Politică Social

Cum a reuşit comuna Lunca Ilvei să devină sursă de inspiraţie pentru primării din ţară

Comuna Lunca Ilvei este printre puţinele în care bogăţia locală, pădurea, a dus la dezvoltare, iar oamenii au simţit cu adevărat schimbări importante în viaţa lor, începând cu asigurarea locurilor de muncă, până la costuri mai mici ale vieţii de zi cu zi.

Administraţia locală condusă de primarul Flaviu Lupşan (PNL), aflat la al cincilea mandat, şi viceprimarul Titus flaviu lupsan poza electorala 16Someşan, a decis să încredinţeze fosta fabrică de cherestea din comună care aparţinuse IFET nu unor străini, ci unui investitor local, Emil Iugan. Astăzi, fabrica Silvania International este una dintre cele mai moderne din România din domeniul industrializării masei lemnoase. Are peste 200 de angajaţi, majoritatea din comună, dintre care 80 sunt femei.

Şi nu este singurul avantaj de pe urma parteneriatului între Primăria Lunca Ilvei şi firma condusă de Emil Iugan. În urmă cu 13 ani, a fost dată în folosinţă prima centrală pe biomasă (resturi de lemn, rugemuş) care deserveşte Grădiniţa, Şcoala Gimnazială nr. 1 şi Dispensarul uman, iar în urmă cu doi ani a fost făcută o reţea termică prin care este preluat agentul termic printr-un schimbător de căldură de la fabrică şi distribuit apoi la sala de sport, creşă şi la cele două blocuri ANL cu 32 de apartamente.

“Este un parteneriat între noi şi fabrică. În fiecare an, noi stângem resturile care provin din exploatare pe care le predăm la Silvania şi ei, în schimb, ne furnizează agentul termic. Strângem resturile cu muncitorii noştri, fabrica le toacă şi ne livrează apoi nouă agentul termic. După noi, am mai optat pentru centrală pe biomasă şi comuna Ilva Mică, Romuli are ceva apropiat de ce avem noi. Eu însă mai lucrez la un proiect pe care îl voi depune tot aşa pentru două centrale pe biomasă, una în zona centrală care să furnizeze agent termic pentru sediul administrativ, căminul cultural şi blocul de locuinţe, iar cea de-a doua la Sihoasa unde avem o pepinieră. Suntem singura localitate din România are care în proprietate o pepinieră pentru arbori, tot ce înseamnă răşinoase şi arbori ornamentali pe o suprafaţă de 12 hectare. Pe lângă că producem arbori pentru noi, vindem anual 1,5 milioane de puieţi, iar cu aceşti bani asigurăm finanţarea şi existenţa pepinierei”, a declarat pentru Timp Online primarul Flaviu Lupşan.

Potrivit acestuia, în comună mai sunt încă şapte investitori în domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase, dar şi o fabrică de lapte, SC Eliezer, care prelucrează aproape tot laptele de pe Valea Someşului: ”Are capacitate de peste 50.000 de litri pe zi, dar nu lucrează la capacitate din cauza faptului că embargoul din Rusia a făcut să sacdă producţia şi implicit nu îşi poate vinde produsele. În prezent, nu există oameni din Lunca Ilvei fără locuri de muncă. Cei care nu lucrează la Silvania International sau la fabrica de lapte, fac naveta la Leoni. Din comună pleacă zilnic două autocare pe schimb”, a mai declarat Flaviu Lupşan.

În 2010, Lunca Ilvei a început reorganizarea administrativă a teritoriului prin nomenclator stradal aprobat. E singura comună din România care a reuşit să facă aşa ceva. Acum are 33 de străzi fiecare are denumirea ei, cu numerele de casă aferente, exact ca şi în sistemul urban. Tot atunci a fost realizat şi Planul Urbanistic General pentru extinderea zonei intravilane de la peste 231  de hectare la 870 de hectare pentru încurajarea celor care practică agroturismul.

“M-au sunat colegi din Brăila, Galaţi, Arad, Timişoara, din foarte multe localităţi, ca să afle cum am făcut. Nu a fost simplu. În trei duminici, pe cheltuiala bugetului local, în comună au fost prezenţi reprezentanţii de la evidenţa populaţiei, iar toţi locuitorii comunei au primit apoi cărţi de identitate noi”, a spus Lupşan.

De asemenea, Lunca Ilvei mai e şi prima comună din România care şi-a făcut cadastrul general pe toată comuna, intravilan şi extravilan, lucrare începută în 2010 care va fi încheiată anul acesta.

Drept urmare, situaţia juridică a terenurilor este clarificată, aşa încât se pot face tranzacţii imobiliare fără nicio problemă şi fără costuri suplimentare. Şi mai important este că din 2018, locuitorii comunei vor putea primi în continuare subvenţii de la APIA pentru terenuri spre deosebire de alţi fermieri care nu au terenul intabulat.

“Au preluat ideea noastră localităţile Ilva Mare, Măgura Ilvei, Telciu, urmează Maieru, dar noi am fost primii. Anul acesta însă noi închidem lucrarea de cadastru realizată pe 11.700 de hectare, tot ceea ce înseamnă UAT. Pe de-o parte, oamenii au posibilitatea să-şi transfere proprietatea prin vânzare sau donaţie, iar pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2018, sunt singurii vor putea beneficia de subvebţiile din partea UE pentru că aşa spune legea. Potrivit UE, numai cei care vor putea face dovada proprietăţii, vor mai beneficia de subvenţii”, a spus Flaviu Lupşan.

Administraţia condusă de primarul PNL a mai făcut o schimbare importantă şi în ce priveşte iluminatul public. Acum, se foloseşte un sistem de becuri cu economizer, inclusiv pe drumul judeţean acestea sunt montate pe fiecare stâlp, iar pe drumurile colaterale sunt tot la al doilea stâlp.

“Chiar dacă am înzecit numărul de lămpi, contravaloarea iluminatului este la jumătate faţă de ceea ce plăteam înainte. Dacă altă dată plăteam peste o sută de milioane de lei vechi la nivelul a două luni, astăzi plătim până în 45 de milioane de lei vechi”, a mai spus Flaviu Lupşan.

Investiţiile în comună au continuat cu amenajarea unui teren de sport sintetic şi a unei pieţe agroalimentare. Ambele vor fi inaugurate zilele acestea, cu ceva întâziere fiindcă nu s-a prea putut lucra în ultimele două luni din cauza precipitaţiilor abundente în zona de muunte.

“ Un primar trebuie să îşi facă treaba. Dacă primarul este gospodar la el acasă, şi localitatea pe care o administrează este bine gospodărită. Spre exemplu, în 2008 am întocmit strategia de dezvoltare a comunei pe următorii cinci ani, respectiv 10 ani. Acolo au fost consemnate toate priorităţile ce trebuiau să fie implementate în perioada care urmează. Eu în toţi aceşti ani nu mi-am luat mai mult de cinci zile concediu anual”, a spus Flaviu Lupşan.

Edilul candidează din partea PNL la un nou mandat şi mai are încă trei contracandidaţi de la PSD, PMP şi UNPR. (PE)

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS