Dorel și Mariana Codreanu, care dețin împreună o agenție de turism, descriu situația actuală din domeniu folosind un singur cuvânt: dezastru pentru că nici Guvernul nu a ajutat deloc această ramură a economiei.
”E dezastru în turism! Restituim contravaloarea a sute de bilete de avion, reprogramăm concedii pentru la anul. Este trist ce se întâmplă. Este trist că nu avem măsuri. Guvernul încă nu ne ajută. Măsurile acestea care sunt luate la noi, cu stări de alertă prelungite, nu sunt luate nicăieri în lume. Mulți au deschis zborurile, inclusiv Italia, și noi așteptăm să avem cinci locuitori infectați la un milion. Sunt măsuri abuzive, cel puțin așa le vedem noi. Alții poate se gândesc că trebuie să se protejeze mai mult. Adevărul este că nu mai există Ministerul Turismului care era foarte bun. Am fost lăsați ultimii. Măsurile luate de un secretar de stat care nu știe ce spune și te face hoț – pe noi cei care avem agenții de turism – deci vă dați seama la ce nivel s-a ajuns. Să fii făcut hoț chiar de ministrul care trebuie să îți apere interesele. Este ceva incredibil”, a spus Dorel Codreanu.
Printre numeroase restituirti și reprogramări de vacanțe, Agenția Radian Comtur pe care o conduce mai face rezervări în prezent doar pentru țară și Bulgaria, deși are oferte foarte bune pentru destinații precum Turcia.
”Sunt țări foarte bine aranjate care și-au luat măsuri de securitate extraordinar de bune. În Bulgaria la all-inclusive, șapte nopți costă 300-400 de euro. Plus că au redus la jumătate taxele pentru șezlonguri, la noi, pe litoral, s-au scumpit de la 20 de lei la 35 de lei. La ei se văd măsurile. În țări precum Turcia sau Bulgaria, măsurile luate sunt foarte bune. Cum ne protejăm la noi acasă, așa trebuie să facem și acolo. Nu trebuie să facem nimic în plus”, a spus Dorel Codreanu.
Chiar și așa, e dificil acum să le spui oamenilor să plece în vacanță, adaugă Mariana Codreanu: ”E greu să-i convingi. Sunt persoane care sunt mai deschise și își iau măsuri de protecție și cred că va fi bine, sunt și alții cărora le e teamă și normal că nu vor mai pleca. Prețurile din păcate, la noi, pe litoral sunt foarte mari, sunt cele de anul trecut”.
În ce privește județul nostru, Dorel Codreanu spune că nu există interes din partea celor care dețin unități de cazare să colaboreze cu agențiile de turism locale.
”Noi am putea să vindem și Colibița, dar pensiunile din zona respectivă nu prea apelează la agenții de turism. Își fac promovare singuri, încearcă singuri să vândă. Nu știu ce tarife practică. Mai degrabă primim oferte din Croația. Din zonă, nu primim nicio ofertă. Eu sunt sângeorzan de loc și regret faptul că stațiunea aștaptă mila statului și bani de la Casa de Pensii ca să atragă turiști. Nu poți trăi așa. Dacă nu ai reclamă, dacă nu faci ceva, nu îi poți atrage. Trebuie să facem ceva atractiv, să nu stea oamenii doar în locație să doarmă și să mânânce. În centrul Brașovului am văzut 16 butoaie de cazare și în plus ai ce să faci acolo. Publicitatea e importantă, dar în primul rând trebuie să îi atragi cu ceva în zonă”, a mai spus el.
Grație voucherelor de vacanță pe care bugetarii le primesc, Dorel Codreanu crede că românii vor sta mai mult în țară: ”Voucherele pot fi folosite în locațiile clasificate. Prin agențiile de turism, noi putem face contract cu orice pensiune, cu orice hotel. Turistul poate veni la noi cu voucherele de vacanță, noi le încasăm și merg liniștiți”.
Pe de altă parte, Dorel Codreanu crede că această perioadă este foarte bună pentru trierea celor care activează în domeniu: ”Fiecare agenție are clienții ei. Dacă ai fost serios, îți rămân clienții. Acum e și un test. Cine a fost și este serios pe piață rămâne. Cine nu, va dispărea”.
Puteti disparea cu totii, de la agentii si pana la cel mai luxos hotel din cea mai luxoasa statiune atata timp cat industria si agricultura e la pamant, oamenii nu au ce lucra, firmele disponibilizeaza. Mi se pare normal ca guvernul sa nu actioneze in domeniu asta, priorotate are industria si productia la ora actuala, degeaba va favorizeaza si va da drumu la vacante, restaorante si hoteluri atata timp cat oamenii nu au de lucru si nu au salarii. De pe ce sa platesti vacanta? Intradevar nu trebuia jignit, dar daca oamenii nu lucreaza sa plateasca taxe de unde sa primiti ajutor financiar de la guvern ca pesedeii au golid fondul de urgenta care oricum nu cred ca ar fi ajuns. Ne plac excursiile si vacantele tuturor si cred ca fiecare si ar dori, dar cand nu ai de pe ce stai acasa. Rotile se invart dar deocamdata a voastra nu e unsa.
Eu zic că lanțul trebuie uns, restaurantele au nevoie de produse,hotelieri cumpăra inclusiv materiale de construcții pentru renovări, sunt peste 400000 lucrători care aduc bani in economie.Cred totuși ca este un atac mai puțin gândit.Lipsa de măsuri este dușmanul cel mai periculos.Nu putem toți să facem măști de protecție.Economia este un total de activități,și nimeni nu trebuie lăsat în urmă.Nu trebuie politizat mereu totul.Trebuie să FACEM.Nu contează cine se schimbă din 4 in 4 ani.
Mulțumim pentru încredere.Mulți din turiștii noștri au ales varianta reprogramarii vacanțelor pentru anul următor , prin urmare,avem responsabilitatea de a ne continua activitatea.Nu avem pretenții să facem profit anul ăsta, trebuie doar să supraviețuim.