Actualitate

Cum au reușit locatarii unui bloc de pe str. Sucevei să nu plătească mai nimic pentru apa de ploaie

O asociație de proprietari de pe strada Sucevei din Bistrița a reușit să convingă compania Aquabis că apa de ploaie de pe acoperișul blocului respectiv nu se scurge în rețeaua de canalizare a orașului, așa încât nu a mai fost obligată să o plătească, a spus managerul Ion Șandru, joi, într-o conferință de presă în care a explicat de ce abonații companiei sunt obligați să plătească și pentru apa care cade din cer.

”Nu facturăm apa de ploaie pentru că așa vrem noi, ci pentru că suntem obligați de Regulamentul cadru al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC)”, a spus Ion Șandru, care a menționat că acele companii de apă care nu au taxat apa de ploaie au fost sancționate de Curtea de Conturi, care a dispus măsuri de recuperare a sumelor nefacturate.

”Am fost și noi obligați să introducem în Regulamentul Aquabis formula prin care stabilim cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare. Aceasta se determină, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică (K), comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)– Centrul Meteorologic Cluj, pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienții de scurgere recomandați de SR1846-2/2007.

În regulamentul s-a preluat cuvânt cu cuvânt partea inițială și s-a ajuns la această formulă Qm = ( SC • 0.85 + SN • 0.05 ) • K unde: Qm – cantitatea de apă meteorică calculată și facturată (mc/lună); 0,85 – coeficient de scurgere pentru suprafeţele construite (SC) adică acoperiș sau curte betonată, 0,05 – coeficient de scurgere perntru suprafeţele neconstruite (SN), spațiu verde, gazon, iar K – cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de ANM.

Utilizatorii, la încheierea contractului, ne declară suprafața construită și noi avem dreptul să verificăm dacă este sau nu aceea. Pentru suprafețele construite, indicatorul este cuprins între 0,85 și 0,9 și noi am mers pe minim, pentru suprafețele neconstruite este între 0,05 și 0,1 și noi am mers pe minim, 0,05. Avem un contract cu ANM care ne transmite lunar debitele de apă de ploaie, iar în luna iunie 2022 au 22,1 litri/mp, în timp ce în iulie 41 de litri/mp”, a spus Ion Șandru.

Ca să se înțeleagă mai bine, managerul Aquabis a dat ca exemplu compania Leoni care are o suprafață construită declarată de 30.000 de metri pătrați și o suprafață neconstruită de 56.700 de mp.

”Luând în calcul debitul de apă din iunie, de 22,1 litri, la suprafața lor imensă le-a ieșit 1061 de mc de apă meteorică de achitat. Pe factură li se trece și formula ca să vadă cum s-a calculat”, a spus el.

La o casă de 102 mp construită pe Drumul Dumitrei Vechi, la un debit de 41 de litri/mp din luna iulie, proprietarul are de achitat 3,5 mc de apă meteorică, facturată la același preț ca și apa uzată: ”Aici nu s-a luat în calcul suprafața neconstruită fiindcă la 100 de metri pătrați, dacă înmulțim cu 0,05 e nesemnificativ, mult sub un metru cub. Nu merită făcut calculul”

La un bloc de pe strada Sucevei, având suprafața construită de 200 de mp, nu se plătește nimic pentru apa de ploaie care se scurge de pe acoperiș.

”Administratorul a sesizat că nu ajunge apa de pe acoperișul clădirii blocului în canalizare fiind spațiu verde. S-a făcut comisie, s-a mers la fața locului, s-a întocmit proces verbal și atunci pe suprafața construită se ia zero și intră doar suprafața neconstruită care este de 540 de mp ori 0,05, iar 41 litri/mp din iulie, a ieșit 1,11 mc. Împărțit la 20 de apartamente vă dați seama cât s-a încărcat pe un apartament. Pe Calea Moldovei, la un bloc cu o suprafață construită de 242 de mp, la 41 litri/mp, cantitatea de apă meteorică, este 8,43 mc pentru întregul bloc. Iese sub un metru cub pe familie”, a mai spus Ion Șandru.

Cantitatea de precipitații înregistrată la Stația Meteorologică Județeană Bistrița a fost:

Nr. crt.LunaCantitatea de precipitații (l / m2)
Anul 2022
1ianuarie65,0
2februarie14,3
3martie0,7
4aprilie102,3
5mai70,4
6iunie22,1
7iulie41,0

2 comentarii

  • Sa ne dea Aquabis-ul un exemplu de calcul apa meteorica si pentru locatarii unui bloc de constructie noua, care au fiecare contract cu furnizorul, nu prin asociatie. Dupa formula de calcul prezentata reiese ca intr-o astfel de ipoteza fiecare plateste dupa suprafata apartamentului chiar daca ii revine o cota parte mai mica din suprafata acoperisului blocului. Astfel, intr-un bloc cu 5-7 etaje fiecare din apartamentele suprapuse plateste pentru aceeasi suprafata de acoperis ceea ce nu este in regula. Daca ai un ap. cu suprafata de 100 m2 si sunt 6 astfel de apartamente suprapuse in bloc fiecare plateste la suprafata de 100 m2, deci se plateste de 6 ori cantitatea de apa meteorica ce revine acoperisului corespunzator. Este sau nu este aceasta o metoda de imbogatire fara just temei? Nu ar fi corect ca in astfel de situatii fiecare sa plateasca dupa suprafata din acoperisul blocului ce ii revine in raport cu marimea apartamentului? Adica in cazul prezentat suprafata de 100m2 impartita la nr. de apartamente suprapuse? De ce in cazul contractelor cu asociatiile se ia in calcul suprafata acoperisului sau amprenta blocului si pe urma se imparte pe apartamente iar in celelalte se plateste de X ori mai mult unde x este numarul etajelor blocului? Sau am inteles eu gresit ceva din factura (SC – 100 m2, coef scurgere – 0,85, Coef ANM – 41 litri, , Apa meteorica = 100×0,85×41=3485 litri=3,48 mc x 5,15 lei/mc=18 lei – dar sub si deasupra apartamentului meu sunt inca 6 ap. identice pt. care se plateste la fel)? Daca da astept sa ma lumineze cineva de la Aquabis.

  • Canalizările cand au de gând sa le curețe ca sunt peste 90 % înfundate iar apa ,,meteorica “ pt care se încasează multi bani, balteste pe străzi si avem nevoie de ambarcațiuni,

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.