(VIDEO) Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei şi măsurile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, însă scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgenţă (18 mai dacă nu va fi prelungită din nou) şi asigurarea tuturor măsurilor ca elevii, studenţii şi cadrele să fie în siguranţă.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a mai anunțat:
- În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie.
- Programa de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.
- Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele și concursurile școlare, precum și simulările pentru examenele naționale vor fi anulate.
- Sesiunea specială a examenului național de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.
- Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul.
- Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie, când au fost suspendate cursurile.
- Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniță și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.
- Calendarele aferente proceselor amintite mai sus vor fi anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor.
- În învățământul superior, activitățile se vor desfășura în mediul online. Activitățile care impun interacțiunea „față în față” vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgență.
- Admiterea la ciclul de licență în învățământul superior se va organiza după susținerea examenului Național de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susținerea examenului de licență sau disertație.
Ministerul Educației a anunțat că urmărește cu mare atenție ce se întâmplă în celelalte state și se află în contact direct cu toți miniștrii educației, astfel încât, în funcție de evoluția situației, să existe o corelare între deciziile care se iau la nivelul țărilor UE.
Din 4 până în 21 aprilie, pe durata vacanței școlare, întregul personal din sistemul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu execepția directorilor, contabililor, secretarelor care trebuie pentru o anumita perioadă să întocmească documente de plată. Drepturile salariale nu vor fi diminuate, nefiind pusă problema șomajului tehnic.
VEZI ȘI:
Terminarea anului școlar în acest moment, desfințarea tuturor examenelor și acordarea de diplome de finalizare a studiilor superioare fiecărui licean. Nu mai are niciun rost să expunem copiii la riscuri, nu cred că se impune prelungirea acestui an școlar, copiii nu vor învăța mai mult decât știu, vor rămâne cu aceleași cunoștințe puține și inutile. Deci, anul școlar nu trebuie înghețat, ci încheiat, iar toți elevii să beneficieze de diplome de absolvire a ce vor ei.