Așa va arăta Spitalul Județean de Urgență Bistrița după implementarea proiectului de 100 de milioane de euro prin PNRR, respectiv contruirea unei aripi noi și reabilitarea întregii clădiri prin realizarea unei fațade ventilate pentru creșterea siguranței la foc, a postat președintele CJ Radu Moldovan:
Proiectul ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi”, are o valoare totală de 82.939.073,64 euro + TVA, din care 95% finanțare PNRR și 5% cofinanțare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și vizează:
– Extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, formată dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă, precum și realizarea unor lucrări de intervenție care duc la creșterea eficienței energetice a clădirilor existente (pavilionului) cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate existente.
– Dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală pentru infrastructura sanitară nouă și cea renovată.
– Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
În vara anului 2022 s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui corp de clădire nou cu patru etaje la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea nouă propusă. La parter va fi o parcare semiautomată cu 90 de locuri, la etajul întâi secția ORL, o structură de spitalizare de zi și un amfiteatru pentru cursuri, conferințe sau ședințe. La etajul doi vor fi compartimentul de Oftalmologie și secția de Cardiologie cu o sală de operații hibrid în care se va face cardiologie intervențională. La etajul trei vor fi patru noi săli de operații. La etajul 4 vor fi compartimentul de Gastroenterologie intervențională și Neurologia. Vor funcționa circa 210 paturi, iar fiecare salon va avea grup sanitar propriu. Pentru prima fază a proiectului (lucrări de relocare și demolare clădiri tehnice și administrative – centrală termică, stație producție oxigen medical, posturi de transformare, rezervă strategică de apă și stație de pompare, depozit temporar deșeuri medicale etc.), finanțarea de 5 milioane de euro a fost asigurată integral de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Investiția este structurată pe patru componente:
1. CONSTRUIREA UNUI NOU PAVILION DE SPITAL, format dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. Clădirea nou construită (pavilionul) va avea următoarele destinații:
Subsol – se vor amenaja magaziile spitalului și un adăpost ALA – adăpost de protecție civilă, în concordanță cu cerințele normative în vigoare;
Parter – va funcționa Centrul Județean de Hemodializă și o parcare semiautomată pentru personalul spitalului;
Etajul I – se va realiza un sector pregătit pentru spitalizările de zi, Secția ORL și un compartiment de Chirurgie Plastică;
Etajul II – va funcționa Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie cu un compartiment de Cardiologie Intervențională;
Etajul III – va funcționa o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, tot la etajul III, se va amenaja o Secție de Recuperare Neurochirurgicală;
Etajul IV – va funcționa Secția de Neurologie și un compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională.
2. CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE LA SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BISTRIȚA – SEDIUL CENTRAL BD. G-RAL GRIGORE BĂLAN, NR. 43 (clădiri existente).
Principalele lucrări prevăzute în cadrul acestei componente au în vedere: realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp, care să reziste mai bine factorilor climatici și de altă natură (raze UV, ploi, agenți chimici, presiunilor vântului etc.); sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii în conformitate cu standardele în vigoare; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior pentru evacuare în caz de incendiu; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme plug-in hybrid sau electrice.
3. DIGITALIZAREA SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BISTRIȚA
Componenta vizează transformarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin realizarea unei infrastructuri digitale coerente și integrate la nivelul unității spitalicești, care să ofere posibilitatea accesării serviciilor digitale de înaltă calitate angajaților, pacienților și partenerilor contractuali colaboratori. Noua infrastructură medicală va prelua informații în timp real de la toate echipamentele medicale din jurul pacientului și le va centraliza pe fișa digitală a acestuia. Componenta de digitalizare va permite interacțiunea la distanță între medic și pacient cu privire la diagnosticarea, monitorizarea și chiar tratarea pacienților.
