Actualitate

Cum se vor numi sălile centrului cultural din fostul Cinema Dacia

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a stabilit numele viitorului centru cultural multifuncțional care se construiește pe Bd. Decebal în clădirea unde a fost Cinematograful Dacia. Sălile de spectacole, cinema și repetiții vor purta nume cunoscute bistrițenilor și nu numai.

Astfel, centrul cultural (sala de spectacole) se va numi ”Valeria Peter Predescu”, sala de cinema va purta numele ”Adrian Pintea”, iar sala de repetiții unde se vor putea organiza și întâlniri, expoziții și alte evenimente va fi denumită ”Corneliu Botoș”, a anunțat președintele CJ Radu Moldovan.

Valeria Peter Predescu (1947-2009), originară din Telciu, cunoscută interpretă a folclorului năsăudean, s-a bucurat de aprecierea iubitorilor muzicii populare din țară și străinătate.

Actorul Adrian Pintea (1954-2007), care și-a petrecut o parte a copilăriei în Bistrița-Năsăud, la bunici, în zona Dumitra, a jucat numeroase roluri în piese de teatru, seriale TV şi filme celebre, precum ”Romeo şi Julieta”, ”Ifigenia”, ”Henric al IV-lea”, ”Hamlet”, ”Lumini şi umbre”, ”Mircea”, ”Domnişoara Christina”, ”Iancu Jianu”, ”Oglinzi paralele”, ”Un bulgăre de humă”, ”Pădureanca”. În 2004 a primit Meritul cultural de Grand Comandor al României.

Corneliu Botoș (1934-2013), maestru coregraf, a fost părintele ansamblului folcloric ”Cununa de pe Someș”. În 1994, a devenit cetățean de onoare al Bistriței.

În 1 februarie, șeful CJ a vizitat șantierul de la Cinema Dacia și a primit asigurări de la constructor că totul va fi gata în vară, atunci când vor rula și primele filme 3D. Detalii aici.

Lucrările de 4.762.907 lei din faza a 2-a (Sala A, Sala B şi hol plus dotări) pentru modernizarea clădirii fostului cinematograf Dacia și transformarea ei într-un centru cultural multifuncțional sunt executate de asocierea SC Romco System SRL – SC Audiotech Multimedia Group SRL din București, care a câștigat licitația și etapele de contestații în dauna SC Imobil Dan SRL Bistrița, care a realizat faza 1 a lucrărilor cu circa 1 milion de lei.

Se fac lucrări la sala de cinematograf, camera de proiecții și zona de hol (cafenea, casă de bilete, garderobă) și modificarea sălii de spectacole, pe 1.955,43 mp. Investiția mai constă în: demolarea pereților de compartimentare și a tavanelor, realizarea de pereți noi de compartimentare și tavan, refacerea instalațiilor electrice și de încălzire, instalații sanitare, refacerea finisajelor, desfacerea finisajelor în sala de cinema și a scenei aferente, extinderea scenei cu 1,1 m și realizarea unor gradene pentru vizibilitate mai bună, instalații de luminat, de semnalizare, de detecție în caz de incendiu, de climatizare, placaje de piatră naturală în zonele de acces, realizarea unui spațiu tehnic peste centrala termică, termoizolații, dotarea cu tehnologie modernă (proiector 2D/3D), sistem de sunet), instalații de sunet și lumini, rampă de acces. Se va face extinderea scenei din sala de spectacole cu 3,75 m și înălțarea ei cu 0,3 m, realizarea unui balcon în sala de spectacole.

Amenajarea centrului cultural multifuncţional în clădirea construită în a doua jumătate a anilor 70, unde a fost Cinema Dacia, presupune transformarea sălii A de proiecţii în sală de spectacole prin mărirea scenei existente, a sălii B în sală de cinema 3D, a sălii C în sală de repetiţii, realizarea unor vestiare pentru artişti, a unui corp de legătură cu scena, a unei scări de acces la etaj, unde vor fi birouri. În viitorul centru se va muta şi Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură. Accesul publicului spectator se va realiza din Bd. Decebal, printr-un portic în holul de primire. Aici va fi casa de bilete, zonă de unde se va face accesul în foaier sau în viitoarea cafenea, unde se poate ajunge şi din exterior atunci când nu sunt programate spectacole. Pentru funcţionarea noului centru cultural se va crea un acces şi din Aleea Trandafirilor, care va deservi angajaţii şi artiştii. 

