Conform variantei proiectate, semnele vor avea simboluri şi elemente specifice judeţului, inspirate din tradiţii, istorie şi arhitectură: Complexul Sugălete (deja folosit ca sursă de inspiraţie pentru sigla de rebranding a Bistriţei, se regăseşte aici în forma textului folosit la realizarea semnului, forma pilonului principal de susţinere a semnului având axele principale inspirate de forma siglei de rebranding), ”roata de păun” (element specific zonei, ataşat în portul tradiţional la pălăria bărbaţilor din zona Năsăud), potcoava (unul din simbolurile Bistriţei, apare şi în noua sigla unde struţul este reprezentat cu o potcoavă în cioc), şindrila de lemn (în formă înşiruită şi repetitivă, este un element specific şi o sursă de inspiraţie pentru finisajul propus).
Ansamblul este format din element simbol, un spaţiu de repaus cu bănci din beton şi lemn masiv, un punct info şi un minim de două locuri de parcare. Baza elementului simbol va fi placată cu piatra naturală. Semnele de intrare vor fi amplasate la 2,5 m de carosabil şi la 7,5 m de axul drumului.
Vor fi construite astfel de porţi de intrare în judeţ pe DN 17 limita cu jud. Cluj, DN 17 limita cu jud. Suceava, DN 15 A limita cu jud. Mureş, DN 17 C limita cu jud. Maramureş, DN 17 D limita cu jud. Suceava, DJ 151 limita cu jud. Mureş, DJ 154 limita cu jud. Mureş, DJ 154 B limita cu jud. Mureş, DJ 173 limita cu jud. Mureş, DJ 171 limita cu jud. Maramureş, DJ 172 A limita cu jud. Cluj şi DJ 172 F limita cu jud. Cluj.
Consiliul Judeţean a decis în şedinţa din aprilie 2013 că varianta care are ca element principal pana de păun, premiul II (arhitect Ioan Donea) la concursul de proiecte ”Semn de intrare în Bistriţa-Năsăud”, va fi pusă în practică şi amplasată la limita de judeţ, ca poartă de intrare. CJ a considerat că această modalitate, de stabilire a celor mai frumoase semne în urma unui concurs şi apoi de desemnare în plen a celui mai bun model, este cea mai indicată pentru alegerea unui semn care să înlocuiască vechile indicatoare de intrare în judeţ, în prezent degradate.
Adaugă comentariu