Actualitate

Azi puteți primi Paști și Lumină. Ce aveți voie și ce nu de sărbători

Având în vedere că România este în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus și sunt în vigoare opt ordonanțe militare prin care s-au luat măsuri de restricționare a deplasărilor în afara locuinței, va fi pentru prima dată când riturile pascale se vor desfășura fără credincioși.

Conform măsurilor impuse de autorități și a acordului între Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română, iată ce vă este permis și ce nu în perioada sărbătorilor pascale.

AVEȚI VOIE

  • să mergeți la părinți să le duceți produse pentru masa de Paști
  • să ieșiți în pragul casei sau la fereastră pentru a primi Paștile (vineri 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 08.00 – 17.00 și în prima zi de Paști, duminică 19 aprilie, între orele 06.00 – 12.00) și/sau Sfânta Lumină (sâmbătă 18 aprilie, începând cu ora 20.00) de la personalul clerical și voluntarii din parohie. În zonele de blocuri, acestea vor fi înmânate unui reprezentant al asociaţiei de proprietari, care le va împărți locatarilor doritori
  • să ieșiți cu candele aprinse la ferestre şi balcoane sau în curtea casei la miezul nopții de Înviere, în timp ce clopotele răsună la biserici, pentru a adresa salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare
  • să stați la masa de Paști în curtea casei/în apartament doar alături membrii familiei împreună cu care locuiți, fără invitarea altor persoane/rude (cu respectarea orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică)
  • să faceți scurte ieșiri pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare

NU AVEȚI VOIE

  • să mergeți la biserică pentru slujba de Înviere sau pentru a lua Paști sau Lumină, indiferent cât de aproape este de casă, și nici să ieșiți în stradă pentru a asculta slujba ori pentru a primi Paști sau Lumină
  • să ascultați slujba de Înviere din mașină, în fața bisericii
  • să mergeți la cimitir pentru a aprinde lumânări
  • să mergeți în vizite la masa de Paști
  • să mergeți la picnicuri sau grătare în parcuri, păduri și orice alte zone publice

Echipaje de poliție, jandarmerie și poliție locală se vor afla în proximitatea lăcașelor de cult și a zonelor unde deplasarea este interzisă.

VEZI ȘI:

6 comentarii

  • În vremuri normale de existenţă, fiecare cetăţean cu orice religie asumată a fost liber să participe la ritualurile specifice de Paşte. Acum când Covid-19 ne asaltează şi ne infectează comunitar, fără discernământ, nu mai putem în public să facem ceea ce simţim. Avem sărbători de Paște complet atipice. În aceste împrejurări pandemice şi periculoase, pentru sănătatea şi vieţuirea noastră şi a celor din jur, suntem nevoiţi să ne adaptăm, adică să stăm acasă, să aprindem în tăcere, în linişte şi în credinţă sufletească o lumânare şi să ne mărturisim sincer “Hristos a înviat!”, iar mamei noastre de departe să îi reamintim, acum prin telefon, versurile lui George Coşbuc: “Sunt Paștile! Nu plânge, mamă!”
    PS. Gândurile altora pentru aceste vremuri:
    1) “Totul e rânduit de la Dumnezeu, şi boala, şi vindecarea. Dumnezeu are pentru fiecare planul Lui, ne urmăreşte pe fiecare şi vrea să ne mântuiască pe toţi. Să nu trecem nici unul în partea cealaltă”. – IEROTEI, călugăr (Peștera Sfântului Andrei).
    2) „Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creştinismul cu o cucernicie tâmpă şi laşă. Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea. Dumnezeu, printre altele, ne porunceşte să fim inteligenţi “. – Nicolae Steinhardt (“Jurnalul Fericirii”).
    3) “Eu cred că Isus, în bunătatea, milă și iubirea lui infinite, de dragul nostru al tuturor, ne-ar cere acum să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să stăm acasă, mulțumindu-ne cu lumina pe care o avem în aceste zile în sufletul nostru și primind, deopotrivă, lumina rațiunii care salvează vieți.” – Gabriel LIICEANU, filozof.
    4) “Nu avem timp pentru conflicte interne, pentru că timpul nu ne așteaptă. Riscul rămâne ridicat în continuare. Singura noastră speranță este ca oamenii să aibă înțelepciunea necesară și să evite expunerile inutile în fața virusului care nu discriminează. Toți suntem egali în fața virusului și trebuie să depășim cu bine această criză. – KELEMEN Hunor, lider UDMR.
    5) ”Mai înainte de orice vă reamintesc de 27 aprilie [a.c.], data la care România trebuie să înceapă să muncească și să învețe cu motoarele în plin, mai mult, să recupereze pierderile.” – Radu ȘTEFĂNESCU, astrolog.
    Recomandări de lectură: “Izolare, distanțare, speranță: O antologie ebook de la scriitorii români”. – Bucureşti: NEMIRA, 2020, 25 lei; “Chemarea tribului”/ Mario Vargas LLOSA.- București: Humanitas, 2019.
    Recomandări ale Inspectoratul General al Poliției Române pentru cetățeni: “Sfătuim oamenii, preventiv, să fie foarte atenți la persoanele care le bat la ușă şi la intențiile acestora. Este dreptul lor să ceară o legitimație și un act de identitate, dar recomandarea noastră este să nu le primească în casă”.
    Mulţumiri publice tuturor instituţiilor şi persoanelor care gestionează cu responsabilitate şi profesionalism actuala criză medicală în folosul şi beneficiul tuturor! Mulţumiri sincere şi TIMPONLINE.RO pentru informarea corectă, promptă şi echidistantă a cetăţenilor din municipiul Bistriţa şi judeţul Bistriţa-Năsăud cu ştirile momentului!
    STAŢI ACASĂ, în siguranță și cu speranța că TOTUL VA FI BINE! HRISTOS A ÎNVIAT! Doamne, ajută România! La bună revedere, tuturor, prieteni sau duşmani!

  • Au inceput popii sa distribuie paste „gratuit” (10 lei ) nu avea biserica destui bani, mai trebuie o noua catedrala a prostiri neamului RUSINE! RUSINE! Corabia Olt

  • Pentru Direcția de Sănătate Publică şi pentru jurnalişti.
    Ar trebui transparenți să aveți centralizat la nivelul unitățolor administrative lista celor care sunt impocați în distribuirea luminii de Paşti.
    Şi apoi, post-operațiune, evaluarea stării de sănătate a lor la o săptămână după pentru a evalua riscurile şi cele mai bune practici medicale le viitor.
    Un act administrativ caee va face diferența pe viitor între viața şi moartea românilor.
    Ar fi un act simplu într-o țară care se bazează pe tabele şi liste, dar şi o autoevaluare la rece.

    • Sunt unii care nu stiu sa deseneze un tabel si sa scrie o cerere, ce asteptari mai ai si tu?

  • Prietene „I. Alexa”, nu pot să-ți zic „frate de credință” deoarece tu scrii IIsus numai cu un singur „i”. Vezi semnificația. In rest articolul este inspirat din realitate. Se putea mai scurt. Suntem în secolul vitezei și lumea nu prea are răbdare. Nu are nicio treabă primarul cu lista persoanelor care distribuie anafura. S-a dus „Tătucul” și „Moașa Comunală” de peste 30 de ani. Suntem capitaliști și democrați. Parohiile ortodoxe și greco-catolice au listele cu cei implicați și le pot pune la dispoziția DSP-ului. Până atunci, după caz, „Paște fericit!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.