Social

Cum se amenajează cu bani europeni drumurile forestiere. Cazul Romuli, filiera PSD-ALDE-PSD

Primarul comunei Romuli, Ioan Monița (ALDE), a plătit peste 14 milioane de lei pentru construirea a două drumuri forestiere, banii ajungând la firma lui Tamaș Surd, candidatul PSD la primăria Călinești Oaș (Satu Mare), scrie Newsweek România.

Conform sursei citate, Ioan Monița conduce comuna Romuli de 16 ani, schimbând între timp trei partide. A trecut pe la PRM, PNL și a ajuns într-un final la ALDE, unde a fost numit la șefia organizației județene.

Pe guvernarepsd.ro se menționează că a fost finanțată construcția și modernizarea a două drumuri forestiere în comuna Romuli. Pentru fiecare drum s-au alocat câte 6,8 milioane lei, bani europeni proveniți din Programul Național de Dezvoltare Rurală, program derulat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

AFIR a fost condusă de Adrian Ionuț Chesnoiu, fost polițist și membru în TSD Olt, iar la conducerea ministerului s-a aflat ministrul Petre Daea (care a vizitat chiar de curând județul nostru -n.r.)

Primăria Romuli, sub conducerea lui Ioan Monița, a organizat două licitații pentru atribuirea contractelor pentru construirea celor două drumuri forestiere. Prima a fost estimată la 6,28 milioane lei, iar cealaltă la 6,25 milioane lei. Însă, în urma licitațiilor, cele două contracte au fost adjudecate la 7,17 milioane lei, respectiv 7,13 milioane lei. Practic, valoarea celor două contracte a crescut cu aproximativ 900.000 lei fiecare. Dar coincidențele nu se opresc aici. La ambele licitații s-a înscris o singură firmă, Tomi Alex, care a depus ofertele mărite. Și a câștigat.

Firma Tomi Alex, înregistrată în comuna Călinești Oaș, are doi asociați: Irina și Tamaș Surd. În 2013, Tamaș Surd s-a aflat pe lista pesediștilor care i-au cerut senatorului Valer Marian să părăsească organizația PSD Satu Mare. Acum, Tamaș Surd candidează la fotoliul de primar al comunei Călinești Oaș din partea PSD. Într-un clip electoral postat pe pagina sa de Facebook, Tamaș Surd le promite localnicilor că va defrișa o pădure de trei hectare pentru a face rost de teren pentru construcția unor case.

Astfel, banii alocați de Chesnoiu și Daea pentru cele două drumuri forestiere au ajuns la colegul lor de partid prin intermediul primarului Ioan Monița de la (azi) ALDE.

Conform celor două contracte, firma patronată de pesedistul Tamaș Surd trebuia să cumpere zeci de camioane de piatră pentru amenajarea celor două drumuri forestiere.

Un excavator al primăriei a scos pietrișul din albia râului Sălăuța, afluent al râului Someșu Mare. Doar că Legea Apelor interzice cu desăvârșire astfel de lucrări. Ulterior, piatra a fost depozitată pe malul râului, încărcată în camioane inscripționate cu Tomi Alex și dusă pe o platformă unde a fost depozitat și balastul pentru cele două drumuri forestiere.

Consilierul local Ion Mare a declarat că „S-a luat piatra fără nici un drept. Constructorul avea obligația să aducă piatră spartă de la carieră, piatră de calitate, nu să o scoată din râu. Nu e prima dată când face asta. A dus piatra într-un depozit și de acolo la drumuri. A mai fost un proiect european de 3,5 milioane euro, a dinamitat 4-5 versanți și i-am depus plângere la DNA la Cluj. Nu i-a făcut nimeni nimic”.

La solicitarea Newsweek România, șefii Apelor Române au confirmat că excavatorul primăriei a scos balast din albia râului, dar au invocate faptul că râul Sălăuța a fost colmatat în urma inundațiilor.

„Primăria Comunei Romuli a intervenit cu utilajele din dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (proprietatea Ocolului Silvic Romuli) pe o perioadă de două zile pe o lungime de 60-70 metri liniari. (…) Materialul rezultat a fost depozitat în vecinătatea cursului de apă, unde se afla și la data deplasării în teren. Responsabilitatea utilizării ulterioare a materialul rezultat din decolmatare revine autorității publice locale care a efectuat intervenția în regim de urgență”, a transmis Ervin Molnar, directorul general al Apelor Române.

Practic, balastul scos din albia răului a rămas la dispoziția comunei Romuli. După ce i-au fost arătate mai multe imagini foto și video din care rezultă că balastul a fost încărcat în mașinile firmei Tomi Alex, directorul general Ervin Molnar a spus că din imagini rezultă că, de fapt, „materialul excavat este de fapt repus în cursul de apă.” Totuși, recunoaște că Administrația Bazinală Someș Tisa care administrează râul nu a încasat redevențe pentru materialul excavat.

