Medicii care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Bistrița ar putea fi motivați financiar să lucreze la stat și peste orele de program ca să nu mai plece în privat. Unitatea medicală vrea să implementeze un program pe care l-a derulat la Baia Mare actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea.
Managerul spitalului, Gabriel Lazany a fost întrebat câți dintre cei 163 de medici care lucrează în unitatea medicală au și cabinete private.
”Nu am o evidență a medicilor care își desfășoară activitatea în paralel și în domeniul public, și în cel privat. Medicina este o profesie liberală, iar deocamdată le permite acest lucru. Dacă nu le-ar permite cu siguranță că nu ar lucra”, a răspuns Lazany.
Managementul Spitalului Județean de Urgență Bistrița are în vedere însă modificarea regulamentului și modului de funcționare a Policlinicii pe un model pe care l-a pus în practică ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la spitalul județean din Baia Mare, Maramureș. Acest model presupune:
”Medicii care desfășoară activitate suplimentară peste norma care este în contract cu CJAS să nu mai fie nevoiți să plece după-amiaza în sistemul privat, să-și desfășoare în continuare activitatea la spital, iar spitalul să îi remunereze, să le dea o parte din veniturile încasate. Cred că va fi mult mai corect și cinstit din partea personalului ca să facă acest lucru în condițiile în care vom încerca să-i plătim, poate nu ca la privat unde se fentează anumite impozite – nu că se fentează, dar sunt artificii legale în sensul că se fac contracte pe SRL-uri și plătești 1% pe venit, iar ca angajat la spital, i se reține 42% – dar vom face ca proporția veniturilor să fie inegală, adică să fie mult către medic ca să putem să îi dăm o sumă mai mare”, a spus Lazany.
El a adăugat că medicii își pot desfășura activitatea în spital până la 67 de ani în condițiile în care fac cerere în acest sens, iar cei mai mulți doresc să continue până la această vârstă.
În urmă cu un an, Gabriel Lazany spunea că medicii care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa câștigă ”salarii de nivel occidental” şi nu este cazul să mai primească niciun fel de atenţii din partea pacienţilor.
De exemplu, un medic primar de gradaţia a cincea are salariul de încadrare 16.700 de lei la care se adaugă sporurile de secţie și gărzile. Mai precis, nu există medic care face gărzi care să meargă acasă cu un salariu de sub 3000 de euro, ”la nivel de vest”.
Eu zic să le faceți statuie la cei care nu lucrează și în privat. Vorbiți apoi cu Radu Moldovan să vă lase să le plasați lângă prefectură. Zeii medici merită mult mai mult decât au acum. Câte o statuie le-ar prinde bine.
Buta are deja!
si pentru restu cand la nivelul din vest ?
daca ar mai pleca 2 milioane
Intenția îi bună,dar s-ar putea sa nu aibă efectul dorit! Niciodată statul nu va putea tine pasul, pentru a remunera acești medici,la cat câștigă în mediul privat!Făcând un calcul simplu, presupunând că un medic are 5 pacienți în 3 ore la cabinetul privat,media pentru o consultație de 100 Ron,acestia câștigă 500 Ron zilnic; Fiind o profesie liberala chiar nu o sa puteți să-i opriți! In plus față de chestiunea aceasta,dacă o să implementați masurile acestea,vor apărea pontați de ore suplimentare din burtă,deci cheltuieli suplimentare nejustificate! Așa a gândit și statul francez,când le-au oferit unor conaționali de-ai noștri care 2000 de euro pentru a părăsi Franța, crezând că aceștia nu sa vor mai întoarce!!! Dacă ,cu aceste măsuri ,vreți să le măriți salariile medicilor este o măsură bună!!!
cat castiga in privat???? de ce pleaca medici din privata catre stat??? fiindca acesta este trendul??? fiindca privatii nu platesc asa cum se lauda!!!!
Mă refer la acei medici care dețin cabinete private!!! Nu vad cum poți motiva un medic, stomatolog sau dermatolog de la policlinică, să își închidă cabinetul privat!
nu zice nimeni sa si-l inchida!!! dar daca lucreaza si la stat sa stea cele 8 ore sau garda integrala la munca. Problema asta este: ca sunt platiti pentru norma intreaga in timp ce ei sunt de fapt si la cabinetele private.!!!!!!
Omul, și aici nu mă refer numai la medici, nu se satură de bogăție niciodată, pe deasupra este hapsân, pândește orice ocazie de care beneficiind își poate mări averea, este în concurență cu ceilalți de aceeași categorie cu el. S-au mărit salariile în sănătate, foarte bine, dar problema a rămas nerezolvată, medicii pleacă și de atunci încoace. Cât privește ”șpaga”, dacă-mi spune cineva că a dispărut, nu-l cred, ba mai pot să-l trimit la oameni care au argumente concrete pentru a demonstra contrariul. Nu țin cont de învățătura ce rezidă din pilda care demonstrează omului că nu știe ce face, este vorba de bogatul care hotărește să-și construiască hambare mai mari pentru recolta preconizată, iar Dumnezeu l-a întrebat ce va face cu averea acumulată, cui i-o lasă, că la noapte trebuie să moară. N-a ascultat sfatul și în acea noapte chiar a murit, iar averea s-a risipit degeaba. Am dat această pildă, deoarece în a doua jumătate a anului 2018, au apărut știri cu privire la decese în rândul cadrelor medicale, care au luptat pentru îmbogățire până la epuizare și chiar au murit unii. Deci metoda creșterii continue a salariilor nu rezolvă problemele ridicate în articol, deoarece omul este ”nesătul” până moare.
SIMPLU
3 lucruri
PENTRU CA SUNT SMECHERI
STATUL E PROST
si
STATUL E SI FRAIER CA LE PLATESTE ASIGURARILE DE SANATATE SI PENSIA AFERENTA UNRO SUME FABULOASE
(cine o sa iasa la pensie ca medic si o sa aiba pensie de 150 milioane?)
Este foarte simplu! Exact cum spunea si Radu. Daca programul la spital se respecta si la privat s-ar inregistra toate veniturile, doar nu e asa greu, fiecare are un registru cu programari, cu siguranta la privat nu ar prea merita. In plus daca vrei sa lucrezi mai mult, pentru venituri in plus, sa se impoziteze mai mult. Sper sa nu gresesc dar am inteles ca in EU medicii care vor sa presteze servicii medicale private platesc impozite foarte mari.
Din pacate nu ne permitem sa-i deranjam pentru ca nu stim cand ajungem „pe mana lor”.
tie ti-e frica de …moarte?
Spaga?????…nu o scot eu, nici dumneavoastra ..ci poate urmasii urmasilor vostri!
Pana atunci…ciocu mic ca nu pleaca nici un medic si AVEM MEDICI IN SPITAL…restul ca au 8 clase, mori sau nu de gripa, ne internam cu ulcer si iesim cu hepatita sau au sau nu salarii mari e…. CAN CAN pentru ziare online !!!
sa ai medici platiti cu salarii occidentale in romania si sa ai o speranta de viata….orientala!!!!
cand ati dat Dvs. ultima spaga? si de ce? doar intreb
Medicii sant prost plătiți și insuficienți.
Trebuie sa fie dublate toate.
Medicii trebuie sa fie dublu plătiți și triplati ca număr.
Trebuie sa fie premiați dacă lucrează in privat chiar dacă o fac in timpul de munca de la stat cu materiale Și asistente de la stat.