Social

Cum distruge ”civilizația” actuală o clădire de patrimoniu. Cazul Bisericii din Monariu

Construirea unui grup sanitar din BCA lângă fosta biserică evanghelică din Monariu și amplasarea unor geamuri din PVC au stârnit revolta Asociației Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean care condamnă intervenția agresivă în perimetrul unui monument istoric.

Biserica din Monariu este o prezență unică în cadrul patrimoniul construit transilvan, datorită planimetriei și formelor neobișnuite secolului al XVIII-lea. Clădirea bisericii s-a zidit în mare parte din cărămidă, iar elementele de piatră provin din biserica veche, medievală, a satului, care a fost demolată. Interiorul navei este marcat de o galerie care urmărește planimetria circulară pe trei laturi, sud, vest și nord, fiind sprijinită pe pilaștrii adosați peretelui navei. Altarul de factură clasicistă din 1885 a fost realizat de meșterul J. Eder din Viena, tabloul central reprezentând scena cu Iisus în Grădina Ghetsimani. Orga bisericii, datată 1851 provine din atelierul sighișorean al meșterilor Samuel și Friedrich Binder. Biserica a fost dotată cu un clopot mai mare în 1792 și cu unul de dimensiuni mai reduse în 1925.

După exodul sașilor transilvăneni, biserica a fost cumpărată de comunitatea penticostală din localitate.

”Buda pe BCA și geamurile de PVC sunt contribuția civilizației actuale. Suntem convinși că este o comunitate de oameni decenți în Monariu. Au salvat acoperișul, au pus sita, dar pentru numele Domnului, de ce PVC la geam și WC pus fix unde se arcuiește biserica mai frumos și nu în afara perimetrului de patrimoniu?”, a scris Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean pe Facebook.

Etichete

10 comentarii

  • La capitolul teorie, toată lumea stă super bine.
    Când e vorba de a contribui cu ceva,dpdv material, toți se dau la o parte….nu avem,nu putem… legislația ….
    E adevărat că în situația de față,nu s-au ales cele mai bune variante.
    Dar statul,prin instituțiile sale,ce face??
    NIMIC..
    Pardon, frânează, frânează și iar frânează orice intervenție care trebuie făcută pe monumente.
    Daca comunitățile de români ortodocși sau de alte confesiuni,nu ar fi cumpărat aceste monumente și nu le-ar fi întreținut ,erau astăzi niște ruine.
    Cazul Jelna și Vermes sunt relevante!
    Când statul va sprijini financiar,atunci și doar atunci,va avea dreptul să ceară tâmplărie din lemn de stejar, vopsea pe bază de silicați… piatră cubică etc
    Ca să nu mai vorbim despre mafia firmelor avizate să restaureze monumente….
    Bine că se mai bate câte un cui și nu plouă în astfel de clădiri.

    • Biserica de la Vermes este actualmente ortodoxa.
      La fel ca cele de la Slatinita sau Crainimat, imagini emblematice ale mutilarii unor monumente de cult.
      Avem si exemple frumoase, biserica de la Tarpiu sau mai nou, cea de la Dipsa.
      E nevoie de un pic de echilibru si mai multa vointa din partea autoritatilor.

    • Dupa cum spune domnul farmacist ,unii nu prea dusi pe la nici o biserica ,ar intelege ca tot ce este ortodox ,,mutileaza”,dar eu sunt sigur ca nu asta a vrut sa insinueze,nu i asa domnule farmacist?.Ca daca mergem pe deductii la vorbe aruncate,corect ar fi ca fiecare comunitate sa isi ingrijeasca lacasurile de cult care tin de fiecare confesiune iar statul sa ajute in functie de ponderea numerica si economica a fiecarei confesiuni.Pana la urma fiecare cult religios isi poate atrage adepti …Inca e libera credinta in Romania.Fiecare merge la ce biserica vrea.

    • Vedeți ca exista asociații non-profit, ce salvează zeci de monumente cu voluntari. Puneți mana pe un telefon si contactați-le ca de aceea exista, pentru prevenirea intervențiilor porcoase si inculte si dărâmarea monumentelor.

  • De neacceptat ridicarea unei Toalete publice lângă monument. Aceasta trebuie demolată!
    Respect efortul depus de către mica comunitate penticostală pentru păstrarea lăcașului de cult, anterior saivan de oi, acest lucru trebuie subliniat. În ce privește tâmplăria, orice intervenție reversibilă așteaptă doar un proiect și o finanțare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.