Duminică 10 mai, de la ora 13.00, în piaţa de la Blocul Lamă va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la monumentul foştilor deţinuţi politici, urmată de o închinare şi o reuniune de sărbătoare, sub deviza ”Monarhia pentru viitor”.
Vineri 8 mai, Clubul Monarhiştilor Bistriţeni organizează de la ora 18.00 o întâlnire cu pagini de istorie prilejuită de aniversarea zilei de 10 mai 1877, la cabinetul parlamentarului Dorin Dobra de pe Bd. Republicii nr. 2.
Prof. Simona Simionca va aborda tema ”Monarhia românească – adevăruri” şi va avea loc o expoziţie de mărci, numismatică şi medalii regale (Heritage Diplomacy Design – specific Transilvania artefact).
Camera Deputaţilor a decis ca data de 10 mai, care a fost Ziua Naţională a României din 1866 până în 1947, să fie zi de sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I (1866), Independenţa de stat (1877) şi încoronarea primului rege al ţării (1881).
La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881. În 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă din 1877-1878 a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate de Carol. În martie 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar la data de 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României.
Foto: arhivă 2014
nu se celebreaza ziua cind a plecat cu trenul plin si cu bogatii ale tarii ……??????
ba da, putem sa o numim „ziua cand te-ai lasat spalat pe creier de propaganda bolsevica”…
auleu………..
Anul acesata ziua de 10 Mai coincide si cu Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri 6 mai 2015, decretul prin care a promulgat Legea de instituire a acestei zile nationale.
Legea instituie a doua duminică din luna mai ca Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România.
Cu prilejul Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România se organizează activităţi sociale, spectacole şi concursuri
cultural-artistice, prin care se evidenţiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone, şi se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale ce vizează domeniile de interes ale tezaurizării patrimoniului cultural material şi ale patrimoniului cultural imaterial la nivel naţional, prevede legea.
Asadar coincidenta din anul acesata cu Ziua Regalitatii de 10 Mai nu este chiar intamplatoare sau lipsita de sens, avand in vedere faptul ca Regina Maria a României era o mare iubitoare a costumului popular românesc.