Psihologul Daniela Macarie care activează şi la Asociaţia de Psihoterapie Integrativă a reluat, joi, împreună cu Ciprian Nechita şi Claudia Panti de la Şcoala de dresaj Nechita, programul de zooterapie la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Bistriţa.
„Zooterapia este terapia asistată de animale. Se lucrează numai cu sentimente şi emoţii. De aceea am şi numit proiectul De la suflet, la suflet. Între puii de om şi puii dea nimal s-a creat o relaţie instinctivă, fără intervenţii din afară. Copiii învaţă să îşi exteriorizeze sentimentele. E foarte important. Câinii sunt cei mai la îndemână fiindcă nu sunt atât de scumpi, ca delfinii sau caii, sunt prietenoşi şi loiali, se ataşează repede de copii, iar Cipri şi Claudia lucrează extraordinar de frumos cu câinii. Am avut nişte rezultate superbe. Copiii hiperactivi au devenit calmi şi liniştiţi, interacţionează mult mai bine cu exteriorul, iar cei care au note autiste au început să devină conştienţi de mediul apropiat lor”, a spus Daniela Macarie.
Potrivit sursei citate, o şedinţă de zooterape durează timp de 15 minute. Se lucrează pe grupe, cu 4-5 copii, aleşi în funcţie de diagnosticul lor. Toatele şedinţele se desfăşoară sub supravegherea educatorilor.
„În etapa trecută, Cipri şi Claudia au adus nişte câini mai mari, dresaţi. Am vrut ca, mai întâi, copiii să vadă ce e acela dresaj. Câinele ascultă de stăpân, face ce i se spune şi nu iese din cuvântul dresorului. Am vrut ca primele întâlniri să fie artistice, impresionante, să se obişnuiască, să şi dorească şi să lucrăm în pereche. Am început în februarie anul trecut cu puii şi au lucrat foarte frumos. Copilul când vede ceva mic vrea să-l protejeze. E instinctiv totul. Tot anul acesta vom continua să facem zooterapie. La început, am implicat toată şcoala, dar apoi am selectat copiii mici şi foarte mici pentru că ei au un impact mai puternic şi rezultate mult mai rapide. Dea nul acesta, mergem şi la Şcoala Lacrima, la şcoala Arcalia. Extindem proiectul în tot judeţul şi ne dorim să-l promovăm la nivel naţional. Suntem foarte ambiţioşi”, a spus Daniela Macarie.
Claudia Pantis – dresor: „Cei doi căţeluşi cu care s-a început programul sunt din rasa Ciobănesc belgian malinois au trei luni şi jumătate. Unul se numeşte Ham şi celălalt Mano. Ham este foarte blând şi intră pe sub pielea copilului, iar Mano este un câine mai retras, dar odată ce se ataşează de tine, nu se mai dezlipeşte. Sunt câini foarte iubitori, bine socializaţi şi aşteptăm să vedem cum se vor comporta. Fiecare copil reacţionează altfel. La început trebuie să facem prezentările pentru ca să nu îi fie frică copilului. Apoi facem exerciţii, cu mingea, cu blăniţă, să atingă diverse părţi ale copiilor. Eu cred în rezultatele pe care le aduce zooterapia. Dacă nu am crede 100%, nu ne-am afla aici”.
Ciprian Nechita – dresor: „Deşi căţeluşii au doar 3,5 luni, ei ştiu deja multe lucruri. Un câine poate învăţa de la 6-8 zile. Trei-patru săptămâni învaţă de la mama lui, după care e apt de dresaj. Cu cât socializează mai mult, câinele va avea un psihic bun”.
Directorul CSEI 1 Bistriţa, Doris Vass: „Copiii sunt încântaţi, noi suntem bucuroşi fiindcă starea pe care o creăm cu ajutorul acestei terapii este primordială. După ce reuşim să creăm o stare de bine, putem începe şi terapia. Cei doi dresori fac voluntariat, iar lucrul acesta se datorează relaţiei interumane pe care o are doamna profesor Macarie cu cei doi terapeuţi. Este al doilea an în care continuă acest proiect şi suntem încântaţi că suntem primii din judeţ unde se practică aceste metode”.
IMI PARE RAU CA NU AM FOST IERI LA SCOALA ,MAI ALES CA LAURENTIU .A LIPSIT ,ESTE BOLNAV .