Actualitate

Cum arată acum „Delta urbană a Bistriţei”. Imagini inedite cu fosta bază de agrement (FOTO)

Pe vremuri, o zonă în care oamenii se puteau plimba cu barca sau cu hidrobiciclete, acum un câmp pe care se sapă. Aşa arată "Delta urbană a Bistriţei" fără apă, dar cu multe utilaje care lucrează la decolmatarea fostului lac de agrement. Deşi peisajul nu ne încântă, trebuie să avem răbdare!

Purtătorul de cuvânt al Partidului Ecologist Român (PER) Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, scria, într-o postare pe contul său de Facebook, că firma braşoveană Marub SA a cumpărat lacul de agrement al MHC, acesta urmând să fie decolmatat pentru producerea de electricitate, dar şi pentru a putea fi folosit cu scop de agrement şi pescuit sportiv.

“Pentru început, compania va decolmata lacul pe o suprafaţă de şapte hectare. Perioada de excecuţie se va derula pe 3-4 luni. În perioada următoare va moderniza prizele de apă”, scrie Marius Rus care s-a întâlnit cu noul proprietar, Iorgu Ganea.

Potrivit unui articol scris tot de Marius Rus pe site-ul Pescuit şi Vânătoare TV, în anii 80, la intrarea râului Bistriţa în municipiu s-a construit un minibaraj şi un lac de acumulare, un aşa-zis bazin compensator, cu destinaţia construirii unei microhidrocentrale.

“Aceasta a funcţionat timp de 23 de ani. Lacul de agrement MHC, aşa cum e cunoscut, avea şi o destinaţie de agrement, fiind dotat la vremea respectivă şi hidrobiciclete şi bărcuţe. Nu in ultimul rând acest lac a fost populat cu peşte din specia crap şi caras. Odată cu trecerea timpului lacul s-a populat natural cu speciile de peşti ale râului Bistriţa respectiv clean, morunaş şi scobar. În timp, acest lac s-a colmatat, iar autorităţile abilitate, respectiv Societatea de Gospodarire a Apelor Bistriţa, în calitate de administrator, şi Hidroelectrica SA, în calitate de utilizator nu au efectuat nicio decolmatare. Din acest motiv, lacul a devenit poluatorul numărul unu al râului Bistriţa şi al râului Şieu, râu care, în 1958 a fost declarat cel mai populat cu peşte din Europa, conform statisticilor. Azi fauna piscicolă este decimată şi multe specii au dispărut. Datorită exploatării de către Hidroelectrica a acestui lac, prin colmatare, turbinele angrenează namolul depus dând o culoare cenuşie apei, o culoare a cimentului care, în opinia specialiştilor în acvacultură, pune în pericol viaţa acvatică şi fauna acestui râu”, scrie Marius Rus.

La începutul anului 2012, asociaţiile de pescari, împreună cu ecologiştii şi ONG-urile de specialitate au demarat un protest de proporţii mărşăluind pe străzile municipiului Bistriţa şi cerând oprirea imediată a dezastrului ecologic. La data de 15 aug 2012 contractul de funcţionare al microhidrocentralei urma să se încheie prin ordinul ministrului mediului până la soluţionarea decolmatării şi intrarea în normalitate conform  standardelor europene. A mai trecut însă un an până când, iată, s-a găsit o soluţie.

Profesorul Ioan Bâca, şef de lucrări la Facultatea de Geografia Turismului a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, Extensia Bistriţa, este cel care a denumit locul „Delta urbană a Bistriţei, secată” şi a făcut mai multe fotografii pe care le puteţi vedea pe pagina sa de Facebook.

Lac MHC 5 lac MHC 4 lac MHC 1 lac MHC 3

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS