Actualitate

Cum arată reţeaua şcolară 2014-2015. Creţu: În anii următori e posibil să luăm măsuri dureroase

Consiliul Local Bistriţa a aprobat reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi particular pentru anul şcolar 2014-2015. Primarul Ovidiu Creţu a spus că printr-o situaţie dificilă privind planul de şcolarizare trec Liceele Forestier şi Agricol, dar că sunt şi alte şcoli cu număr minim de elevi: ”Vom face evaluări în anii următori, iar dacă nu se realizează baremul legal, s-a terminat”.

În expunerea de motive, primarul Ovidiu Creţu a precizat că s-a constatat o uşoară scădere a numărului de elevi, ceea ce duce la spaţii excedentare în şcoli. Concluziile analizei au arătat necesitatea relocării elevilor de la Şcoala Primară Unirea la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistriţa, în scopul eficientizării procesului educativ, Grădiniţa cu program normal Unirea urmând să rămână structură arondată aceleiaşi unităţi de învăţământ. Totodată, funcţionarea ca structură de sine stătătoare a Grădiniţei cu program normal Sigmir va înceta, iar aceasta îşi va desfăşura activitatea în cadrul şcolii Primare Sigmir, arondată Şcolii Gimnaziale ”Lucian Blaga” Bistriţa. ”S-a constatat scăderea de la un an la altul a numărului de elevi înscrişi la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, numărul elevilor înscrişi fiind în scădere şi la Liceul tehnologic Agricol, Liceul Tehnologic Forestier şi Liceul Teoretic Sanitar, aceste unităţi de învăţământ realizând cifrele de şcolarizare prin crearea de clase la seral sau postliceal, după caz. În ceea ce priveşte învăţământul particular, Liceul Tehnologic ”Petru Rareş” intră în lichidare deoarece nu sunt solicitări de şcolarizare”, a precizat el.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a dat avizul conform pentru reţeaua şcolară 2014-2015 ”sub rezerva îndeplinirii de către Liceul Tehnologic Forestier şi Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” a condiţiilor legale (…) referitoare la numărul minim de elevi pentru a funcţiona ca unitate de învăţământ cu personalitate juridică”.

În cadrul şedinţei de Consiliu Local, Ovidiu Creţu a spus: ”Aprobăm acum reţeaua de şcolarizare tocmai pentru ca unităţile de învăţământ cu probleme să aibă şansa de a face înscrieri, începând din ianuarie, şi în baza angajamentelor Consiliilor de Administraţie ale şcolilor că vor îndeplini planul de şcolarizare stabilit prin lege. Termenul ”sub rezerva îndeplinirii” menţionat în aviz înseamnă că ei trebuie să facă înscrieri, dar nu ştim în acest moment dacă vor reuşi să atingă baremul. Situaţia cea mai dificilă e la Forestier şi Agricol, dar sunt şi alte şcoli cu număr minim de elevi, va trebui să evaluăm în anii următori şi dacă nu se realizează baremul de şcolarizare, vom lua măsuri dureroase, cum s-a întâmplat cu Şcoala nr. 2. Sunt elevi mai puţini în oraş şi dacă nu vor reuşi să ridice performanţa şcolară, va trebui să operăm ca în cazul menţionat. Au o şansă pentru anul şcolar 2014-2015 să îşi realizeze planul de şcolarizare. Vorbim de limite, dar într-o situaţia catastrofală, spre exemplu dacă Liceul Forestier scade sub 100 de elevi, s-a terminat”.

Primarul Ovidiu Creţu a retras de pe ordinea de zi proiectele privind închirierea directă a fostului punct termic de pe Aleea Ineu (465 mp) în favoarea PNL şi PSD Bistriţa, pentru sediu, şi aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii ”Construirea a opt locuinţe de necesitate în Viişoara, str. Dealul Viilor”.

După ce consilierul local PDL Gheorghe Tuţă a vorbit despre proiectul aducţiunii de apă la Slătiniţa, Creţu i-a transmis că a dormit în urmă cu câţiva ani, pe vremea guvernării PDL, când putea susţine acest proiect.

Tuţă i-a răspuns: ”Execuţia bugetului la capitolul investiţii arată deficienţele de management ale administraţiei, este expresia unei administraţii fără eficienţă. Gura păcătosului adevăr grăieşte. N-am dormit, n-am aţipit. Municipalitatea spune că totul e roz, extraordinar”.

Primarul Bistriţei i-a sugerat să ”vadă în profunzime bugetul”, să se uite pe străzi, în parc şi la şcoli ca să suprindă efectele bugetului local. ”Bugetul la cheltuieli nu a fost realizat nu pentru că nu s-au făcut eforturi, ci pentru că s-a schimbat legislaţia pe parcursul anului, o dată, şi apoi pentru că procedurile pentru realizarea obiectivelor cu finanţare europeană sunt complicate şi tot apar contestaţii”.

Consiliul Local a aprobat taxele şi impozitele locale pe 2014, care rămân în mare la nivelul celor din acest an.

Gheorghe Tuţă: ”Primarul a anunţat pe toate canalele că se vor menţine taxele pe 2014 la nivelul din prezent, m-am bucurat, dar de fapt era o manipulare a opiniei publice. De fapt, s-a propus creşterea impozitelor pentru două categorii de societăţi, cotă de 20 % şi respectiv 40% asupra valorii de inventar a clădirilor care nu au fost reevaluate în ultimii 3 şi respectiv 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă. Nu cred că e cazul să încărcăm şi mai mult firmele cu poveri fiscale”.

Ovidiu Creţu: ”Opoziţia cere reducerea sau scoaterea unor taxe pentru că e foarte populist, haideţi să le anulăm atunci. Fără taxe şi impozite nu poate exista viaţă civilizată, boşimanii nu au taxe, dar noi ne dorim altceva”.

1 cl 18 dec 2 cl 18 dec 3 cl 18 dec 4 cl 18 dec 5 cl 18 dec 6 cl 18 dec 7 cl 18 dec 8 cl 18 dec

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.