Actualitate Recomandări

Cum colaborează polițiștii și procurorii din județ

Polițiștii și procurorii din Bistrița-Năsăud au reușit să ducă la bun sfârșit mai puțin de 50% din dosarele pe care le aveau de soluționat, a declarat la ședința de bilanț a Inspectoratului de Poliție Județean prim-procurorul Angela Sîngeorzan de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Sîngeorzan le-a cerut polițiștilor să țină cont de procurorii care răspund de caz și să prezinte ”probe temeinice” ca să nu se mai ajungă în situația în care instanțele returnează dosare prost instrumentate.

”Deși anul 2018 a fost unul dificil, structura IPJ fiind subdimensionată în anumite compartimente, relațiile cu procurorii din cele patru subunități de parchet a fost la un nivel care a condus îndeplinirea obiectivelor comune pe care ni le-am propus. Aceasta se reflectă în soluționarea în cursul anului 2018, din cele 17.558 cauze care erau de soluționat, a unui număr de 6985 de cauze, la care se adaugă un număr de 1644 cauze reunite sau declinate, rămânând un stoc de 8909 dosare din care 4979 dosare cu autor cunoscut și 3930 cu autor necunoscut”, a spus prim procurorul Angela Sîngorzan.

Potrivit acesteia, procurorii au emis în anul 2018 un număr de 799 de soluții de trimitere în judecată, respectiv rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției și au trimis efectiv în judecată 922 de inculpați din care 52 în stare de arest preventiv, alți inculpați aflându-se în stare de control judiciar.

Cei mai mulți inculpați au fost trimiși în judecată pentru comiterea de infracțiuni vizând regimul rutier – 457, contra persoanei -203, contra patrimoniului – 113 inculpați.

”Aceasta ne arată domeniile infracționale în care se impune creșterea exigenței ambelor instituții în prevenirea și combaterea acestui gen de infracțiuni. Creșterea operativității soluționării cauzelor a determinat reducerea stocului dosarelor aflate în lucru la finele anului 2018, diminuarea numărului de dosare cu autor necunoscut și obținerea de rezultate bune în cele 10 domenii prioritare stabilite de Ministerul Public și anume: corupția din toate domeniile, evaziunea fiscală, spălarea de bani, domeniul silvic, violența în familie, etc. Procurorii din toate cele patru parchete au întocmit acte de trimitere în judecată pentru infracțiunile subsumate acestor domenii”, a mai spus șefa Parchetului.

Calitatea actelor de urmărire penală se situează ”la limitele unei bune aprecieri”, a mai adăugat Angela Sîngeorzan.

În anul 2018 s-au înregistrat în total 18 soluții de achitare pentru 19 inculpați, dispuse de instanțele de judecată pentru toate unitățile de parchet, și patru soluții cu patru inculpați de restituire sau trimitere de către instanțe la procurori în vederea reluării urmăririi penale. Două cauze aparțin Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița și două cauze Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

”Aceasta ne responsabilizează și pe obligă pe ambele organe judiciare, de Poliție și Parchete, care suntem conform prevederilor Codului de Procedură Penală denumite participanți la procesul penal, să acordăm o atenție deosebită modului de desfășurare a anchetelor penale, precum și supravegherii exercitate de procuror, care trebuie să fie una efectivă. Este vorba de administrarea unui probatoriu complet în fiecare cauză penală, doar aceasta permițând soluționarea temeinică a dosarelor, respectiv confirmarea de către instanță a muncii noastre”, a mai spus ea.

Pentru 2019, prim-procurorul Angela Sîngeorzan a spus că este de dorit ”un plus de efort din partea ambelor instituții în vederea îmbunătățirii indicatorului operativitate în soluționarea cauzelor, acordării unei atenții sporite conținutului și calității actelor procedurale întocmite și totodată respectării cu strictețe a prevederilor legale care guvernează procesul penal, inclusiv în ceea ce privește drepturile suspecților și inculpaților, dar și ale victimelor infracțiunilor investigate”.

Înainte de a deveni prim-procuror, Angela Sîngeorzan a fost șefa Secției Penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

7 comentarii

  • Nu prea au cu ce se lăuda nici organele judiciare, nici cele de cercetare ale IPJ, deoarece doar cca. 39,78% din dosarele aflate în lucru au fost rezolvate, ceea ce nu e egal cu 50%. Nu încercați să vă înfrumusețați rezultatele, deoarece nu suntem chiar atât de proști, cum ne credeți. Sau procentul prezentat era pentru bilanț? cum e obiceiul astăzi peste tot, adică se prezintă cifre care să facă impresia că se muncește ”pe brânci”.

    • Prima data sa faca curatenie in propria lor ograda ! In judetul Bistrita Nasaud avem cativa procurori si militieni mai periculosi decat grupurile de tip mafiot.

  • mi-a facut unul o distrugere
    nu au gasit vinovatul
    si dupa 1 an a venit NUP pentru ca distrugerea S-A PRODUS CADERII UNUI COPAC – dar mentionez ca in preajma nu era nici un copac pe o raza de 100m (cand s-a constat dustrugerea pe proprietate prima intrebare a fost daca am factura…au inceput cu intimidarea!)
    kakam asa se rezolva 50% dintre cazuri si -si IAU SALARIILE ACESTI DOMNI PROCURORI SI POLITISTI
    PC (pentru contribuabili) Daca va sparge cineva apartamentul si nu aveti factura de la usa puteti sa va luati adio de la plangere!

  • In anul 2015, marele procuror C. S.C m-a facut infractor in dosarul penal 540/P/2014 al Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, desi n-am facut nicio infractiune. Acest mare procuror a fost indus in eroare de catre militianul T.M.N, militian care s-a folosit de un talhar calificat pe timp de noapte, minor, pentru a produce si ticlui probe nereale in dosarul de mai sus. Timp de un an de zile si-au batut joc de drepturile fundamentale ale cetatenilor, respingandu-mi orice cerere, batandu-si joc de mine in cel mai josnic mod posibil. Intr-un final, am ajuns la testul poligraf ( STS Targu Mures ), in urma caruia am dovedit ca sunt nevinovat. In tot acest timp libertatea mea a fost ingradita, putand parasi Nasaudul mai mult de 3 zile doar cu acceptul lor. In ultimii 3 ani m-am adresat unor institutii ale Statului Roman pentru a-mi face dreptate. Aceste institutii sunt pline de oameni care nu ar trebui sa ocupe asemenea functii. O sa folosesc toate caile legale pentru a scoate adevarul la iveala. Daca n-o sa reusesc cu Legea, atunci o sa fiu nevoit sa-mi fac singur dreptate. ASA SA LE-AJUTE DUMNEZEU !

    • Martorul mincinos ART, de care TMN s-a folosit pentru a ticlui probe nereale in dosarul in care am fost facut infractor, apare si in celebrul dosar IPJ Gate. Se vede clar ca militianul s-a folosit de acest talhar pentru a produce probe mincinoase in anumite dosare penale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.