Însă consilierul local Ion Mare, din Romuli, îl contrazice pe șeful Apelor Române. Într-o ședință a Consiliul Local Romuli, consilierul îi reproșează primarului Ioan Monița că a scos pietrișul slab calitativ din albia râului și l-a folosit la drumuri fără să respecte prevederile celor două proiecte europene. Primarul Ioan Monița i-a dat replica și a spus că „pietrișul va fi folosit acolo unde e nevoie. O să facem capela!”. Consilierul a revenit și i-a atras atenția primarului că pietrișul care trebuia folosit la capelă a fost dus la drumuri. „Pe cine prostiți voi? Sunt filmări!”, a spus nervos consilierul.

Într-o încercare de victimizare, Ioan Monița le-a povestit celorlalți consilieri prezenți la ședință că s-au făcut mai multe reclamații pentru că au început cele două proiecte europene fără toate avizele. „Există, domn’e, și avize. Numai că unii sunt total dezinformați”, spunea Ioan Monița. Nimic mai fals: cele două proiecte nu aveau avize de la Garda Forestieră Cluj pentru schimbarea categoriei de folosință a pădurilor.

Newsweek România a întrebat Garda Forestieră Cluj dacă a emis avizele pentru schimbarea categoriei de folosință a pădurilor administrate de Consiliul Local Romuli, prin Ocolul Silvic Romuli, în drumuri forestiere. În urma acestei solicitări, Garda Forestieră Cluj a verificat pădurea din Romuli și a constatat că „Primăria Romuli a schimbat fără aprobare legală categoria de folosință a terenurilor din fondul forestier național”.

Astfel, Primăria Romuli a fost sancționată cu amendă de 5.000 lei, respectiv 2.500 lei, dacă este plătită în 15 zile.

Newsweek România a revenit cu o nouă solicitare la Garda Forestieră Cluj prin care a întrebat dacă a dat aviz pentru construcția unui drum forestier pe Valea Sabei, în pădurea Comunei Romuli. Și de această dată, răspunsul a fost Gărzii Forestiere Cluj a fost prompt.

„Primăria Romuli a schimbat fără aprobare legală categoria de folosință a terenurilor din fondul forestier național”. Amendă: 5.000 lei, respectiv 2.500 lei dacă este plătită în 15 zile.

Patronul firmei Tomi Alex, Tamaș Surd, a declarat pentru Newsweek România că nu are nici o legătură cu PSD, chiar dacă candidează la funcția de primar din partea social democraților. „Eu nu am nici o legătură cu partidele. Am candidat din partea PSD pentru că nu am avut cum să candidez din partea altor partide. Erau ocupate. Nu am nici o legătură cu partidul. Și la județ m-am certat cu ăștia de la PSD pentru că e o gașcă de nemernici acolo”, spune Tamaș Surd.

Legat de cele două contracte câștigate în comuna bistrițeană Romuli, candidatul afacerist a menționat că primăria a subestimat contractele pentru că studiile au fost făcute prost. Însă tot el spune că a fost plătit separat de Primăria Romuli pentru a decolmata râul.

„Am decolmatat doar lângă un magazin unde s-a înfundat ceva pod. Piatra s-a dus unde a fost nevoie pentru primărie. Noi nu am avut nici o treabă. Piatra din râu a fost depozitată acolo unde am avut și eu depozit”, a mai spus Tamaș Surd.

2 comentarii

  • Uite așa dispar pădurile, cu ajutorul autorităților, folosind bani europeni. Lupul paznic la oi. Pădurea dă un echilibru hidrologic. În momentul când plouă mai mult absoarbe apa, în momentele de secetă păstrează aerul umed. Pădurea ne dă un aer curat. Pădurea împiedică alunecările de teren. Pădurea ne dă senzația de liniște. Pădurea este habitatul multor animale…. Deci tăind pădurea în exces, tăind pădurea fără replantări este o mare greșeală, un atentat la sănătatea publică, la siguranța națională,….

  • Nu spun ca e rau ca se fac, dar oare astea erau prioritatile si urgentele judetului la momentul asta? De vre-o patru ani se finanteaza cu bani foarte multi modernizarea de drumuri agricole si forestiere, nu numai in judet. Ma intreb daca cu acesti bani nu se puteau rezolva problemele strigente ale unor comune, alimentari cu apa, statii de epurare, alimentari cu gaz metan, modernizari de scoli si lista se poate continua cu diferite prioritati, chiar strigente pentru foarte multe localitati, care sunt undeva prin sec. XVIII din punct de vedere functional. Daca tot s-au facut aceste drumuri forestiere, care chiar strabat niste zone de o deosebita frumusete, nu se putea intreprinde ceva, pe plan local, pentru a incuraja, a ajuta, dezvoltarea turismului, pentru a pune in valoare aceste frumuseti locale? Ca o ultima observatie la cele spuse mai sus, vreau sa-i vad pe cei care au preluat aceste drumuri, fie agricole sau forestiere, cu ce bani vor face intretinerea lor. In cel mult cinci ani de la receptie, altele si mai repede, fiind facute de mantuiala, se impune interventia pentru intretinere curenta si asa in cel mult 7-8 ani aceste drumuri vor disparea si s-au bagat o multime de bani fara sa aiba nici o utilitate in timp. Eu as vrea sa ma insel in cele spuse, dar nu cred. Timpul imi va da dreptate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.