la normal până în toamnă când va începe anul universitar”, a mai spus el.

Tudor Popa este așadar un exemplu de tânăr care demonstrat că orice se poate, chiar și să iubești Matematica, dacă ai un vis pe care vrei să-l urmezi. Îl felicităm și îi urăm mult succes.

13 comentarii

  • Norc ca l-au ajutat profesorii de la catedra de matematica din CNLR sa inteleaga ce probleme are cu aceasta materie, matematica!
    La acest lucru sunt specialisti, la a reusi sa-i faca pe marea parte a elevilor sa priceapa materia, mai greu!
    Inca odata se dovedeste ca aportul la succesul unui elev din partea scolii tinde spre 0, tot parintii sunt baza!

    • Daca nu ai retinut ideea prezentata în articol hai sa o repetam un pic: „am început să învăț serios Matematica împreună cu domnul profesor Ioniță. Pot spune că, înainte să-l cunosc pe domnul profesor, eram unul care abia își făcea temele, iar acum sunt capabil să le fac și altora temele”
      Deci nu prea vad care e meritul profesorilor de la Liviu.
      Baiatul e mai degraba recunoscator unui profesor care-l mediteaza în particular.
      A unui profesor adevarat care a ales sa plece si sa performeze în afara unui sistem de învatamânt expirat, nu a obositilor din învatamânt care nu-s prea curiosi de rezultate.

    • Citizen, hai sa îți explic un pic eu: „ajutorul” la care mă refeream din partea catedrei de matematica, era o ironie, prea fina cred că și nu ai reusit cel mai probabil sa o procesezi

  • Am fost de mic la dansul, il cunosc de peste 10 ani, lucreaza cu 20 de oameni odata, si stie ce face fiecare, ca sa va convingeti, incercati sa sariti un singur exercitiu si te lasa sa sari peste el, sa iti creeze impresia ca l ai prostit.Ai scris o pagina, a doua si dupa te pune sa il faci fix pe ala pe care l ai sarit. Se joaca cu matematica, iar la inceput cand eram mic, nu intelegeam cum poate sa lucreze pe atatea nivele cu atatia elevi si diferentiat. La el in casa nu gasesti doi copii facand acelasi exercitiu sau sa dea tema, sa se copieze rezolvarea unor exercitii rezolvate din manual, ca la clasele de mate-info din unele colegii din oras. Stie manualele pe de rost, si nici nu se uita cand corecteaza, nu lucreaza integral exerciti, ii este suficient sa traga o geana, si iti arata exact unde ai gresit, ceea ce prin scoli nu prea se intampla. Datorita lui capacitatea am luat o cu 9.80 si bacalaureatul cu 9.95. La el esti liber si te lasa sa faci ce vrei, cu diferenta ca pe el nu poti sa il minti, pentru ca te prinde in orice imprejurare. Nu cred ca s a nascut copilul care sa poata sa il minta.

    • Este mult mai recunoscut in America si in Europa decat in Romania si Bistrita. Lucreaza mai mult decat multi altii.

  • Cu un profesor ca Ioniță, care este subiect pentru Institutul de Inovare din Praga, unde directorul îi apreciază foarte mult munca, cu student premiant la Oxford, nu este de mirare că Tudor a ajuns la Viena, când un altul, tot din mâinile lui, de cel puțin 10 ani are doctoratul terminat la Universitatea Tehnică din Viena, intrând acum 20 de ani primul pe politehnică, așa că pe noi nu ne miră rezultatele lui. Se miră doar presa, noi le știm pentru că elevii săi cu doctorate terminate îl vizitează și vedem pe viu ce a scos din alte generații. La Profu’ ori înveți, ori pleci singur dacă nu te ții de treabă. El nu te zăpăcește în teste, la el trebuie să știi materia și să te joci cu ea. Te trimite să faci teste unde vrei în tot orașul, te lasă în pace și râde apoi de tine în facultate că nu ești performant. Testele te învață niște automatisme pentru un amărât de bac, dar nu te învață să gândești. Asta este diferența dintre orele lui și restul profesorilor. Oricât ar încerca, nu reușesc să te facă să îți placă materia. Ioniță face performanță!

  • Bravo Tudor! E pe munca ta! Eu personal nu consider ca Profu’ s-a pliat foarte bine pe nevoile și stilul meu. Tot așa, consider ca nu ii trebuiesc acordate lui toate meritele, deoarece e munca și străduința ta. Dânsul nu face minuni, elevii le fac încurajați, eventual, de el.
    Baftă în continuare și spor în tot ceea ce faci și vei face!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.