Sănătate

Cum să combini alimentele de Paşti pentru a preveni indigestia

Stufatul şi ciorba de miel, friptura, ouăle fierte tari, pasca şi cozonacul sunt alimente greu de digerat. Mâncarea tradiţională de Paşte este sănătoasă, dar trebuie consumată prudent, mai ales după post.

Mâncarea de Paşte, bazată pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel şi alcoolul în exces, de aceea consumul trebuie să fie eşalonat, în porţii mici, alternând cu salate de sezon, fructe şi mişcare, recomandă dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

„Carnea de miel are un conţinut mare de ţesut colagenic şi purine care îngreunează metabolismul. Acest tip de carne, chiar dacă provine de la un animal tânăr şi ar trebui să fie uşor digerabilă, conţine cantităţi semnificative de grăsimi aterogene, nerecomandate”, precizează nutriţionistul. El susţine ca mâncărurile preparate din acest tip de carne să fie mâncate cu prudenţă, mai ales că la masa de Paşte vor fi asociate cu altele bogate în grăsimi, dar şi cu băuturi alcoolice.

Specialistul recomandă mai ales persoanelor care au ţinut post să nu facă abuz alimentar, deoarece riscul apariţiei indigestiilor este ridicat. „Abuzul de astfel de mâncăruri indigeste, împreună cu excesul de alcool pot declanşa crizele pancreatice acute. Astfel, este indicat să mâncăm puţin şi des. Plimbările în parc sunt bine venite, deoarece mişcarea moderată ajută la digestie”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Cum colecistul şi pancreasul sunt organele cel mai afectate în astfel de situaţii, medicul recomandă suplimente alimentare digestive pe bază de enzime şi săruri minerale. Nu ocoliţi nici remediile naturale precum ananasul crud, care este ideal pentru uşurarea digestiei.

„Faceţi pauze între mese şi evitaţi asocierile greşite între alimente. Friptura de miel nu se va asezona cu o porţie de cartofi prăjiţi. Salatele din crudităţi sunt alegerile potrivite. Încercaţi să mâncaţi o dată un singur fel de mâncare. Se recomandă o pauză de cel puţin o oră între felurile de mâncare”, mai spune nutriţionistul. Mai mult, susţine acesta, pentru a evita supraalimentaţia, ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat.

El a criticat obiceiul oamenilor de a mânca în noaptea de Înviere după ce se întorc de la Biserică.

„În tradiţia creştină masa de Paşte începea a doua zi, după ce erau sfinţite bucatele, şi nu noaptea. Nu ar trebui să mâncăm noaptea pentru că organismul noaptea trebuie să facă altceva, să se detoxifice. Mâncatul noaptea este nociv, la fel şi stropirea mâncărurilor grase cu alcool. Acestea pot crea disconfort gastrointestinal, mergând până la pancreatită gravă, care este o urgenţă medicală”, a mai spus el.

Românii ar trebui să respecte tradiţiile de Paşte şi să prepare în casă mâncarea specifică sărbătorilor, asortată cu multe legume şi fructe, dar cei care au postit şapte săptămâni sau care au anumite afecţiuni trebuie să consume moderat aceste bucate, susţine şi medicul nutriţionist Simona Tivadar.

Carnea de miel este greu digerabilă, de aceea trebuie ţinută mult la cuptor. Este recomandat ca alimentele din carne de miel să fie consumate prudent, mai ales că la masa de Paşte vor fi asociate altor mâncăruri bogate în grăsimi şi băuturilor alocoolice.

Tivadar a recomandat ca la masa de Paşte să fie mâncate unul, cel mult două ouă. Dacă masa conţine şi drob, ciorbă şi friptură de miel, cozonac, alune şi alcool, maioneze şi sosuri grase, atunci este prea mult chiar şi pentru cel mai sănătos om. La masa festivă nu ar trebui consumaţi cârnăciori sau mititei, covrigei sau plăcinte pe lângă alimentele tradiţionale, întrucât digestia va fi mult îngreunată, a precizat medicul.

O alternativă la carnea de miel ar fi cea de ied, viţel, peşte sau curcan, aceasta din urmă fiind chiar dietetică, toate fiind mai uşor digerabile.

După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.

Persoanele suferinde sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat – dacă are o astfel de indicaţie – şi să asocieze la carne şi peşte, legume şi zarzavaturi cu lămâie. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să consume cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii să evite zahărul, mai ales că în magazine există dulciuri speciale pentru aceştia.

Indiferent de starea de sănătate, şi băuturile ar trebui consumate cu prudenţă. Este de preferat ca băuturile alcoolice să fie asortate felului de mâncare, în tradiţia sărbătorii de Paşte fiind vinul roşu. La sfârşitul mesei festive este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele lichide având proprietatea de a uşura digestia.

Persoanele care au ţinut post ar trebui să revină treptat la alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, mai recomandă medicii. Produsele din carne de miel ar trebui consumate cu prudenţă, începând cu ciorbă şi drob în cantităţi mici.

Medicii recomandă, de asemenea, ca între mese să existe o pauză de cel puţin trei ore, timp în care să fie făcute plimbări pe jos. De asemenea, este bine ca fiecare să aibă în casă medicamente care ajută la digestie, precum Colebil, Triferment sau Digestal.

Cei care, după masă, acuză stări de vomă, greaţă, stări febrile sau frisoane care nu cedează după ingerarea digestivelor sunt sfătuiţi să se prezinte urgent la camera de gardă a oricărui spital.

Mediafax

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.