Social

Cum arată după modernizare Şcoala Petriş în care a predat Radu Petrescu şi a învăţat Andrei Marga

Şcoala Gimnazială Petriş din comuna Cetate, în care a predat o vreme scriitorul Radu Petrescu şi a învăţat prof. univ. dr. Andrei Marga, a fost reabilitată cu peste un million de lei, bani europeni, iar acum arată ca o adevărată bijuterie. Cei peste 200 de copii care învaţă aici se bucură de condiţii moderne după ce, în ultimul an, s-au făcut lucrări de reparaţii capitale şi s-a instalat o centrală termică nouă.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a finanţat cu 1,3 milioane de lei reabilitarea Şcolii Gimnaziale Petriş unde a fost schimbat acoperişul, s-au montat geamuri termopan, a fost pusă gresie, faianţă şi s-au făcut alte lucrări de modernizare.

Lucrările au început în octombrie 2014 şi s-au încheiat anul acesta, iar şcoala arată foarte, bine aşa cum reiese de altfel şi din fotografiile publicate pe pagina de Facebook a comunităţii locale.

Scoala Pietris 2 Scoala Pietris 3 Scoala Pietris 4 Scoala Pietris 5

În comuna Cetate funcţionează şcoli încă din 1850, învăţământul fiind în limba germană întrucât populaţia era formată preponderent din saşi. Majoritatea au emigrat însă în Germania Federală în perioada anilor 1960-1978. În prezent, în comună nu mai este nicio familie de etnie germană.

Şcoala din Petriş le oferă acum elevilor care învaţă în ea apă curentă, încălzire centralizată şi săli de clasă dotate cu mobilier nou. În şcoală s-a înființat laboratorul de informatică dotat cu calculatoare conectate la internet, copiatoare, imprimante, videoproiector şi scanner. Functionează și o bibliotecă al cărui fond de carte se măreste de la an la an cu noi volume. Este asigurat transportul gratuit al elevilor din localitătile aparţinătoare la școală de centru.

Scoala Pietris 6 Scoala Pietris 7 Scoala Pietris 8 Scoala Pietris 9

Conform paginii web a şcolii, la şcoala din Petriş a predat, la un moment dat, şi renumitul scriitor Radu Petrescu, iar aici a învăţat şi profesorul universitar dr. Andrei Marga.

Unul din cei mai importanţi prozatori din literatura română postbelică, Radu Petrescu, a absolvit Facultatea de Filologie Bucureşti în 1951 şi a fost repartizat la şcoala din Petriş, iar viitoarea lui soţie, Adela, la şcoala din Dipşa. După un an, ambii au fost transferaţi la Şcoala Elementară din Prundu Bârgăului, unde au profesat încă doi ani, între 1952-1954. De altfel, liceul din capiatla Bârgăului îi şi poartă numele.

Radu Petrescu a debutat editorial în anul 1970 cu „Matei Iliescu”, romanul care a câştigat premiul Uniunii Scriitorilor, după care au urmat: volumul „Proze”, „O singură vârstă”, „Ce se vede”, „Ocheanul întors”, „Părul Berenicei”, „Meteorologia lecturii”, „A treia dimensiune”, „Catalogul mişcărilor mele zilnice”, „Ocheanul întors” (Caiet jurnal, 1956), „Prizonier al provizoratului”, “Pentru buna întrebuinţare a timpului” şi “Prezent şi în acelaşi timp străin”.

Scriitorul Radu Petrescu a fost comparat cu Gide şi Thomas Mann, de către Nicolae Manolescu şi cu Marin Preda, Camil Petrescu şi Rebreanu, de către Mihai Sin.

Andrei Marga este un filozof, politolog şi om politic român, profesor universitar, a fost ministru de externe al României în mai-august 2012, ministru al Educaţiei în 1997-2000, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj între anii 1993-2004 şi 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005. Andrei marga s-a născut la Bucureşti în 1946, fiind al doilea fiiu al familiei. Tatăl, refugiat la Bucureşti din Bistriţa în urma Dictatului de la Viena din 1940, a lucrat la o carieră de piatră din Bicsad, apoi a fost administrator al proprietăţii unui inginer german, Andrei Eckhart, care a fost în 1946 naşul copilului. Mama lui Marga era originară din Mediaş. În 1947 familia a revenit în Transilvania şi a cumpărat o casă în Satul Nou sau Neudorf, sat săsesc de lângă Bistriţa, unde Andrei Marga şi-a petrecut copilăria. El a urmat mai apoi studii reale la liceul „Stefan Ludwig Roth” din Mediaş.

Sursa foto: Facebook comuna Cetate

1 comentariu

  • Felicitari d-ra Cristiana Sabau pentru modul in care alegeti sa imbinati stirile actuale (politice sau apolitice), lacunele sau realizarile din judetul nostru, iar toate aceste articole foarte bine documentate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.