Conform ”ordonanței trenuleț” care se aplică pe parcursul acestui an, voucherele de vacanță emise în 2025 pot fi folosite de cei care au salarii de până la 8.000 lei lunar pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
Ordonanța de Urgență a Guvernului prevede:
”Instituțiile publice (…), indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângã instituțiile publice, acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
Prin derogare (…), în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde de funcție/salarii de funcție/salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de până la 8.000 lei lunar, inclusiv, se decontează 50% din valoarea serviciilor turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificatã aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, respectiv maxim 800 de lei pentru servicii turistice prestate în valoare de cel puțin 1.600 lei”.
Intenția guvernului este oare ca aceste vouchere să rămână neutilizate, să se facă risipă, să se arunce pe apa sâmbetei niște bani de la buget?
In varianta in care este concepută, constrângeți deținătorii să achite din surse proprii nu jumate din sejur, ci aproape întregul sejur. Știți nu i așa, că prețul unei nopți de cazare in cameră dublă, pe litoralul romanesc, in sezon, este in jur de 500lei, pentru trei stele( condiții modeste)?
Cine oare va fi dispus să achite din prețul unei nopți de cazare, jumătate din surse proprii?
Dumneavoastră stimați membrii ai guvernului, ce ați face cu 800lei , vouchere de vacanță? Ați merge pe litoral și ați sta o noapte, cel mult 2 nopți, pentru care ați achita din surse proprii încă o dată suma aceasta, pentru a avea un sejur complet, cu masă și transport? Atâta noroc că salariile dumneavoastră depășesc 8000lei, nu i așa?
Cred că încurajați city-break ul, in orice perioada a săptămânii.
Care sunt pasii pentru a beneficia si privatii de cadourile de la bugetul de stat? Bugetul e a tuturor si parca eram egali in fata…legilor!
Sau
…pentru a fi respectat in Romania trebuie sa ma angajez la stat?
Pentru cersit apasati tasta 1. Pentru Schuman apasati tatsta 2, pentru Brussel Centraal apasati tasta 3.
Vorbiti serios sau….?
Bianca draga, ce parere ai de faptul ca romanii care nu stau la stat primesc zero vouchere de vacanta si isi platesc integral orice concediu? Horror, nu?
Din cauza acestor vouchere de vacanta au devenit nesimtit de mari si preturile la cazari. Ca s-a inundat piata cu bugetari pe care-i doare-n cur ca arunca 500 de lei pe o camera de 3 stele.
Oamenii care au muncit pentru banii de concediu o sa caute foarte bine inainte, sa se asigure ca primesc servicii corespunzatoare pentru banii pe care ii dau.
da mai stati naibii si acasa sa va lucrati un petec de pamant sa mancati sanatos.
la sapa nu va trebuie voucher adica o tadula .
Ecologistul-verde,estu un mâncătur de caca și un gunoi de politician,ori cât am munci vine o perioada de relaxare pentru a putea munci mai departe,de a duce în spate trântori ca tine.
iulia mica si prostuta.
trantori ca mine sa tot existe.
interesaza-te putin cum ai dat cu bota-n balta.
Diferența e ca eu am curaju să postezi cu numele meu nu sub nume fals,ești un Ecologist Poluant.
Stimate dl Radu, aceste vouchere au fost acordate și anii anteriori pentru cei care au salarii mai mici de 8000 lei brut. Socotiți dumneavoastră ce salariu net maxim avea un beneficiar „bugetar”. Vă rog să mă credeți că sunt și „bugetari” ce muncesc în această țară. Eu sunt unul din acești „bugetari” ponegriți, însă anterior am activat multi ani in sectorul privat, in aceasta industrie a turismului. O cunosc cu dedesubturile și problemele
ei. Aceste vouchere au permis dezvoltarea și menținerea activității unor pensiuni și a altor unități de cazare mici, multe înființate cu surse financiare nerambursabile. Apreciați dumneavoastră ce impact are această măsură asupra acestor unități.
Pe de altă parte, in rolul meu de „bugetar” ponegrit, vă voi exemplifica situația utilizării vouchere-lor in cazul meu. Aceste vouchere veneau în bugetul personal fără a fi așteptate și luate în considerare. Însă nefiind transferabile nici membrilor familiei, erai obligat să faci tu beneficiar o deplasare pentru a le utiliza. Lucrul acesta evident necesita și surse financiare proprii, iar în final constatai că utilizând aceleași resurse puteai petrece un sejur în străinătate. Prin urmare, cunoscând aceasta industrie, utilizam voucherele in extrasezon.
Vă asigur că cei la care faceți referire în comentariul dumneavoastră nu erau ” bugetari” , iar tarifele mari de pe litoral se datorează sezonului scurt (iulie-august) și a mentalității proprietarilor de unități de cazare și nicidecum acestor vouchere.
In condițiile actuale legislative, aceste vouchere in suma de 800 lei vor rămâne neutilizate și va pierde industria turismului în primul rând , însă și activități conexe angrenate prin deplasările turiștilor. Vor pierde și „bugetarii” fiindcă puțini vor fi dispuși să accepte constrângerea de a utiliza in plus de 6,7 ori mai multe resurse proprii , pentru un sejur în țară. Legea nu este gândită cum trebuie și va genera și probleme in aplicare.
Comentariile anterioare sunt ” românești” , așa cum este și aceasta modificare legislativă și așa cum este și situația penibilă a țării, in acest moment.
Bianca, acordarea acestor vouchere este tipic „românească”, adică să acorzi facilități și beneficii doar unor categorii sociale. Cei care lucrează în mediul privat nu primesc și nu au primit vouchere de vacanță. Un salariu brut de 8000 de lei, în privat, în Bistrița, este considerat un salar bun. Pentru bugetari e mic, nu? În capul celor care ne conduc, în țara asta trăiesc doar bugetarii, iar voi, bugetarii, vă raportați doar unii la alții.