Turul 2 al alegerilor prezidențiale, în care au intrat președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și Viorica Dăncilă, candidatul PSD,a re loc duminică 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
Așa arată buletinul de vot, cu precizarea că ordinea de înscriere a candidaților este cea potrivit numărului de voturi înregistrate în primul tur de scrutin, din 10 noiembrie, atunci când Klaus Iohannis a obținut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%.
Potrivit legii, al doilea tur de scrutin are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, sub conducerea operațiunilor electorale de către aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.
Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „Votat”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Alegătorii din țară pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro.
De mentionat ca stampila se aplica in chenarul ingrosat unde se vede sigla partidului. Asta ca sa se stie bine !
Nu neaparat oriunde in chenar