(FOTO) În aceste zile de pandemie în care se vorbește tot mai des despre efectele benefice ale ozonului în lupta cu noul coronavirus, tot mai multă lume își amintește că, la Colibița, avem aer curat, cu cele mai mari concentrații de ozon din țară.
”Vă invit să descifrăm elementele de biodiversitate și mai ales de geodiversitate din zona Colibiței cu decenii înainte de construirea barajului”, a scris pe Grupul Biodiversitatea și geodiversitatea în județul Bistrița-Năsăud Ciprian Samoilă, președintele Asociației Harta Verde România, care a distribuit albumul colecționarului Cornel Rusan.
”Colibița, al cărei nume vine de la colibele ciobanilor din zonă, era un cătun situat la 800 de metri altitudine ce făcea parte din Bârgăul de Sus, pe valea Bistriței Ardelene, între Munții Bârgăului și Călimani.
La 1850, aici erau 14 locuitori. În 1869, s-a construit drumul care leagă Colibița de Mureșenii Bârgăului. În 1883, o tânără din Bistrița spune că s-a vindecat de TBC datorită aerului foarte bogat în ozon de la Colibița. La 1898, se face calea ferată Bistrița- Bistrița Bârgăului. Între 1920 și 1924, se amenajează calea ferată îngustă Bistrița Bârgăului – Colibița pe o distanță de 30 de km până al Muntele Dălbidan și Colbu pentru transportul lemnului la Fabrica de Cherestea din Bistrița Bârgăului.
În 1923, a fost edificat Sanatoriul Caritatea de către doamna Olivia Deleu, soția unui primar din Cluj, pentru studenții cu probleme pulmonare. În 1944, sanatoriul e incendiat. În 1930 SKV (Asociatia Carpatina Transilvană de Turism) construiește Cabana „Casa Turiștilor”.
Ce se întâmplă astăzi în Colibița? Iată răspunsul lui Cristian Țetcu, președintele Asociației Ruralis: ”În Colibița poluăm din cauza turismului dezvoltat haotic și susținut de niște oameni fără viziune. Nu poți lua o astfel de zonă și să o promovezi stațiune. Sunt lucruri care nu funcționează. Toate se deversează în lac. De acolo noi ne luăm apă, de acolo curge și Bistrița Ardeleană mai departe”.
Cand vezi țevile alea de canalizare ,realizezi ce stat corupt avem !
Realizezi ca plătești Garda de mediu , Agenția de protecția mediului , Direcția de sănătate publica , Regia apele romane si nimeni nu ia nicio măsura !
Toti sunt slugi ai coruptei clase politice , niciuni n-au curaj si voința sa aplice legea !
Doamneeee…unde ne o fi mintea…de fapt unde le o fi mintea celor care iau decizii.
Greșești profund ,Ovidiu !Nu stiu daca intenționat sau nu .
Ce spui tu repeta de 30 de ani hotii si corupții actuali : ca toti am fost la fel pe vremea comunismului si toti suntem la fel de pătați acum !
Nimic mai fals ?
Si pe vremea comunismului au fost oameni care n-au facut pactul cu diavolul , cu consecințe negative asupra lor si a familiilor lor , si acum sunt oameni care nu se manjesc in mlaștina socitatii româneasti .
Nu , nu suntem toti la fel !
Niciodata hoțul nu poate fi la fel ca omul cinstit , niciodata un om cu coloana verticala nu va fi la fel ca un linge blide !
Toti va dati cu parerea fara a ști despre ce este vorba exact : acele țevi sunt scurgerea apelor pluviale de la terasa respectiva ! Doar se vede clar ca sunt 5-6 tevi de scurgere . Si da ,am verificat eu personal ! Toată lumea e savant si inginer când sta dupa un ecran de computer si are puterea de a arunca cu rahat in stanga si in dreapta .
Rahat mananci ,rahat scrii , Mariuse !
Si in prezent se fac tratamente de succes la Colibita. Cu mici, bere si manele !…..si multe, multe gunoaie aruncate peste tot.
Din imaginile vechi prezentate constructiile sunt mult mai elegante si merg foarte bine cu zona montana decat cele prezente astazi, chiar daca sunt vechi. Constructiile din ziua de azi multe nu au ce cauta acolo dar cum la noi este totul facut dupa cum a crezut fiecare rezultatul se vede.
La Colibita trebuia sa se amenajeze spital pentru tratarea conoravirusului datorita aerului f ozonat