Actualitate

Cum au fost puse în practică ideile celor care au depus proiecte de bugetare participativă

Primăria Bistrița – care i-a încurajat pe cetățeni să spună pe ce ar vrea să fie cheltuiți banii publici – a pus deja în practică unele idei venite din partea locuitorilor orașului, altele fiind în curs de realizare, a declarat primarul Ioan Turc, într-o conferință de presă în care a făcut un bilanț al celor doi ani de mandat.

”Din 2021, au fost depuse 37 de proiecte pentru bugetare participativă: 15 în 2021 dintre care au fost alese 5 și 22 în 2022. Chiar ieri (miercuri – n.r.) am instalat în Parcul Municipal balansoarul pentru persoanele cu dizabilități sugerat prin proiectul Joacă facilă. Vom achiziționa și un microbuz cu dotări speciale pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Ioan Turc.

Un alt proiect viza siguranța pietonilor care traversează DN 17 la Viișoara și Unirea unde au fost montate deja sisteme de iluminat pe stâlpi, mult mai vizibile pentru șoferi.

În curs de implementare este proiectul de amenajare a Pădurii Codrișor și Smart City Tur Bistrița, aceasta din urmă fiind o aplicație IT pentru turiști care pot face astfel tururi ghidate.

”Prin iReport au fost primite 2.462 de sesizări fiind rezolvate 1939. S-au mai făcut și 10 consultări publice online pe diferite domenii: culoarea și logo-ul autobuzelor electrice, cea mai frumoasă grădină, modelul de pavaj pe care și-l doresc bistrițenii în oraș, artiștii preferați. Cu cetățenii, Primăria Bistrița comunică și pe rețelele de socializare Facebook, Instagram șiu Youtube”, a declarat primarul.

În ce privește procesul de digitalizare, primarul a amintit de elaborarea și transpunerea GIS a noului PUG al municipiului și a Planului de Mobilitate Urbană, proiecte aprobate pentru a fi finanțate prin PNRR.

”Pe noul site al Primăriei Bistrița – altă investiție realizată în actualul mandat – sunt 12 servicii publice digitalizate și 4 în curs de implementarea digitalizării: plata impozitelor și taxelor, depunerea de petiții online, verificarea stadiului cererilor depuse, programări acte de identitate și radiere mijloace de transport, secțiune pentru consultarea documentelor de urbanism, plata online a parcărilor și altele”, a spus Turc.

2 comentarii

  • „Un alt proiect viza siguranța pietonilor care traversează DN 17 la Viișoara și Unirea unde au fost montate deja sisteme de iluminat pe stâlpi, mult mai vizibile pentru șoferi”

    Doar ca proiectul era despre incetinire de trafic nu sa vezi semafor din distanta mare verde ca sa poti traversa zona si mai rapid. In schimb traversarea nu a devenit mai sigur, ca tot sint uni soferi care numai apuc sa opreasca la lumina rosie si trec in fata pietoniilor care au verde.

    4
    3
  • Asta-i gogonată rău că primăria și primarul comunică cu cetățeni pe facebook, istagram și youtube când toată lumea știe că acolo toate observațile pertinente sunt șterse și sunt numai felictările consilierilor și aparatului de partid.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.