Unitatea de formare a baterilor auto şi semitracţiune, modernizată de Rombat cu 5 milioane de euro, bani obţinuţi în mare parte de la Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene, e dotată cu cele mai moderne aparate inclusiv cu roboţi.
„Prin acest proiect în valoare de 37,9 milioane de lei – din care peste 11 milioane de lei asistenţă nerambursabilă – am creat 37 de locuri noi de muncă. Proiectul a fost lansat în data de 7 iulie 2015 şi iată că, după cinci luni de zile, putem spune că am reuşit să implementăm un proiect ca la carte. Am lucrat cu o întreagă echipă. Am făcut achiziţiile printr-o procedură simplificată, lucru care ne-a permis să scurtăm termenele ca să ne putem încadra”, a spus managerul de proiect Ilie Pârvu, luni, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, banii alocaţi prin proiect au fost cheltuiţi pe achiziţia a şapte module de proveninenţă germană de la firma Inbatec, 24 de redresori, o instalaţie automată de transfer a bateriilor pe flux formată din doi roboţi de uz general cu şase grade de libertate, sisteme de transport conveorizat, sisteme de transfer, echipament de testare a bateriilor cu 35 de circuite şi şapte cuve, o cameră climată şi o instalaţie de durizare.
„Toate aceste echipamente duc la buna funcţionare a acestui proiect. Am pornit de la o tehnologie în care timpul de formare a bateriilor era de 32-40 de ore, am avut temperaturi neuniforme în baterii, aerosoli care se degajau pentru că sistemele de captare erau greu de automatizat. Am schimbat şi hala în care am montat noile echipamente, am făcut lucrări de construcţii. Puteam face o altă hală, dar ea era legată de un proces din amonte şi atunci nu puteam decât să continuăm fluxul. Metodologia pe care o implementăm de acum aduce nişte avantaje: regimul de formare ajunge la 6 ore pentru bateriile de gabarit mic, iar pentru cele de gabarit mare la 10 ore. Sistemul este unul modern, verificat în întreaga lume. Aerosolii pe care îi aveam înainte ca un mare dezavantaj nu mai sunt acum un pericol pentru noi. Se foloseşte cidul sulfuric concentrat, iar diluţia se produce în interiorul fiecărui modul”, a explicat Pârvu.
Rombat a implementat până acum patru proiecte cu fonduri europene şi se pregăteşte să mai acceseze şi altele inclusiv anul viitor când se deschide un nou exerciţiu financiar.
Adaugă comentariu