Pentru sălile A şi C, Consiliul Judeţean şi RADEF au semnat un contract de comodat pe 20 de ani, în vederea construirii centrului cultural multifuncţional. Ulterior, CJ a preluat de la RADEF, în folosinţă gratuită, sala B, neutilizată de multă vreme, aceasta urmând să rămână sală de cinema.

5 comentarii

  • Nefiind in stare sa construiasca ceva nou, acesti lideri mediocri ai judetului se „straduiesc” de ani de zile sa desfiinteze singurul cinematograf din judet, transformand sala mare de la CINEMA DACIA, intr-un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice desi aceasta sala nu are scena si nici posibilitate de extindere. Pe de alta parte este lasata in paragina Sala Omnia (fostul cinema 23 August), o cladire istorica situata pe Bulevardul Republicii, construita in 1913, cam in aceeasi perioada cu Gimnaziul Sasesc (azi colegiul „Liviu Rebreanu”). Prin urmare, in loc sa fie reabilitata Sala Omnia, pentru nevoile culturale ale judetului, unde spatiul ar fi permis construirea in prelungirea salii, a unui corp de cladire pentru scena prevazuta cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosa pentru orchestra), consiliul judetean investeste in transformarea Cinematografului Dacia, intr-un fel de „Camin Cultural”. Ce sa mai intelegi?

    • Sala ” Omnia” de care vorbiti si cladirea respectiva nu are cum sa o refaca Consiliul Judetean pt ca nu-i apartine. Cladirea respectiva a fost revendicata de proprietari. E clar acum de ce nu intra in discuutie???

    • si Liviu Rebreanu a fost revendicat si chiar retrocedat!
      Dar, daca sunt proprietari de buna credinta, nu din astia pe o mana cu ANRPE – s-ar bucura sa aiba o cladire reabilitata in care sa functioneze ceva cultural…

  • Aveti dreptate, domnule Emil, cand atacati subiectul „cinematografului 23 August”, dar si cand spuneti despre sala noului cinematograf „un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice desi aceasta sala nu are scena si nici posibilitate de extindere”.
    Traiasca nunul salilor! Din pacate, acesta isi dovedeste astfel lipsa de inspiratie si de informare asupra istoricului culturii locale, si nu in ultimul rand a (non)consilierii de catre cei pe care ii are in preajma platiti (degeaba?!) pentru… completa si corecta informare.
    Scuzati, domnilor, aceste personalitati cu care judetul nostru se mandreste pe buna deptate, nici Valeria Peter Predescu si nici Corneliu Botos nu au avut nici o legatura cu cinematografia bistriteana, ci mai degraba cu edificiul cultural din parc, cu (fosta) Casa de cultura, unde ambii si-au adus cu prisosinta contributia. Abia acolo era potrivit din toate punctele de vedere sa fie botezate sali cu numele Valeria Peter Predescu si Corneliu Botos.
    La cinematograf puteau fi gasite idei mai inspirate- care sa readuca in sufletele bistritenilor „cinemateca” de alta data…cozile la bilete sau abonamente, acea adevarata miscare culturala, care sa umple salile CINEMATOGRAFULUI!
    Inca o data, lipsa de pregatire si superficialitatea „mai-marilor” judetului nostru, ne vor scoate si mai mult in afara realitatii locale….E trist si mare pacat!

    • Mai cititi inca odata articolul… sau mai bine va scriu pe scurt:
      -Sala de spectacole(nu cinema…doar spectacole) se va numi Valeria Peter Predescu.
      -Sala de cinema(film nu spectacole) se va numi Adrian Pintea
      -Sala de repetitii(nu film,nu spectacole) se va numi Corneliu Botos.
      Nu cred ca este o idee rea sa fie omagiate in cadrul aceluiasi proiect cultural trei Personalitati ale municipiului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.