Componenta vizează: dezvoltare infrastructură fizică a rețelei și conectivitate digitală; infrastructură de acces la rețea; soluție securitate cibernetică; soluție videoconferință multifuncțională; soluție de monitorizare a pacientului critic; sistem informatic inteligent pentru managementul echipamentelor; soluție de localizare a pacienților in cazul unor evenimente extreme (dezastre) și al pacienților critici cu probleme de memorie sau minori; calculatoare și periferice pentru operare si acces aplicații medicale; portal aparținători pentru comunicarea aparținătorilor cu pacienții internați în cazul unor situații de izolare din punct de vedere medical (ex. pandemii, etc.); licențe sisteme de operare, baze de date etc.
4. DOTAREA CU ECHIPAMENTE ȘI CU APARATURĂ MEDICALĂ
Aparatura medicală care se dorește a fi achiziționată vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, sistem automat de diagnostic molecular, sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc.
Sa faci un spital pe 500mp sa l ridici la nivel de spital clinic si sa nu ai o bancutza unde sa coboare bolnavul sa primeasca o gura de aer curat, sa nu ai locuru de parcare, sa arunci cu bani sa ajungi la 2456663 euro pe mp si in final TOT LA MURES SAU LA CLUJ TREBUIE SA AJUNGEM / SA DAI 50 LEI SA TI PUNA O PERFUZIE ….atunci investitia merita la intrare un birou de inchiriat schiuri…adica i investitie fara viziune.
PS un filmuletz din ala de prostit contribuabilii face un copil de 5 ani in Micraft
Oare se respecta fluxurile sanitare, medicale, interventia ISU, PSI la cuburile astea?
Sa in caz de incendiu …morga e vecinul tau!
De ce sunteți asa de rai? De ce nu va puteți bucura de toate beneficiile care o sa vi se pună la dispoziție ?? Nu pot sa înțeleg răutatea din voi. Dacă sunteți bolnavi și ajungeți la spital doamne ca a-ți da totul doar ca să va consulte cineva și sa va ajute. Nu aveți nici o apreciere pentru toate eforturile care s-au depus sa se ajungă în stadiul asta. De la proiect pana la semnarea unui contract și aprobări nimeni nu conștientizează. Paradoxal este și paradox care vorbește fără noima. Dacă ești asa de bine informat si pregătit de ce nu ești tu în locul lui Radu Moldovan și menegerul spitalului. Poate o sa ai și tu cândva nevoie de vreun stent și poate atunci o sa ți se răspundă ‘ ca și un copil de 5 ani poate sa se uite la un monitor și sa iti pună stentul’. Dar ce stie un paradox de cardiologie intraventionala … cred ca cer prea mult. Mulți doamne sunt în gradina ta….
Respect pentru toți cei implicați în acest proiect de amploare care o sa fie la dispoziția unor inepti care nu știu ce inseamna medicina.
Sănătate tuturor.
Pe principiul sa consttuim cat de mult si cat de prost a fost si fostul csmarad de partid Ovidiu Cretu. De fiecare data cand trec pe langa generala 1, imi dau seama cat de sufocant este acel mediu, cu cladiri lipite una de alta, incat nici soarele nu se mai vede. Oricum, la fel de prost a fost midernizat si Liviu Rebreanu, plin de fel de fel de constructii doar ca sa umple golul, si sa dea bine.
Daca pe modelul Cretu va merge si Raducu, inseamna ca spitalul va fi un adevarat labirint.
Ce sa mai vorbim de halul in care arata acum orasul, ne apuca mila. Suntem mai rau ca in varf de munte, iar una peste alta, incep sa dispara si copaci, deci va fi zero verde.
Ce mai, un dezastru!
…in casa unde nu intra soarele pe geam …intra doctorul pe usa!!!
Ma intreb ce cauta asistentii in toata ecuatia asta!!!
Bălane acum ce mai ai și cu dezvoltarea necesară a spitalului nu îți este de ajuns că ai futut tot orașul cu prostiile tale ?!
O noua serie de investitii in Spitalul Judetean care ocolesc sectia de Psihiatrie a spitalului. Este nevoie urgent de o sectie separata de dezintoxicare pentru cei dependenti de alcool si droguri, iar pentru tratarea celor care sufera de depresie sau alte afectiuni psihice ar fi nevoie de mai multi psihologi si de un spatiu unde sa desfasoare activitati sportive atat de necesare, alaturi de tratamentul medicamentos.