Actualitate

Cum împarte municipalitatea banii luaţi cu împrumut de la bancă

Consiliul Local Bistriţa modifică în şedinţa de joi hotărâri mai vechi, pentru a putea solicita finanţare în vederea reabilitării şi modernizării Centrului Comunitar pentru Tineret şi pentru a aproba o serie schimbări în structura investiţiilor care vor fi realizate cu bani luaţi împrumut de la bancă (Wonderland, Parcul Industrial, Pădurea Schulerwald, axele turistice, Podul Berăriei, etc.).

Consiliul Local a aprobat în 2012 contractarea unui credit bancar de maxim 40 de milioane pentru finanţarea unor obiective de investiţii de interes local. Hotărârea va fi modificată joi pentru că au apărut schimbări în structura obiectivelor propuse spre finanţare prin împrumut bancar.

”În acest sens propunem contractarea unui credit bancar, de tip linie de finanţare revolving, în sumă de maxim 40 milioane lei. Sper să putem lua împrumutul în acest an”, precizează primarul Ovidiu Creţu.

La capitolul ”Obiective finanţate prin fondurile structurale ale UE”, 10 milioane de lei vor fi alocaţi Parcului Industrial Bistriţa Sud (iniţial 11,2 milioane), 4 milioane de lei proiectului „Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice si de agrement şi a utilităţilor conexe în Pădurea Schulerwald şi 6 milioane de lei proiectului „Regenerare urbană a centrului istoric, Axa  1, 2, 3”.

La ”Obiective finanţate prin fonduri proprii”, 18 milioane de lei vor avea ca destinaţie „Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, in cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea” (iniţial 19,5 milioane), iar 2 milioane de lei vor fi folosiţi pentru „Amenajare legătură din str. Libertăţii spre zona Zăvoaie, inclusiv construirea Podului Berăriei peste râul Bistriţa” (iniţial 1,9 milioane).

Sumele propuse pentru celelalte obiective de finanţare rămân neschimbate. Contractarea finanţării rambursabile se face pentru finanţarea parţială a acestor obiective de investiţii publice de interes local.

Consiliul Local va modifica joi o hotărâre mai veche privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii şi a proiectului “Reabilitarea şi modernizarea Centrului Comunitar pentru Tineret – strada Liviu Rebreanu, nr. 18”, în vederea solicitării finanţării prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Proiectul are ca obiectiv ”reabilitarea  infrastructurii serviciilor sociale, prin reabilitarea şi modernizarea Centrului comunitar pentru Tineret, în vederea creşterii numărului de persoane care beneficiază de serviciile sociale oferite de centrul social reabilitat şi modernizat, precum şi diversificarea categoriilor sociale care beneficiază de serviciile centrului social”.

La solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, transmisă prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest, este necesară refacerea unui articol din vechea hotărâre de Consiliu Local, astfel încât să se precizeze că fondurile necesare implementării proiectului se vor asigura din bugetele locale ale municipiului Bistriţa pe anii 2013 – 2014.

Valoarea totală a investiţiei este de 2.596.809,89 lei, din care: asistenţă financiară nerambursabilă solicitată – 1.961.339,66 lei; contribuţia proprie la cheltuielile eligibile – 40.027,34 lei; valoarea neeligibilă a proiectului, suportată de municipiul Bistriţa – 99.259 lei; TVA – 496.183,89 lei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi se află şi un proiect de hotărâre privind participarea Municipiului Bistriţa la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, în anul 2013.

Astfel, se va emite acordul de casare a unui autovehicul uzat Dacia Nova din 1998, aflat în proprietatea Municipiului Bistriţa şi în folosinţa Direcţiei de Servicii Publice şi se va aproba achiziţionarea unui autovehicul nou prin participarea la Programul Rabla 2013. Valoarea totală a finanţării nerambursabile solicitate prin program, reprezentând prima de casare, este de 3.800 lei. Diferenţa până la acoperirea integrală a preţului de cumpărare a unui autoturism Dacia Logan va fi susţinută din bugetul local.

2 comentarii

  • sa faca bine sa ne spuna municipalitatea de ce a distrus zona Sens fara sa puna nimic in loc, plus bancile din zona de peste drum, unde era pin de copii si de oameni in varsta care acum nu mai au unde sta desi ar fi vremea buna . in loc sa faca lucrari in zonele neamenajate, s-a trezit Primaria sa ciunteasca toti copacii si mai nou sa strice zonele amenajate fara un plan de a reface . zona Sens (unde a disparut si ceasul de pe vremea lui Ceasca) avea si bancute si dale si flori si tot . dar au fost facute praf si stricate aleile ca sa ce? nimic, de luni de zile nimeni nu face nimic acolo . rusineeee!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.