Cultură

Cum poate fi salvată casa cu inscripții din centrul istoric al Bistriței

Casa cu inscripții din centrul istoric al Bistriței ar putea fi salvată cu bani publici dacă proiectul de bugetare participativă propus de Asociația Petrus Italus Trust va primi suficiente voturi din partea cetățenilor pentru a fi finanțat cu peste 440.000 de lei de municipalitate.

”Putem restaura fațada și pune în siguranță acoperișul uneia dintre cele mai valoroase clădiri din centrul istoric al orașului, casa cu inscripții de pe strada N. Titulescu, nr. 18”, anunță organizația, care reamintește că fațadele clădirilor aparțin întregului oraș, iar dacă sunt asumate de comunitate și sunt adoptate atunci întreaga comunitate este îmbogățită.

Clădirea monument istoric de pe strada Titulescu a cărei fațadă se vrea a fi restaurată este într-o stare avansată de degradare.

”Aspectul actual al fațadei clădirii este rezultatul unei modificări din perioada barocului târziu, de la finele sec. XVIII. Totuși câteva elemente (Chenarul portalului) trădează că actuala fațadă este compusă cel mai probabil din mai multe case renascentiste sau medievale. De asemenea, la nivelul etajului în zonele unde s-a pierdut tencuiala din perioada barocă, se observă stratul de tencuială renascentist cu inscripții cu litere minuscule gotice”, explică un expert în restaurarea clădirilor istorice.

Tocmai de aceea, se propune punerea urgentă în siguranță a acestei fațade și conservarea ei după principiul minimei intervenții, folosind metode și materiale tradiționale, potrivite unei fațade istorice, pe baza unui proiect făcut de specialiști.

În felul acesta, clădirea poate fi încă salvată, evitându-se încă o ruină în centrul istoric care dă identitate orașului.

Echipa Asociației Petrus Italus Trust se angajează că va gestiona buna desfășurare a proiectului și va monitoriza calitatea lucrărilor. Bugetul estimat este 445.000 lei, iar durata estimată a implementării proiectului de 6 luni.

13 comentarii

  • Este de-a dreptul scandalos si cinic sa se puna astfel problema conservarii unor imobile din centrul istoric.
    Demonstram din nou ca suntem la coada Europei la toate capitolele si ne intereseaza numai circurile si scandalul din partide cu elementele declasate care le conduc.
    Am tot respectul pentru Asociatia Petrus Italus si sunt in asentimentul lor, insa institutiile statului nu pot astepta la nesfarsit ca societatea civila sa dea tonul la toate.
    De ce sunt platiti aceasta adunatura de consultanti si angajati ai statului, administratia romaneasca trebuie bagata in priza tot timpul si atentionata la toate.
    De ce mai votam ?
    De ce-i mai platim cu salarii babane pe cei de la statul esuat ?
    Sunt multe cladiri care trebuie odata si odata puse la punct.
    Nu putem visa la un turism eficient cand asteptam turistii cu astfel de imagini.
    Trebuie odata inventarul serios si expertize profesioniste fara implicarea Mafiei Imobiliare si a politrucilor.
    Un exemplu graitor este cazul fostei Biblioteci Jud. de pe str. Garii descrisa de imobiliari si alti zebzeci fara scoala ca o ruina, cand de altfel a fost catalogata de expertul care a facut expertiza si studiul cerut de Directia de Cultura BN ca o constructie solida cu un bun acoperis si depusa la Tribunalul Cluj unde s-a cerut interzicerea demolarii chiar si de Ministerul Culturii.La treaba domnilor administratori ai orasului ca primiti salarii pentru statul pe scaune comode !

    18
    35
  • Om sfarsit un proiect de bugetare participativa bun, pe care eu l-aș vota cu două mâini!

    Știu ca am criticat unele proiecte de bugetare participativă, dar îi felicit pe cei care au depus proiectele pentru IMPLICARE!
    Bune sau rele, oamenii nu au stat cu mâinile în sân, au acționat. Bravo și celor care au propus Coduri QR și celor care au propus informații suplimentare pe plăcuțele pe care este înscris numele străzilor!

    6
    31
    • @Oraşul Liber
      Cred că este al 25 lea mesaj al tău, in sensul asta, !!! Toată vara ne-ai f___ utla kap cu mesajul asta IDIOT ! Ești enervant amice!

      5
      11
    • @ fâs-ule, Lasă omul în pace ce ai cu el ? Ce nu îți convine în cometarile lui ? Omul vrea să consume LEGAL în Centru Vechi şi alt drog în afară de alcol. 🍺🥃🍷🍸
      Dacă la alți se poate la noi de ce nu sar putea ?

      5
      1
  • Mi aș da votul dacă aș primi 1% din ce cîstigă proprietarul din valorificarea imobilului (chirie , vînzare ..)

    24
    4
  • Este ilegal ca cu banii primăriei să se lucreze la un imobil privat.
    Aşa azi mâine ne vom trezi ca Primarul Turc săracu să ceară să-şi renoveze casa cu banii noştri.

    23
    1
  • O parte din voi bateti campii si sunteti paraleli cu subiectul.
    cititi Legea166 numita legea FATADELOR si veti afla cum si unde poate imterveni statul sa le si faca pe banii lui.

    2
    15
    • Bălane , eu stau la o casă istorică legală cu autorizație de construcţie pe Gheorghe Dima pentru care plătesc taxe şi impozite lafel ca în Centru Vechi deşi strada nu este asfaltată şi nu are rețea publică de apă şi canal.
      Acum te întreb la mine de ce nu vine primăria să-mi zugrăvească fațada la casă că pe strada aceea circulă mult mai mulți oameni decât în pustietatea din Centru Vechi ?!

      15
  • După zugrăvire mamă ce ar merge acolo nişte grafiti aşa ca in pasajul dispre colegiul de arte, acum nici grafiti nu poți să faci pe peretele ăla.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.